Almanya’da Ausbildung Başvurusu: İlk Adımlar
Almanya’da Ausbildung başvurusu yapmak, yalnızca ilan bulup özgeçmiş göndermekten ibaret değildir. Doğru mesleği seçmek, ilanı okumak, Almanca başvuru dosyasını hazırlamak ve gerekiyorsa vize sürecini ayrı ayrı planlamak gerekir. Bu rehber, ilk başvurunu somut adımlara bölerek hazırlamana yardım eder. ![]()
Ausbildung nedir, başvuru nereye yapılır?
Ausbildung, işletmedeki pratik eğitim ile meslek okulunu birleştiren mesleki eğitim yoludur. Duale Ausbildung için başvuru doğrudan işletmeye yapılır; okul temelli eğitimlerde ise okulun kendi başvuru kuralı olabilir. İlanın Bewerbungsfrist (başvuru son günü), Bewerbungsweg (başvuru yöntemi) ve iletişim kişisini ilk bakışta not et.
Not: Her işletmenin okul, dil seviyesi, belge biçimi ve son tarih beklentisi farklıdır. İlanın istediği dosya biçimi ve başvuru kanalını aynen takip etmek, genel bir şablonu herkese göndermekten daha değerlidir.
1. Önce mesleği ve ilanı eşleştir
İlanda sadece meslek adını değil, günlük işleri ve aranan özellikleri de oku. Böylece hem gerçekten uygun bir alan seçer hem de Anschreiben’ında doğru örnekleri kullanırsın.
| İlanda görebileceğin ifade | Türkçesi | Başvuruda nasıl kullanılır? |
|---|---|---|
Ausbildungsbeginn |
Eğitimin başlangıcı | Başlangıç tarihini takvimine yaz. |
Bewerbungsfrist |
Son başvuru tarihi | Başvurunu son güne bırakma. |
Voraussetzungen |
Koşullar | Diploma, not, staj veya dil beklentisini kontrol et. |
Ansprechpartner/in |
İletişim kişisi | Mektubu mümkünse adıyla hitap ederek yaz. |
Online-Bewerbung |
Çevrim içi başvuru | Portaldaki alanları eksiksiz doldur. |
Ausbildungsvergütung |
Eğitim ücreti | Teklifleri karşılaştırırken bu bilgiyi not et. |
Kendine şu üç soruyu sor:
- Bu mesleğin görevleri ilgi alanlarıma ve güçlü yanlarıma uyuyor mu?
- İlanın istediği belgeleri ve son tarihi karşılayabiliyor muyum?
- İşletme, şehir ve ulaşım koşulları benim planıma uygun mu?
2. İlan nerede aranır?
Resmî ve güvenilir başlangıç noktaları, Bundesagentur für Arbeit’ın iş araması ile Make it in Germany’nin Ausbildung sayfalarıdır. Meslek profilini inceledikten sonra ilanda geçen şehir, başlangıç ayı ve meslek adını filtrele. Aynı anda birden fazla uygun ilana başvurmak şansını artırır.
Aramada kullanabileceğin Almanca kalıplar:
Ausbildung Pflegefachfrau Berlin— Berlin’de hemşirelik eğitimiAusbildungsplatz Elektroniker ab August— Ağustos başlangıçlı elektrikçi eğitimi yeriAusbildung mit B1 Deutschkenntnissen— B1 Almanca bilgisiyle AusbildungBewerbung Ausbildung Kaufmann— ticaret alanında Ausbildung başvurusuAusbildung Stellenangebote München— Münih’te Ausbildung ilanları
İlanı açtığında işletmenin kendi kariyer sayfasını da incele. Başvuru portalı, istenen ekler ve son tarih çoğu zaman en net biçimde orada yer alır.
3. Başvuru dosyasında neler olur?
İlan aksini söylemedikçe Almanca başvuru dosyasının temel parçaları aşağıdakilerdir. İşletme bir portal kullanıyorsa, dosyaları tek PDF yerine ayrı ayrı yüklemeni isteyebilir.
| Belge | Almancası | İçerik |
|---|---|---|
| Ön yazı | Anschreiben |
Neden bu meslek ve neden bu işletme istediğini anlatır. |
| Özgeçmiş | tabellarischer Lebenslauf |
Eğitim, deneyim, dil ve becerileri kısa ve düzenli verir. |
| Diploma/not dökümü | Zeugnisse |
İlandaki talebe uygun okul belgeleri. |
| Staj/sertifika | Praktikumsnachweise, Bescheinigungen |
Varsa mesleğe yakın deneyimi destekler. |
Fotoğraf Almanya’da genel bir zorunluluk değildir; ancak ilanın veya başvuru portalının talebini esas al. Belgeleri okunaklı adlandır: Ad_Soyad_Lebenslauf.pdf gibi. Göndermeden önce tarih, e-posta adresi, telefon numarası ve eklerin açıldığını kontrol et.
4. Kısa bir Anschreiben nasıl yazılır?
Ön yazının amacı hayat hikâyeni anlatmak değil, ilandaki ihtiyaç ile becerinin bağını kurmaktır. Aynı metni tüm işletmelere göndermek yerine girişte işletme ve mesleğe özel bir neden yaz.
| Almanca örnek | Türkçe anlamı |
|---|---|
Hiermit bewerbe ich mich um einen Ausbildungsplatz als ... |
Bununla … olarak bir Ausbildung yeri için başvuruyorum. |
Der Beruf interessiert mich, weil ich gern praktisch arbeite. |
Bu meslek ilgimi çekiyor çünkü pratik çalışmayı seviyorum. |
Besonders an Ihrem Unternehmen gefällt mir ... |
İşletmenizde özellikle … hoşuma gidiyor. |
Während meines Praktikums habe ich gelernt, ... |
Stajım sırasında … öğrendim. |
Ich spreche Deutsch auf dem Niveau B1 und lerne täglich weiter. |
B1 seviyesinde Almanca konuşuyorum ve her gün ilerlemeye devam ediyorum. |
Über die Einladung zu einem Vorstellungsgespräch freue ich mich. |
İş görüşmesi davetinden memnun olurum. |
Kısa örnek paragraf:
Sehr geehrte Frau Müller, hiermit bewerbe ich mich um einen Ausbildungsplatz als Fachinformatiker. Der Beruf interessiert mich, weil ich Probleme gern strukturiert löse und erste Erfahrungen mit Computern gesammelt habe. Besonders an Ihrem Unternehmen gefällt mir die Arbeit mit modernen IT-Lösungen.Türkçesi: “Sayın Müller, bununla bilişim uzmanı olarak bir Ausbildung yeri için başvuruyorum. Sorunları düzenli biçimde çözmeyi sevdiğim ve bilgisayarlarla ilk deneyimlerim olduğu için bu meslek ilgimi çekiyor. Şirketinizde modern BT çözümleriyle çalışılması özellikle hoşuma gidiyor.”
5. Almanca seviyesi, diploma ve vizeyi doğru ayır
Meslek okulunda eğitim Almanca olduğu için sağlam Almanca bilgisi gerekir; işverenin beklediği seviye ilandan ilana değişebilir. Vize gerekiyorsa Bundesagentur für Arbeit, genel olarak B1 düzeyinde Almanca bilgisinin gerekli olduğunu belirtir. Bu, her işletmenin yalnızca B1 kabul edeceği anlamına gelmez: ilandaki koşul ve ilgili vize makamının güncel talebi belirleyicidir.
Türkiye’den veya başka bir AB dışı ülkeden başvuruyorsan şu adımları ayrı takip et:
- Uygun Ausbildung yerini ve mümkünse yazılı kabulü al.
- İlanın ve meslek okulunun diploma/denklik talebini kontrol et.
- Dil belgeni ve finansman durumunu resmi vize bilgisinden güncel olarak doğrula.
- Vize başvurusunu, Ausbildung başvurusundan ayrı bir resmi süreç olarak planla.
Bu makale hukuki ya da vize danışmanlığı değildir. Vize, finansman ve denklik şartları değişebildiği için başvuru yapmadan önce resmi makamlar ile Make it in Germany bilgilerini yeniden kontrol et.
6. Göndermeden önce 10 dakikalık kontrol
- İlanın son tarihi ve istenen kanal doğru mu?
Anschreibenişletme ve meslek adına göre kişiselleştirildi mi?Lebenslaufgüncel mi; tarih ve iletişim bilgileri doğru mu?Zeugnisseve sertifikalar okunaklı mı?- Dosya adları anlaşılır mı ve portalın istediği biçimde mi?
- Almanca yazım hatalarını bir kez daha kontrol ettin mi?
- Hangi işletmeye, ne zaman başvurduğunu kaydettin mi?
Başvurudan sonra hemen sonuç bekleme. Resmî başvuru rehberi, yaklaşık dört hafta haber gelmezse nazikçe durum sorulabileceğini belirtiyor. Ich möchte mich freundlich nach dem Stand meiner Bewerbung erkundigen. cümlesi, “Başvurumun durumu hakkında nazikçe bilgi almak istiyorum.” anlamına gelir.
Sık sorulanlar
Ausbildung için herkes aynı Almanca seviyesine mi ihtiyaç duyar?
Hayır. İşletme ve meslek okulunun şartı değişebilir. Vize gerektiren durumlarda genel kural olarak B1 bilgisi istenebildiğinden, hem ilanı hem de güncel resmi vize bilgisini birlikte kontrol et.
Başvuruya fotoğraf koymak zorunlu mu?
Hayır. Fotoğraf, genel başvuru belgelerinin zorunlu parçası değildir. İlan açıkça istiyorsa veya portaldaki alan zorunluysa o talimatı izle.
Tek başvuru yeterli mi?
Uygun birden çok işletmeye özenle hazırlanmış başvurular göndermek daha gerçekçi bir yaklaşımdır. Her ön yazıyı ilan ve işletmeye göre düzenle.