Almanca Telefon Görüşmesi: 20 Randevu Kalıbı
Almanca telefon görüşmesi yapmak, özellikle bir doktor, iş yeri, kurs veya danışma merkezi için randevu alırken ilk başta zor gelebilir. Bu rehberde randevu isteme, uygun saati sorma, tarihi tekrar etme ve randevuyu değiştirme için kullanabileceğiniz 20 doğal kalıbı bulacaksınız. ![]()
Telefonda temel akış
Kısa bir görüşme çoğu zaman şu sırayla ilerler:
- Kendinizi söyleyin ve kimi aradığınızı belirtin.
- Randevu talebinizi net biçimde ifade edin.
- Tarih ve saati dinleyip tekrar ederek doğrulayın.
- Gerekirse adınızı, doğum tarihinizi veya telefon numaranızı verin.
- Teşekkür edip kibarca kapatın.
Kısa not: Almancada
einen Termin vereinbarenyerleşik olarak “randevu ayarlamak” demektir. Resmî bir görüşmedeSiehitabını kullanmak güvenli başlangıçtır; karşı tarafdudemeyi teklif etmedikçe bu hitap sürer.
En gerekli 20 Almanca randevu kalıbı
| No | Almanca kalıp | Türkçesi | Ne zaman kullanılır? |
|---|---|---|---|
| 1 | Guten Tag, mein Name ist … | Merhaba, benim adım … | Görüşmeye başlarken |
| 2 | Ich würde gern einen Termin vereinbaren. | Bir randevu ayarlamak istiyorum. | Ana talebi söylerken |
| 3 | Ich rufe wegen eines Termins an. | Randevu için arıyorum. | Daha kısa bir giriş için |
| 4 | Haben Sie diese Woche noch einen freien Termin? | Bu hafta boş randevunuz var mı? | Uygunluk sorarken |
| 5 | Wann wäre der nächste freie Termin? | En yakın boş randevu ne zaman olur? | İlk uygun zamanı sorarken |
| 6 | Passt Ihnen Dienstagvormittag? | Salı sabahı sizin için uygun mu? | Önerilen zamanı sorarken |
| 7 | Am Nachmittag kann ich leider nicht. | Ne yazık ki öğleden sonra gelemem. | Uygun olmadığınızı söylerken |
| 8 | Hätten Sie auch am Donnerstag Zeit? | Perşembe günü de zamanınız olur mu? | Başka gün isterken |
| 9 | Könnten Sie bitte etwas langsamer sprechen? | Biraz daha yavaş konuşabilir misiniz? | Konuşma hızını azaltmak için |
| 10 | Könnten Sie das bitte wiederholen? | Bunu lütfen tekrar edebilir misiniz? | Tarih veya adı kaçırınca |
| 11 | Habe ich richtig verstanden: am … um … Uhr? | Doğru mu anladım: … günü saat …’de mi? | Bilgiyi doğrularken |
| 12 | Können Sie mir den Termin bitte bestätigen? | Randevuyu bana lütfen teyit eder misiniz? | Kesinlik isterken |
| 13 | Brauchen Sie noch meine Daten? | Başka bilgilerime ihtiyacınız var mı? | Bilgi vermeyi teklif ederken |
| 14 | Mein Nachname ist …, buchstabiert: … | Soyadım …, harf harf: … | Yazım netleştirirken |
| 15 | Meine Telefonnummer ist … | Telefon numaram … | İletişim bilgisi verirken |
| 16 | Ich möchte den Termin verschieben. | Randevuyu ertelemek/değiştirmek istiyorum. | Yeni zamana almak için |
| 17 | Ich muss den Termin leider absagen. | Randevuyu maalesef iptal etmeliyim. | İptal ederken |
| 18 | Gibt es einen früheren Termin? | Daha erken bir randevu var mı? | Daha yakın tarih isterken |
| 19 | Soll ich etwas mitbringen? | Yanımda bir şey getirmeli miyim? | Belge hazırlığını sorarken |
| 20 | Vielen Dank für Ihre Hilfe. Auf Wiederhören! | Yardımınız için teşekkürler. Hoşça kalın! | Görüşmeyi bitirirken |
Tarih ve saati doğru söyleme
Randevu telefonlarında rakamları duymak kadar, onları doğru biçimde tekrar etmek de önemlidir. am gün ve tarih için; um saat için kullanılır.
| Bilgi | Almanca örnek | Türkçesi |
|---|---|---|
| Gün | am Montag | pazartesi günü |
| Tarih | am dritten August | 3 Ağustos’ta |
| Saat | um zehn Uhr | saat 10.00’da |
| Saat aralığı | zwischen neun und elf Uhr | saat 9 ile 11 arasında |
| Tekrar | Der Termin ist am Montag um zehn Uhr. | Randevu pazartesi saat 10.00’da. |
Dienstag, den achten Juli, um vierzehn Uhr gibi uzun bilgileri bir kez duyduktan sonra kendi cümlenizle tekrarlayın. Böylece yanlış gün veya saat riskini azaltırsınız.
Kısa doktor randevusu diyaloğu
Mitarbeiterin: Praxis Weber, guten Tag.
Sie: Guten Tag, mein Name ist Elif Kaya. Ich würde gern einen Termin vereinbaren.
Mitarbeiterin: Worum geht es?
Sie: Ich habe seit zwei Tagen starke Kopfschmerzen. Haben Sie morgen noch einen freien Termin?
Mitarbeiterin: Ja, um 10:30 Uhr.
Sie: Habe ich richtig verstanden: morgen um halb elf?
Mitarbeiterin: Genau.
Sie: Vielen Dank. Auf Wiederhören!
Bu diyalogdaki Worum geht es? sorusu “Konu nedir?” anlamındadır. Sağlıkla ilgili görüşmelerde kısa ve net bir belirti açıklaması yeterlidir; ayrıntıyı randevuda vermek daha uygundur.
Randevu değiştirmek veya iptal etmek
Planınız değiştiğinde mümkün olduğunca erken arayın. Sebebinizi ayrıntılı anlatmanız gerekmez; kibar bir cümle ve yeni zaman isteği yeterlidir.
- Ich kann den Termin am Mittwoch leider nicht wahrnehmen. — Çarşamba günkü randevuya maalesef gelemem.
- Könnten wir einen neuen Termin finden? — Yeni bir randevu bulabilir miyiz?
- Ich möchte den Termin auf nächste Woche verschieben. — Randevuyu gelecek haftaya ertelemek istiyorum.
- Entschuldigen Sie bitte die kurzfristige Absage. — Kısa sürede yaptığım iptal için lütfen kusura bakmayın.
verschieben ertelemek/değiştirmek, absagen ise iptal etmek için kullanılır. İkisini karıştırmamak, karşı tarafın beklentisini netleştirir.
Sık yapılan hatalar
Ich will einen TerminyerineIch würde gern einen Termin vereinbarendeyin. İlki kaba olmak zorunda değildir, ancak ikincisi telefon için daha nazik ve doğal duyulur.- Tarihi sadece dinleyip geçmeyin.
Habe ich richtig verstanden …?ile tekrar edin. duile başlamayın. Doktor muayenehanesi, kurum ve iş yeri aramalarında önceSiekullanın.- Saatleri karıştırmayın. Gerekirse
zehn Uhr dreißigveyahalb elfbiçimini tekrar ettirin. - Bilmediğiniz kelimeyi tahmin etmeyin.
Könnten Sie das bitte buchstabieren?cümlesi, ad ve adres için çok işe yarar.
Mini pratik
Aşağıdaki boşlukları uygun kalıpla tamamlayın.
________ gern einen Termin vereinbaren.Könnten Sie das bitte ________?Der Termin ist ________ Freitag ________ neun Uhr.Ich muss den Termin leider ________.
Cevaplar: 1) Ich würde 2) wiederholen 3) am / um 4) absagen.
Telefon konuşmasını prova etmek için önce tablodan üç kalıp seçin, sonra kendi adınız ve gerçekçi bir tarih ile 30 saniyelik bir diyalog kurun. Aynı konuşmayı yavaş ve normal hızda iki kez sesli söylemek, gerçek görüşmede daha rahat tepki vermenizi sağlar.