Almanca IT Desteği İsteme: 20 İş Yeri Kalıbı
Almanca IT desteği isteme, Almanya’da yeni bir işe başlayanlar için özellikle ilk günlerde çok işe yarar. Parolanız çalışmadığında, bilgisayarınız ağa bağlanmadığında ya da bir programa erişemediğinizde derdinizi sakin ve net anlatmanız gerekir. Bu rehberde iş arkadaşınızdan veya IT ekibinden yardım isterken kullanabileceğiniz 20 doğal Almanca kalıbı, Türkçe anlamları ve kısa kullanım notlarıyla bulacaksınız. ![]()
Güvenlik notu: Parolanızı e-posta, sohbet uygulaması veya telefon üzerinden paylaşmayın. Şirketinizin doğrulama ve parola sıfırlama adımlarını izleyin; bu yazı yalnızca Almanca iletişim pratiği içindir.
Önce temel kelimeler
| Almanca | Türkçesi | Kullanım notu |
|---|---|---|
| der IT-Support | IT / teknik destek | den IT-Support kontaktieren denir |
| das Passwort | parola | çoğulu: die Passwörter |
| der Zugang | erişim | Zugang zu einem Programm = programa erişim |
| zurücksetzen | sıfırlamak | das Passwort zurücksetzen çok yaygındır |
| funktionieren | çalışmak | cihazlar ve programlar için kullanılır |
| die Störung | arıza, kesinti | ağ veya sistem sorunu için uygundur |
Almanca iş yerinde hızlı sonuç almak için üç bilgi verin: ne çalışmıyor, hangi ekranda/uygulamada ve ne zamandır. Böylece yalnızca Es geht nicht demek yerine sorunu anlaşılır biçimde tarif edersiniz.
IT desteği isterken 20 doğal kalıp
Yardım isterken nazik başlangıçlar
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Entschuldigung, könnten Sie mir bitte kurz helfen? | Affedersiniz, bana kısaca yardım edebilir misiniz? |
| 2 | Ich brauche Hilfe mit meinem Laptop. | Dizüstü bilgisayarımla ilgili yardıma ihtiyacım var. |
| 3 | Ich glaube, ich habe ein technisches Problem. | Sanırım teknik bir sorunum var. |
| 4 | An wen kann ich mich beim IT-Support wenden? | IT desteği için kime başvurabilirim? |
| 5 | Hätten Sie kurz Zeit, sich das anzusehen? | Buna bakmak için kısa bir vaktiniz olur mu? |
Könnten Sie …? ve Hätten Sie Zeit …? kalıpları, yöneticiye veya tanımadığınız bir iş arkadaşına yazarken güvenli ve nazik seçimlerdir. Yakın bir ekip arkadaşına konuşurken de aynı cümleler doğal duyulur.
Parola ve erişim sorununu anlatmak
|---|---|---|
| 6 | Mein Passwort funktioniert nicht mehr. | Parolam artık çalışmıyor. |
| 7 | Ich kann mich nicht anmelden. | Oturum açamıyorum. |
| 8 | Könnten Sie mein Passwort bitte zurücksetzen? | Parolamı lütfen sıfırlayabilir misiniz? |
| 9 | Ich habe keinen Zugang zu diesem Programm. | Bu programa erişimim yok. |
| 10 | Mir fehlt offenbar die Berechtigung. | Görünüşe göre gerekli yetkim eksik. |
Berechtigung, bir programa veya klasöre erişme yetkisidir. Bu cümlede offenbar (anlaşılan/görünüşe göre) sözcüğü, kesin hüküm vermeden durumu nazikçe anlatır.
Ağ, cihaz ve program sorunu
|---|---|---|
| 11 | Ich kann mich nicht mit dem WLAN verbinden. | Wi‑Fi ağına bağlanamıyorum. |
| 12 | Mein Bildschirm bleibt schwarz. | Ekranım siyah kalıyor. |
| 13 | Das Programm startet nicht. | Program açılmıyor. |
| 14 | Die Verbindung bricht immer wieder ab. | Bağlantı sürekli kopuyor. |
| 15 | Seit heute Morgen funktioniert der Drucker nicht. | Bu sabahtan beri yazıcı çalışmıyor. |
Sorunu tarif ederken zaman eklemek çok faydalıdır: seit heute Morgen (bu sabahtan beri), seit dem Update (güncellemeden beri) veya gerade eben (az önce). Böylece destek ekibi sorunun yeni mi yoksa sürekli mi olduğunu daha kolay anlar.
Destek talebini tamamlamak ve takip etmek
|---|---|---|
| 16 | Ich habe schon versucht, den Computer neu zu starten. | Bilgisayarı yeniden başlatmayı zaten denedim. |
| 17 | Können Sie mir sagen, was ich als Nächstes tun soll? | Bundan sonra ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz? |
| 18 | Soll ich ein Ticket erstellen? | Bir destek kaydı/talebi açmalı mıyım? |
| 19 | Wann könnte jemand vorbeikommen? | Birisi ne zaman gelip bakabilir? |
| 20 | Vielen Dank, jetzt funktioniert alles wieder. | Çok teşekkür ederim, şimdi her şey yeniden çalışıyor. |
Kısa Teams mesajı örneği
Hallo Frau Schneider,
ich kann mich seit heute Morgen nicht mehr im Zeiterfassungssystem anmelden. Mein Passwort wird nicht akzeptiert. Könnten Sie mir bitte sagen, an wen ich mich wenden soll? Vielen Dank!
Türkçesi: Merhaba Schneider Hanım, bu sabahtan beri çalışma saati kayıt sistemine giriş yapamıyorum. Parolam kabul edilmiyor. Kime başvurmam gerektiğini söyleyebilir misiniz? Çok teşekkür ederim!
Bu mesajdaki üç parça özellikle kullanışlıdır: sorun (kann mich nicht anmelden), zaman bilgisi (seit heute Morgen) ve net istek (an wen ich mich wenden soll).
Mini diyalog: masada yardım isteme
Sie: Entschuldigung, hätten Sie kurz Zeit? Ich kann mich nicht mit dem WLAN verbinden.
Siz: Affedersiniz, kısa bir vaktiniz olur mu? Wi‑Fi ağına bağlanamıyorum.
IT-Kollege: Ja, gern. Seit wann besteht das Problem?
IT çalışanı: Elbette. Sorun ne zamandır var?
Sie: Seit heute Morgen. Ich habe den Laptop schon neu gestartet.
Siz: Bu sabahtan beri. Dizüstü bilgisayarı zaten yeniden başlattım.
IT-Kollege: Ich sehe es mir sofort an.
IT çalışanı: Hemen bakıyorum.
Hızlı kontrol listesi
- Sorun çıkan uygulamanın veya cihazın adını not edin.
- Varsa hata mesajını aynen yazın; ancak parola veya doğrulama kodu paylaşmayın.
- Sorunun ne zaman başladığını söyleyin.
- Yeniden başlatma gibi denediğiniz basit adımları kısaca belirtin.
- Çözümden sonra Vielen Dank, jetzt funktioniert alles wieder ile geri bildirim verin.

Not: Şirketlerin parola, erişim yetkisi ve destek kaydı süreçleri farklıdır. IT ekibi sizden resmi portal, cihaz etiketi veya hata ekranı isteyebilir; yalnızca şirketinizin güvenilir iletişim kanalını kullanın.
Sık yapılan iki hata
- Yalnızca “Computer kaputt” demek. Anlaşılır ama çok belirsizdir. Onun yerine Mein Bildschirm bleibt schwarz veya Das Programm startet nicht gibi somut bir cümle kurun.
- Parolayı çözüm olarak göndermek. Mein Passwort funktioniert nicht demek yeterlidir; parolanın kendisini yazmayın veya söylemeyin.
Bu kalıplar, Almanca işe ilk gün tanışma rehberini tamamlar: önce doğru kişiye kendinizi tanıtın, ardından sorunu kısa ve net aktarın. Birkaç kez sesli prova yapmak, gerçek bir destek talebinde daha rahat konuşmanızı sağlar. ![]()