Almanca Ders Çalışma Grubunda Konuşma: 20 Kalıp
Almanca bir ders çalışma grubunda konuşmak, sadece doğru cevabı bilmekten fazlasını gerektirir: görevi paylaşmak, açıklama istemek, tempo belirlemek ve arkadaşınızı teşvik etmek gerekir. Bu rehberdeki 20 doğal kalıp, Lerngruppe içinde daha rahat iletişim kurmanıza yardım eder. ![]()
Lerngruppe ne için kullanılır?
Die Lerngruppe, birlikte öğrenen kişilerden oluşan çalışma grubudur. Sınıfta öğretmene soru sormaya odaklanan Almanca Sınıfta Söz İsteme rehberinden farklı olarak burada arkadaşlarınızla plan yapma, görev bölüşme ve birlikte tekrar etme kalıplarını bulacaksınız.
| Almanca | Türkçesi | Ne zaman kullanılır? |
|---|---|---|
| die Lerngruppe | ders çalışma grubu | Birlikte düzenli çalışan grup için |
| die Aufgabe | görev / alıştırma | Çözülmesi gereken bölüm için |
| übernehmen | üstlenmek | Bir işi sorumluluğa almak için |
| verteilen | dağıtmak / paylaştırmak | Görevleri grup arasında bölmek için |
| wiederholen | tekrar etmek | Konuyu yeniden gözden geçirmek için |
Kısa not: Yakın yaştaki çalışma arkadaşlarıyla genellikle du kullanılır. Yeni tanıştığınız yetişkinlerle veya resmî bir kursta önce Sie tercih etmek daha güvenlidir.
Grubu başlatmak ve plan yapmak için 5 kalıp
| # | Almanca kalıp | Türkçesi |
|---|---|---|
| 1 | Wollen wir zusammen lernen? | Birlikte çalışmak ister misiniz? |
| 2 | Womit fangen wir an? | Neyle başlayalım? |
| 3 | Lasst uns einen Plan machen. | Bir plan yapalım. |
| 4 | Wie viel Zeit haben wir heute? | Bugün ne kadar zamanımız var? |
| 5 | Sollen wir zuerst die Vokabeln wiederholen? | Önce kelimeleri tekrar edelim mi? |
Lasst uns … birden fazla kişiye yönelik doğal bir teklif kalıbıdır. Örneğin Lasst uns mit Kapitel drei anfangen diyerek “Üçüncü bölümle başlayalım” diyebilirsiniz.
Görev paylaşmak için 5 kalıp
|---|---|---|
| 6 | Wer übernimmt welchen Teil? | Kim hangi bölümü üstleniyor? |
| 7 | Ich kann die erste Aufgabe machen. | İlk görevi ben yapabilirim. |
| 8 | Kannst du die Wörter an die Tafel schreiben? | Kelimeleri tahtaya yazabilir misin? |
| 9 | Wir teilen die Aufgaben auf. | Görevleri paylaşalım. |
| 10 | Ich recherchiere das und sage euch Bescheid. | Bunu araştırırım ve size haber veririm. |
Görev dağıtırken emir vermek yerine Kannst du …? veya Ich kann … ile başlamak, grubun tonunu daha işbirlikçi yapar. ![]()
Açıklama istemek ve birlikte çözmek için 5 kalıp
|---|---|---|
| 11 | Kannst du mir das bitte erklären? | Bunu bana lütfen açıklar mısın? |
| 12 | Ich habe diesen Satz nicht verstanden. | Bu cümleyi anlamadım. |
| 13 | Können wir das zusammen lösen? | Bunu birlikte çözebilir miyiz? |
| 14 | Was meinst du mit diesem Wort? | Bu kelimeyle ne demek istiyorsun? |
| 15 | Hast du ein Beispiel? | Bir örneğin var mı? |
Bir yeri anlamadığınızda yalnızca Ich verstehe nicht demek yerine hangi kısmın zor olduğunu ekleyin: Ich habe den letzten Satz nicht verstanden. Böylece arkadaşınız daha hedefli yardımcı olabilir.
Tempo, tekrar ve mola için 5 kalıp
|---|---|---|
| 16 | Können wir das noch einmal wiederholen? | Bunu bir kez daha tekrar edebilir miyiz? |
| 17 | Sprechen wir bitte etwas langsamer. | Lütfen biraz daha yavaş konuşalım. |
| 18 | Ich brauche noch einen Moment. | Biraz daha zamana ihtiyacım var. |
| 19 | Machen wir fünf Minuten Pause? | Beş dakika mola verelim mi? |
| 20 | Das haben wir gut geschafft! | Bunu iyi başardık! |
Mini diyalog: Birlikte sınava hazırlanmak
Merve: Womit fangen wir an?
Jonas: Lasst uns zuerst die Vokabeln wiederholen.
Merve: Gut. Wer übernimmt welchen Teil?
Jonas: Ich kann die Verben erklären, und du machst die Beispiele.
Merve: Einverstanden. Können wir den letzten Satz zusammen lösen?
Jonas: Klar, ich gebe dir ein Beispiel.
Türkçesi: “Neyle başlayalım?” — “Önce kelimeleri tekrar edelim.” — “Güzel. Kim hangi bölümü üstleniyor?” — “Fiilleri ben açıklayabilirim, örnekleri de sen yaparsın.” — “Anlaştık. Son cümleyi birlikte çözebilir miyiz?” — “Tabii, sana bir örnek vereyim.”
Çalışma grubunda daha doğal konuşmak için 4 ipucu
- Her buluşmanın başında hedefi tek cümleyle söyleyin: Heute lernen wir für den Test.
- Uzun görevleri küçük parçalara bölün; sonra Wer übernimmt welchen Teil? ile paylaşın.
- Anlamadığınız yeri saklamayın. Kannst du mir das bitte erklären? öğrenmeyi hızlandırır.
- Toplantıyı kısa bir tekrar ve olumlu bir cümleyle bitirin: Das haben wir gut geschafft!
Hızlı tekrar
Ders çalışma grubunda en kullanışlı üç kalıp Womit fangen wir an?, Wer übernimmt welchen Teil? ve Können wir das zusammen lösen? cümleleridir. Bu üçüyle planı kurabilir, görevi bölüşebilir ve desteğe ihtiyaç duyduğunuzda doğal biçimde yardım isteyebilirsiniz.