Almanca Hastalık Bildirimi: 20 İş Yeri Kalıbı
Almanya’da işe gidemeyeceğiniz bir sabah, yöneticinize kısa ve anlaşılır bir Almanca hastalık bildirimi yapmak gerekir. Bu rehberde iş yerinde kullanabileceğiniz 20 nazik kalıbı, mesaj şablonunu ve Krankmeldung ile Krankschreibung arasındaki farkı bulacaksınız. ![]()
Önce hangi bilgileri verin?
Bildirimde genellikle üç bilgi yeterlidir:
- bugün çalışamayacağınız,
- tahmini yokluk süresi,
- gerekirse doktora gideceğiniz veya iş yeri prosedürünü izleyeceğiniz.
Not: die Krankmeldung, hastalık nedeniyle işverene ya da okula yapılan bildirimdir. Sağlık ayrıntısını paylaşmak zorunda değilsiniz; kısa, sakin ve doğru bilgi vermek daha doğaldır.
20 Almanca hastalık bildirme kalıbı
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Guten Morgen, ich bin heute krank. | Günaydın, bugün hastayım. |
| 2 | Ich kann heute leider nicht zur Arbeit kommen. | Ne yazık ki bugün işe gelemiyorum. |
| 3 | Ich möchte mich krankmelden. | Hastalık bildirimi yapmak istiyorum. |
| 4 | Mir geht es heute nicht gut. | Bugün kendimi iyi hissetmiyorum. |
| 5 | Ich bin arbeitsunfähig. | Çalışamaz durumdayım. |
| 6 | Ich falle heute krankheitsbedingt aus. | Bugün hastalık nedeniyle yokum. |
| 7 | Voraussichtlich bin ich morgen wieder da. | Büyük olasılıkla yarın tekrar burada olurum. |
| 8 | Ich melde mich, sobald ich mehr weiß. | Daha fazla bilgi edinir edinmez haber vereceğim. |
| 9 | Ich gehe heute zum Arzt. | Bugün doktora gidiyorum. |
| 10 | Ich lasse mich ärztlich untersuchen. | Doktora muayene olacağım. |
| 11 | Die voraussichtliche Dauer teile ich Ihnen noch mit. | Tahmini süreyi size ayrıca bildireceğim. |
| 12 | Ich bin voraussichtlich bis Mittwoch krankgeschrieben. | Büyük olasılıkla çarşambaya kadar raporluyum. |
| 13 | Meine Arbeitsunfähigkeit wurde festgestellt. | Çalışamaz durumda olduğum tespit edildi. |
| 14 | Die eAU wird an meine Krankenkasse übermittelt. | Elektronik rapor sağlık sigortama iletilecek. |
| 15 | Könnten Sie bitte mein Team informieren? | Ekibime haber verebilir misiniz? |
| 16 | Meine Aufgaben habe ich an Frau Demir übergeben. | Görevlerimi Bayan Demir’e devrettim. |
| 17 | Für dringende Fragen bin ich kurz erreichbar. | Acil sorular için kısa süreliğine ulaşılabilirim. |
| 18 | Ich reiche die Bescheinigung nach, falls sie benötigt wird. | Gerekirse belgeyi sonradan ileteceğim. |
| 19 | Vielen Dank für Ihr Verständnis. | Anlayışınız için çok teşekkür ederim. |
| 20 | Ich melde mich vor meiner Rückkehr noch einmal. | İşe dönmeden önce yeniden haber vereceğim. |
Krankmeldung ve Krankschreibung farkı
| Terim | Ne anlatır? | Pratik kullanım |
|---|---|---|
| Krankmeldung | İşverene hastalık bildirimi | Sabah arama, e-posta veya iş yerinin belirlediği kanaldan yapılan ilk haber |
| Krankschreibung / AU | Doktorun düzenlediği iş göremezlik belgesi | Muayene sonrası oluşan tıbbi belgelendirme |
| eAU | Elektronik iş göremezlik bildirimi | Doktor muayenehanesinin sigortaya elektronik iletimi |
Almanya’da eAU sistemi bulunsa da, çalışanın işvereni gecikmeden haberdar etmesi önemini korur. Bildirim kanalı ve daha erken belge talebi iş sözleşmesine ya da kurum içi kurala göre değişebilir. ![]()
Kopyalayıp uyarlayabileceğiniz mesaj
Konu: Krankmeldung für heute
Guten Morgen Frau Schneider, mir geht es heute leider nicht gut. Ich kann heute nicht zur Arbeit kommen und gehe zum Arzt. Über die voraussichtliche Dauer informiere ich Sie, sobald ich mehr weiß. Vielen Dank für Ihr Verständnis.
Türkçesi: “Günaydın Bayan Schneider, bugün ne yazık ki kendimi iyi hissetmiyorum. Bugün işe gelemiyorum ve doktora gidiyorum. Tahmini süre hakkında daha fazla bilgi edinir edinmez sizi bilgilendireceğim. Anlayışınız için teşekkür ederim.”
Mini telefon diyaloğu
Çalışan: Guten Morgen, hier ist Ayşe Yılmaz. Ich möchte mich für heute krankmelden.
Günaydın, Ayşe Yılmaz ben. Bugün için hastalık bildirimi yapmak istiyorum.
Yönetici: Gute Besserung. Wissen Sie schon, wie lange Sie fehlen werden?
Geçmiş olsun. Ne kadar süre eksik olacağınızı biliyor musunuz?
Çalışan: Noch nicht genau. Ich gehe heute zum Arzt und melde mich danach wieder.
Henüz tam olarak bilmiyorum. Bugün doktora gidiyorum ve sonrasında tekrar haber vereceğim.
Daha doğal ve güvenli iletişim için ipuçları
- Bildirimi mümkünse vardiya veya mesai başlamadan önce yapın.
- Tanı, ilaç veya kişisel sağlık ayrıntılarına girmeyin; çalışma durumunuzu ve tahmini süreyi söylemeniz yeterlidir.
- İş yeriniz telefon, uygulama veya e-posta istiyorsa o kanalı kullanın.
- Ich bin krank günlük ve anlaşılırdır; daha resmi bir seçenek olarak Ich bin arbeitsunfähig denebilir.
- Doktor veya işverenin belge süreciyle ilgili güncel talimatını yazılı olarak saklayın.
Sık yapılan iki hata
- Sadece “Ich bin krank” yazıp süreyi hiç belirtmemek: Süre belli değilse bile Ich melde mich, sobald ich mehr weiß ekleyin.
- Krankmeldung ile doktor raporunu aynı şey sanmak: İlk bildirim işverene sizin yaptığınız haberdir; Krankschreibung ise tıbbi değerlendirmeyle ilgilidir.
Bu yazı dil ve iletişim pratiği içindir; iş sözleşmenizdeki bildirim kuralı, işvereninizin prosedürü ve sağlık sigortanızın güncel yönlendirmesi önceliklidir. Almanya’da iş iletişimi için hazırladığımız Almanca Telefon Görüşmesi: 20 Randevu Kalıbı rehberindeki nazik açılışları da telefon bildiriminizde kullanabilirsiniz.