Hocalarım kolay gelsin. Möchten fiilinin zamirlere göre detaylı çekim tabosu rica ediyorum.
İnternetteki bilgiler çok uzun ve gereksiz detaylara da giriyor. Ben yalın halde möchten fiilinin çekimini istiyorum.
Şimdiden teşekkürler
Hocalarım kolay gelsin. Möchten fiilinin zamirlere göre detaylı çekim tabosu rica ediyorum.
İnternetteki bilgiler çok uzun ve gereksiz detaylara da giriyor. Ben yalın halde möchten fiilinin çekimini istiyorum.
Şimdiden teşekkürler
Möchten fiilinin çekimini kısa ve net şekilde aşağıda liste halinde yazıyorum.
Yukarıda Almancadaki tüm zamirlerin “möchten” fiil çekimini gördük. Başka sorun varsa sorabilirsin @Deutscher
Ben de her zamire özel birer örnek vermek istiyorum.
Anladım! İşte yeniden düzenlenmiş hali:
Ich möchte ein Buch lesen.
→ Ben bir kitap okumak istiyorum.
Du möchtest ins Kino gehen.
→ Sen sinemaya gitmek istiyorsun.
Er möchte Fußball spielen.
→ O (erkek) futbol oynamak istiyor.
Sie möchte ein neues Kleid kaufen.
→ O (kadın) yeni bir elbise almak istiyor.
Es möchte draußen spielen.
→ O (cansız ya da hayvan) dışarıda oynamak istiyor.
Wir möchten heute früh schlafen gehen.
→ Biz bugün erken uyumak istiyoruz.
Ihr möchtet ein Eis essen.
→ Siz dondurma yemek istiyorsunuz.
Sie möchten in den Urlaub fahren.
→ Onlar tatile gitmek istiyor.
Sie möchten einen Kaffee trinken.
→ Siz (resmi hitap) bir kahve içmek istiyorsunuz.
Dikkat ettiyseniz, Ich ve Er/Sie/Es zamirlerinde fiilimiz aynı şekime uğruyor ve möchte oluyor.
Hocam teşekkür ederim örnekler çok iyi olmuş. Üçückü tekil şahıslarda çekimin aynı kalması detayı güzelmiş.
Almanca’da fiiller keşke bu kadar çekime uğramasa
Burada Fußall kelimesi yalın halde kullanılırken das Kleid kelimesi neden öncesinde neues olarak das’ın es’ini almış?
Güzel bir soru @ziyaretci1. Uzun uzun açıklayacağım örnekler ile. Hepsini okumak istemezsen en alttaki Genel Kural’a atlayabilirsin.
Bu fark, Almanca’da sıfat tamlamalarıyla yalın isim kullanımının kurallarından kaynaklanıyor.
Kısaca: İlk örnekte isimden önce herhangi bir sıfat kullanılmazken; ikinci örnekte isimden önce (neu) bir sıfat kullanılmış ve kural gereği isme göre çekime uğramış.