Almanca İş Görüşmesinde Maaş Beklentisi: 20 Kalıp
Almanca iş görüşmesinde maaş beklentisi (Gehaltsvorstellung) sorulduğunda yalnızca bir rakam söylemek zorunda değilsiniz. Beklentinizi net, nazik ve gerekçeli biçimde ifade etmek; aralık istemek, toplam paketi sormak ve düşünme payı almak için aşağıdaki Almanca kalıpları kullanabilirsiniz. ![]()
Not: Bu rehber Almanca iletişim pratiği içindir; ücret, vergi veya sözleşme tavsiyesi vermez. Görüşmeye gitmeden önce ilanı, görevin kapsamını ve kendi deneyiminizi ayrı ayrı değerlendirin.
Gehaltsvorstellung ne anlama gelir?
die Gehaltsvorstellung kişinin düşündüğü ya da hedeflediği ücret demektir. İşveren bu soruyla yalnızca sayıyı değil, adayın hazırlığını ve beklentisini gerekçelendirme biçimini de anlamaya çalışır. Bundesagentur für Arbeit, “Welche Gehaltsvorstellungen haben Sie?” sorusunu tipik iş görüşmesi soruları arasında sayar.
| Almanca ifade | Türkçe anlamı | Ne zaman kullanılır? |
|---|---|---|
| das Gehalt | maaş / ücret | Genel ücret konuşurken |
| die Gehaltsvorstellung | maaş beklentisi | Beklentiyi belirtirken |
| das Jahresbruttogehalt | yıllık brüt maaş | Yıllık tutarı netleştirirken |
| verhandlungsbereit | pazarlığa açık | Esneklik gösterirken |
| die Zusatzleistungen | yan haklar | Toplam paketi sorarken |
Soruyu anlamak için temel cümleler
İlk hedef, soruyu doğru anlamaktır. Özellikle telefon veya çevrim içi görüşmede yavaş ve sakin biçimde tekrar istemek gayet doğaldır.
- Könnten Sie bitte kurz erläutern, was die Stelle genau umfasst?
Pozisyonun tam olarak neleri kapsadığını kısaca açıklar mısınız? - Darf ich fragen, ob Sie ein Jahresbrutto- oder Monatsbruttogehalt meinen?
Yıllık brüt mü, aylık brüt maaş mı kastettiğinizi sorabilir miyim? - Könnten Sie die Frage bitte noch einmal wiederholen?
Soruyu bir kez daha tekrar eder misiniz? - Habe ich Sie richtig verstanden: Es geht um meine Gehaltsvorstellung?
Doğru mu anladım: Maaş beklentimden mi söz ediyoruz? - Gibt es für diese Position bereits eine Gehaltsspanne?
Bu pozisyon için belirlenmiş bir maaş aralığı var mı?
Maaş beklentisini nazikçe söyleme
Bu kalıplar, kesin bir sayı vermek veya aralık belirtmek için uygundur. Sayı yerine köşeli parantez içindeki bölümü kendi durumunuza göre doldurun.
| Almanca kalıp | Türkçesi |
|---|---|
| Meine Gehaltsvorstellung liegt bei etwa [Betrag] Euro brutto im Jahr. | Maaş beklentim yılda yaklaşık [tutar] avro brüt düzeyinde. |
| Aufgrund meiner Erfahrung stelle ich mir ein Jahresbruttogehalt von [Betrag] Euro vor. | Deneyimim nedeniyle yıllık [tutar] avro brüt maaş düşünüyorum. |
| Für diese Aufgabe halte ich eine Spanne zwischen [A] und [B] Euro brutto für angemessen. | Bu görev için [A] ile [B] avro brüt aralığını uygun buluyorum. |
| Meine Vorstellung orientiert sich an den Aufgaben und meiner bisherigen Berufserfahrung. | Beklentim görevlere ve önceki iş deneyimime dayanıyor. |
| Ich bin offen, über das Gesamtpaket zu sprechen. | Toplam paket hakkında konuşmaya açığım. |
20 kullanışlı cümle
- Meine Gehaltsvorstellung liegt bei etwa 45.000 Euro brutto im Jahr.
Maaş beklentim yılda yaklaşık 45.000 avro brüt düzeyinde. - Ich stelle mir ein Monatsbruttogehalt von rund 3.500 Euro vor.
Aylık yaklaşık 3.500 avro brüt maaş düşünüyorum. - Eine Spanne zwischen 40.000 und 45.000 Euro wäre für mich passend.
40.000 ile 45.000 avro arasındaki bir aralık benim için uygun olur. - Meine Vorstellung basiert auf meiner Erfahrung im Kundenservice.
Beklentim müşteri hizmetlerindeki deneyimime dayanıyor. - Die Verantwortung der Stelle habe ich bei meiner Einschätzung berücksichtigt.
Değerlendirmemde pozisyonun sorumluluğunu dikkate aldım. - Ich bin bereit, über die genaue Höhe zu verhandeln.
Kesin tutar üzerinde görüşmeye hazırım. - Mir ist wichtig, dass die Vergütung zu den Aufgaben passt.
Ücretin görevlere uygun olması benim için önemli. - Können Sie mir etwas über das übliche Gehaltsniveau in dieser Position sagen?
Bu pozisyondaki olağan maaş düzeyi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? - Welche Zusatzleistungen bietet Ihr Unternehmen an?
Şirketiniz hangi yan hakları sunuyor? - Gibt es zum Beispiel Zuschüsse für den Arbeitsweg oder die Weiterbildung?
Örneğin işe ulaşım veya eğitim için destek var mı? - Wie sind Überstunden in Ihrem Unternehmen geregelt?
Şirketinizde fazla mesai nasıl düzenleniyor? - Ist nach der Probezeit eine Gehaltsanpassung vorgesehen?
Deneme süresinden sonra maaş düzenlemesi öngörülüyor mu? - Ich möchte meine Antwort gern kurz durchdenken.
Cevabımı kısaca düşünmek isterim. - Können wir das Thema nach den Details zur Stelle noch einmal aufgreifen?
Pozisyon ayrıntılarından sonra bu konuyu yeniden ele alabilir miyiz? - Vielen Dank für die transparente Information.
Şeffaf bilgi için çok teşekkür ederim.
Kısa görüşme diyaloğu
Personalerin: Welche Gehaltsvorstellungen haben Sie?
İK yetkilisi: Maaş beklentiniz nedir?
Bewerber: Aufgrund meiner Erfahrung stelle ich mir ein Jahresbruttogehalt zwischen 42.000 und 46.000 Euro vor. Ich bin aber offen, über das Gesamtpaket zu sprechen.
Aday: Deneyimim nedeniyle yıllık 42.000 ile 46.000 avro brüt arasında bir maaş düşünüyorum. Ancak toplam paket hakkında konuşmaya açığım.
Personalerin: Darin liegt auch ein Weiterbildungsbudget. Wäre das für Sie interessant?
İK yetkilisi: Buna bir eğitim bütçesi de dâhil. Bu sizin için ilgi çekici olur mu?
Bewerber: Ja, Weiterbildung ist mir sehr wichtig. Könnten Sie mir dazu noch etwas mehr sagen?
Aday: Evet, eğitim benim için çok önemli. Bununla ilgili biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Daha doğal konuşmak için üç ipucu 
- Brutto/Netto ayrımını netleştirin. Almanya’daki iş ilanları ve görüşmelerde tutarlar çoğunlukla brutto olarak konuşulur; yine de varsayım yapmayın.
- Gerekçe ekleyin. Deneyim, görev kapsamı, uzmanlık veya sorumluluk gibi somut dayanaklar cümlenizi güçlendirir.
- Tek bir ifadeye sıkışmayın. Sayı, aralık, yan hak ve düşünme payı cümlelerinden birkaçını önceden sesli prova edin.
“Ich bin offen, über das Gesamtpaket zu sprechen.” cümlesi, belirsiz kalmadan esneklik göstermenin pratik bir yoludur. Yine de söylemeden önce kendi alt sınırınızı belirleyin.
Sık yapılan dil hataları
| Daha zayıf ifade | Daha doğal ve nazik seçenek | Neden? |
|---|---|---|
| Ich will 50.000 Euro. | Meine Gehaltsvorstellung liegt bei 50.000 Euro brutto im Jahr. | Talep yerine profesyonel beklenti bildirir. |
| Wie viel zahlen Sie? | Gibt es für die Position eine Gehaltsspanne? | Daha nazik ve açık bir sorudur. |
| Das ist zu wenig. | Ich hatte eher an eine höhere Spanne gedacht. Können wir darüber sprechen? | Görüşmeye alan bırakır. |
İş başvurusu sürecinin ilk adımlarını da tekrar etmek isterseniz Almanya’da Ausbildung Başvurusu: İlk Adımlar rehberindeki hazırlık bölümüne göz atabilirsiniz.