Almanca İşe İlk Gün: 20 Tanışma Kalıbı
Almanya’da yeni bir işe başladığınızda ilk gün; yöneticinizle, ekip arkadaşlarınızla ve resepsiyonla kısa ama sık konuşmalar yapacağınız bir gündür. Almanca işe ilk gün kalıpları sayesinde kendinizi tanıtabilir, çalışma yerinizi sorabilir, kartınızı alabilir ve yardım isteyebilirsiniz. Aşağıdaki 20 cümle özellikle ilk iş günü senaryoları için seçildi. ![]()
İlk iş gününde hangi bilgileri söylemelisiniz?
Konuşmayı kolaylaştırmak için şu bilgileri hazır tutun:
- adınız ve ekibiniz,
- hangi görev veya pozisyon için geldiğiniz,
- kiminle görüşeceğiniz,
- masanızın, dolabınızın veya toplantı odasının yeri,
- anlamadığınız bir noktayı tekrar sorma cümleniz.
Kısa not: der erste Arbeitstag “ilk iş günü”, die Kollegin / der Kollege ise “iş arkadaşı” demektir. İlk gün hem resmî Sie hitabı hem de ekip içindeki du kullanımı duyulabilir; karşınızdaki kişinin hitap biçimini takip edin.
Almanca işe ilk gün için 20 tanışma kalıbı
| No | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Guten Morgen, ich bin neu im Team. | Günaydın, ekipte yeniyim. |
| 2 | Mein Name ist Elif Yılmaz. | Benim adım Elif Yılmaz. |
| 3 | Ich fange heute als Projektassistentin an. | Bugün proje asistanı olarak başlıyorum. |
| 4 | Ich freue mich, Sie kennenzulernen. | Sizinle tanıştığıma memnun oldum. |
| 5 | Darf ich mich kurz vorstellen? | Kısaca kendimi tanıtabilir miyim? |
| 6 | In welcher Abteilung arbeiten Sie? | Hangi departmanda çalışıyorsunuz? |
| 7 | Ich gehöre zum Marketingteam. | Pazarlama ekibine bağlıyım. |
| 8 | Wer ist heute meine Ansprechperson? | Bugün iletişim kuracağım kişi kim? |
| 9 | Wo bekomme ich meinen Mitarbeiterausweis? | Çalışan kartımı nereden alabilirim? |
| 10 | Könnten Sie mir bitte meinen Arbeitsplatz zeigen? | Çalışma yerimi gösterebilir misiniz? |
| 11 | Wo kann ich meine Sachen abstellen? | Eşyalarımı nereye bırakabilirim? |
| 12 | Wie verbinde ich mich mit dem WLAN? | Wi-Fi’a nasıl bağlanırım? |
| 13 | Gibt es für neue Mitarbeiter eine kurze Einführung? | Yeni çalışanlar için kısa bir tanıtım var mı? |
| 14 | Wann beginnt die erste Teambesprechung? | İlk ekip toplantısı ne zaman başlıyor? |
| 15 | Könnten Sie das bitte noch einmal erklären? | Bunu lütfen bir kez daha açıklayabilir misiniz? |
| 16 | Ich habe die letzte Information noch nicht ganz verstanden. | Son bilgiyi henüz tam anlayamadım. |
| 17 | An wen kann ich mich bei Fragen wenden? | Sorularım olduğunda kime başvurabilirim? |
| 18 | Soll ich zuerst dieses Formular ausfüllen? | Önce bu formu doldurmalı mıyım? |
| 19 | Vielen Dank für die freundliche Begrüßung. | Sıcak karşılamanız için çok teşekkürler. |
| 20 | Ich freue mich auf die Zusammenarbeit. | Birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. |
Cümleleri duruma göre nasıl değiştirirsiniz?
İlk gün cümlelerini küçük eklerle kişiselleştirebilirsiniz:
- Ich fange heute in der IT-Abteilung an. — Bugün BT departmanında başlıyorum.
- Ich bin für den Bereich Kundenservice zuständig. — Müşteri hizmetleri alanından sorumluyum.
- Könnten Sie mir den Weg zum Besprechungsraum zeigen? — Toplantı odasına giden yolu gösterebilir misiniz?
- Ist dieser Platz für mich vorgesehen? — Bu yer benim için mi ayrıldı?
- Ich habe noch keinen Zugang zum System. — Sisteme henüz erişimim yok.
Burada anfangen “başlamak”, zuständig sein für “…den sorumlu olmak”, vorsehen ise “öngörmek/ayırmak” anlamında kullanılır. Fiili değiştirirken cümlenin geri kalanını da aynı yapıda tutmaya çalışın.
Mini diyalog: Ekiple ilk tanışma
Yeni çalışan: Guten Morgen, ich bin neu im Team. Mein Name ist Elif Yılmaz.
Günaydın, ekipte yeniyim. Benim adım Elif Yılmaz.
Ekip arkadaşı: Guten Morgen, herzlich willkommen! Ich bin Jonas aus dem Marketing.
Günaydın, hoş geldiniz! Ben pazarlamadan Jonas.
Yeni çalışan: Freut mich. Könnten Sie mir bitte meinen Arbeitsplatz zeigen?
Memnun oldum. Çalışma yerimi gösterebilir misiniz?
Ekip arkadaşı: Natürlich. Danach stelle ich Sie dem restlichen Team vor.
Elbette. Sonra sizi ekibin geri kalanıyla tanıştırırım.
Yeni çalışan: Vielen Dank. Ich freue mich auf die Zusammenarbeit.
Çok teşekkür ederim. Birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.
Anlamadığınızda konuşmayı nasıl durdurursunuz?
İlk gün çok fazla yeni bilgi gelebilir. Anlamadığınız noktayı saklamak yerine şu cümlelerden birini kullanın. ![]()
| İhtiyaç | Kullanabileceğiniz cümle |
|---|---|
| Daha yavaş konuşulmasını istemek | Könnten Sie bitte etwas langsamer sprechen? — Biraz daha yavaş konuşabilir misiniz? |
| Kelimeyi sormak | Was bedeutet dieses Wort? — Bu kelime ne anlama geliyor? |
| Talimatı tekrar ettirmek | Könnten Sie den letzten Schritt bitte wiederholen? — Son adımı tekrar edebilir misiniz? |
| Not almak için zaman istemek | Einen Moment bitte, ich schreibe das kurz auf. — Bir dakika lütfen, bunu kısaca not alayım. |
İlk gün için hitap ve ton ipuçları
- Guten Morgen ve Vielen Dank gibi kısa nezaket ifadeleriyle başlayın.
- Yönetici veya tanımadığınız kişi size Sie ile hitap ediyorsa aynı resmî biçimi koruyun.
- Ekip arkadaşınız du kullanımına geçmeyi teklif ederse Gerne, wir können uns duzen. diyebilirsiniz.
- Bir şeyi anlamadığınızda yalnızca Was? demek yerine Könnten Sie das bitte wiederholen? cümlesini seçin.
Hızlı tekrar
- Tanışma: Darf ich mich kurz vorstellen?
- Yeni olduğunuzu söyleme: Ich bin neu im Team.
- Yardım isteme: An wen kann ich mich bei Fragen wenden?
- Çalışma yerini sorma: Könnten Sie mir meinen Arbeitsplatz zeigen?
- İş birliğini vurgulama: Ich freue mich auf die Zusammenarbeit.
Genel selamlaşma ve tanışma cümlelerini pekiştirmek için Almanca günlük konuşma kalıpları ve pratik tanışma diyalogları rehberine de bakabilirsiniz. Bu yazıdaki kalıpları ilk gün öncesinde yüksek sesle iki kez tekrarlamak, hem kelime sırasını hem de resmî tonu daha rahat kullanmanıza yardımcı olur. ![]()