Almanca Sınıfta Söz İsteme: 20 Temel Kalıp

Almanca Sınıfta Söz İsteme: 20 Temel Kalıp

Almanca dersinde doğru cevabı bilseniz bile sınıfta söz istemek ilk başta zor gelebilir. Bu rehber, el kaldırırken, soruya cevap verirken, anlamadığınız yeri sorarken ve bir arkadaşınızın fikrine nazikçe katılırken kullanabileceğiniz 20 doğal Almanca kalıbı bir araya getirir. :person_raising_hand:

Önce temel kelimeler

Almanca Türkçesi Kullanım notu
die Wortmeldung söz isteme / söz alma talebi Genellikle el kaldırma ile yapılan konuşma isteği.
sich melden söz istemek, el kaldırmak Ich melde mich = Söz istiyorum.
die Antwort cevap Bir soruya verilen yanıt.
die Frage soru Anlamadığınız noktayı sormak için.
erklären açıklamak Öğretmenden tekrar veya açıklama isterken kullanılır.

Kısa not: Öğretmeninizle resmî veya yeni bir sınıf ortamındaysanız Sie biçimi güvenlidir: Könnten Sie das bitte erklären? Yakın ve samimi sınıf ortamında öğretmenin tercihine göre du kullanılabilir.

Söz istemek ve cevap vermek için 5 kalıp

# Almanca kalıp Türkçesi
1 Ich möchte etwas sagen. Bir şey söylemek istiyorum.
2 Darf ich antworten? Cevap verebilir miyim?
3 Ich habe eine Idee. Bir fikrim var.
4 Ich glaube, die Antwort ist … Sanırım cevap …
5 Meiner Meinung nach ist das richtig. Bana göre bu doğru.

Bu kalıplar kısa olduğu için A1–A2 seviyesinde hemen kullanılabilir. Cevabınızdan emin değilseniz Ich glaube ile başlamak, fikrinizi daha yumuşak ve doğal duyurur.

Anlamadığınız yeri sormak için 5 kalıp

# Almanca kalıp Türkçesi
6 Können Sie das bitte noch einmal sagen? Bunu lütfen bir kez daha söyleyebilir misiniz?
7 Können Sie das bitte langsamer sprechen? Bunu lütfen daha yavaş söyleyebilir misiniz?
8 Was bedeutet dieses Wort? Bu kelime ne anlama geliyor?
9 Ich habe die Aufgabe nicht ganz verstanden. Ödevi/görevi tam olarak anlamadım.
10 Können Sie ein Beispiel geben? Bir örnek verebilir misiniz?

nicht ganz verstanden demek, “hiç anlamadım” yerine daha nazik ve yapıcı bir seçenektir. Özellikle 9. kalıptan sonra hangi kısmın zor geldiğini ekleyebilirsiniz: Ich habe den zweiten Teil nicht ganz verstanden.

Fikir eklemek ve arkadaşınıza yanıt vermek için 5 kalıp

# Almanca kalıp Türkçesi
11 Ich bin auch dieser Meinung. Ben de bu fikirdeyim.
12 Ich sehe das etwas anders. Ben bunu biraz farklı görüyorum.
13 Darf ich noch etwas hinzufügen? Bir şey daha ekleyebilir miyim?
14 Das finde ich interessant. Bunu ilginç buluyorum.
15 Kannst du das bitte genauer erklären? Bunu biraz daha ayrıntılı açıklar mısın?

Farklı düşündüğünüzde Du hast unrecht gibi sert bir cümle yerine Ich sehe das etwas anders kullanın. Böylece tartışma değil, karşılıklı öğrenme havası korunur. :speech_balloon:

Grup çalışması ve sınıf düzeni için 5 kalıp

# Almanca kalıp Türkçesi
16 Sollen wir zusammenarbeiten? Birlikte çalışalım mı?
17 Ich kann diesen Teil übernehmen. Bu kısmı ben üstlenebilirim.
18 Wer möchte anfangen? Kim başlamak ister?
19 Können wir kurz wiederholen? Kısaca tekrar edebilir miyiz?
20 Ich brauche noch einen Moment. Biraz daha zamana ihtiyacım var.

Mini diyalog: El kaldırıp soru sormak

Lernende: Entschuldigung, darf ich etwas fragen?
Lehrerin: Ja, natürlich.
Lernende: Ich habe die Aufgabe nicht ganz verstanden. Können Sie ein Beispiel geben?
Lehrerin: Gern. Schauen wir uns den ersten Satz zusammen an.

Türkçesi: “Affedersiniz, bir şey sorabilir miyim?” — “Evet, elbette.” — “Görevi tam olarak anlamadım. Bir örnek verebilir misiniz?” — “Memnuniyetle. İlk cümleye birlikte bakalım.”

Daha rahat söz almak için 4 küçük ipucu

• Cevabınızı tek kelimeyle başlatmak yerine Ich glaube … veya Meiner Meinung nach … deyin.
  • Sorunuz varsa önce Entschuldigung ya da Darf ich kurz fragen? ile giriş yapın.
  • Cümle kurmak için zaman gerekiyorsa Ich brauche noch einen Moment demek tamamen doğaldır.
  • Her derste en az bir kez el kaldırmayı küçük bir hedef yapın; kısa bir soru bile konuşma cesaretini geliştirir.

Hızlı tekrar

Sınıfta söz istemenin en kullanışlı üç başlangıcı Ich möchte etwas sagen, Darf ich antworten? ve Können Sie das bitte noch einmal sagen? kalıplarıdır. Önce kısa cümlelerle başlayın; sonra fikrinizi bir neden veya örnekle genişletin.

Kaynaklar