Goethe A2 Sınavı: Bölümler ve 4 Haftalık Plan

Goethe A2 sınavına hazırlanırken sadece konu çalışmak yetmez; dört beceriyi aynı hafta içinde küçük ama düzenli adımlarla çalışmak gerekir. Bu rehber, Goethe-Zertifikat A2’nin güncel bölüm yapısını tanıtır ve her gün ne yapacağınıza karar vermeyi kolaylaştıran 4 haftalık gerçekçi bir plan sunar.

Goethe-Institut’a göre A2 sınavında dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümleri bulunur. Örnek sınavlar da bu dört beceri için ayrı alıştırmalar, ses kayıtları ve konuşma örnekleri içerir. :pushpin:

Not: Sınav merkezi, tarih, ücret ve uygulama ayrıntıları değişebilir. Bu yazı çalışma düzeni içindir; başvurudan önce seçtiğiniz merkezin güncel bilgisini mutlaka kontrol edin.

Goethe A2 sınavında hangi bölümler var?

Bölüm Ne yaparsınız? Çalışırken odaklanın
Dinleme (Hören) Günlük konuşma, duyuru, telefon mesajı ve kısa söyleşileri dinlersiniz. Anahtar kelime, saat, fiyat, yer ve olumsuzlukları yakalama
Okuma (Lesen) E-posta, ilan, kısa haber, tabela ve bilgi metinlerini okursunuz. Sorudan önce anahtar kelimeyi bulma, metinde eş anlamlı arama
Yazma (Schreiben) Günlük durumlarla ilgili kısa not veya mesaj yazarsınız. Görevde istenen her maddeyi cevaplama, basit ve doğru cümle
Konuşma (Sprechen) Kendinizden söz eder, soru-cevap yapar ve partnerle plan kurarsınız. Net telaffuz, geri soru sorma, öneri sunma

Resmî Goethe sayfasında yetişkinler için örnek sınav, dinleme ses kaydı, konuşma videosu ve çevrim içi alıştırma seçenekleri bulunur. Planınızı bunları deneme malzemesi olarak kullanacak şekilde kurmak, sınav formatına alışmanıza yardım eder.

4 haftalık Goethe A2 çalışma planı

Bu plan günde yaklaşık 45-60 dakikaya göre tasarlanmıştır. Daha az vaktiniz varsa her günü iki parçaya bölün; önemli olan her hafta dört beceriye de dokunmaktır.

Hafta Ana hedef 5 çalışma günü için öneri Hafta sonu kontrolü
1. hafta Formatı tanımak ve eksikleri görmek 1 dinleme, 1 okuma, 1 yazma, 1 konuşma, 1 kelime/tekrar günü Kısa bir A2 örnek sınavı çözün; yanlışları konu başlığıyla not edin.
2. hafta Günlük yaşam kelimeleri ve cümle kurma Randevu, alışveriş, yol tarifi, ev, sağlık, iş/okul konularından her gün 10-12 kelime Her konu için 3 kendi cümlenizi sesli söyleyin.
3. hafta Süre ve görev pratiği İki gün dinleme-okuma, iki gün yazma-konuşma, bir gün hata düzeltme Bir yazma görevini süre tutarak yazın; bir konuşmayı kayda alın.
4. hafta Deneme ve zayıf alanı güçlendirme İki mini deneme, iki hedefli tekrar, bir hafif tekrar günü Mümkünse örnek sınavı gerçek süreyle uygulayın; son gün yeni konu açmayın.

1. hafta: Sınavı tanıyın, seviyenizi ölçün

İlk hafta ezber maratonu değil, yön bulma haftasıdır. Goethe’nin örnek A2 materyalinden kısa bir dinleme ve okuma bölümü çözün. Yanlışlarınızı sadece “yanlış” diye işaretlemeyin; nedenini yazın: kelime mi bilinmiyordu, hızlı mı dinlediniz, yoksa soruyu mu kaçırdınız?

Kendinize şu mini tanıtımı üç farklı biçimde söyleyin:

• Ich heiße Zeynep und ich wohne in Ankara. — Benim adım Zeynep ve Ankara’da yaşıyorum.
  • In meiner Freizeit höre ich gern Musik. — Boş zamanımda müzik dinlemeyi severim.
  • Am Wochenende möchte ich meine Freunde treffen. — Hafta sonunda arkadaşlarımla buluşmak istiyorum.

Bu cümleler konuşmada yalnızca başlangıçtır. Her seferinde bir ayrıntıyı değiştirin: şehir, hobi, gün veya plan.

2. hafta: Kelimeyi tek başına değil, kalıpla öğrenin

Bir kelimeyi liste olarak görmek faydalıdır; fakat A2’de onu cümle içinde kullanmak gerekir. Her gün bir günlük yaşam alanı seçin ve kelimeleri kısa kalıplarla bağlayın.

Konu Kullanışlı Almanca kalıp Türkçesi
Randevu Ich möchte einen Termin vereinbaren. Randevu almak istiyorum.
Alışveriş Haben Sie das auch in Größe M? Bunun M bedeni de var mı?
Yol tarifi Wie komme ich zum Bahnhof? Tren istasyonuna nasıl giderim?
Sağlık Ich habe seit zwei Tagen Kopfschmerzen. İki gündür başım ağrıyor.
Davet Hast du am Samstag Zeit? Cumartesi vaktin var mı?

Günde 10-12 kelime yeterlidir; ama her kelime için en az bir kendi cümlenizi kurun. Örneğin der Termin kelimesini sadece ezberlemek yerine, Der Termin ist am Montag um neun Uhr. cümlesiyle çalışın.

Dinleme ve okumada puan kaybettiren tuzaklar

Dinlemede her kelimeyi anlamaya çalışmak yerine sorunun istediği bilgiyi arayın. nicht, kein, leider, erst, schon, aber gibi küçük kelimeler cevabı değiştirebilir.

Örnek:

Der Kurs beginnt nicht um acht, sondern um halb neun.
Kurs saat sekizde değil, sekiz buçukta başlıyor.

Okumada ise sorudaki kelime metinde aynen geçmeyebilir. billig yerine kostet nur zehn Euro, geschlossen yerine heute nicht geöffnet yazabilir. Önce sorunun anahtar kelimesini belirleyin, sonra metinde aynı anlamı veren ifadeyi arayın.

Yazma için güvenli A2 iskeleti

Yazma görevinde uzun ve riskli cümleler yerine, görevin tüm maddelerini kapsayan kısa cümleler daha güvenlidir. Aşağıdaki iskeleti farklı durumlara uyarlayabilirsiniz:

1. Selamlayın: Liebe Anna, veya Sehr geehrte Frau Müller,
  2. Neden yazdığınızı söyleyin: Ich schreibe dir, weil …
  3. İstenen iki-üç bilgiyi ayrı cümlelerle verin.
  4. Bir rica, soru veya öneri ekleyin: Kannst du mir bitte antworten?
  5. Uygun biçimde bitirin: Viele Grüße / Mit freundlichen Grüßen

Kısa örnek:

Liebe Anna, ich kann morgen leider nicht zum Deutschkurs kommen, weil ich einen Arzttermin habe. Können wir uns am Freitag treffen? Bitte schreib mir kurz. Viele Grüße, Ece.

Türkçesi: Sevgili Anna, yarın Almanca kursuna maalesef gelemiyorum çünkü doktor randevum var. Cuma buluşabilir miyiz? Lütfen bana kısaca yaz. Sevgiler, Ece.

Konuşmada sessiz kalmamak için 8 kurtarıcı kalıp

Konuşma bölümünde kusursuz cümle kurmak kadar iletişimi sürdürmek de önemlidir. Bu kalıpları yüksek sesle tekrar edin:

Almanca Türkçesi
Kannst du das bitte wiederholen? Bunu lütfen tekrar edebilir misin?
Wie meinst du das? Bununla ne demek istiyorsun?
Ich finde, wir können … Bence … yapabiliriz.
Das ist eine gute Idee. Bu iyi bir fikir.
Vielleicht am Samstag? Belki cumartesi?
Um wie viel Uhr treffen wir uns? Saat kaçta buluşuyoruz?
Ich bin damit einverstanden. Buna katılıyorum / bunu uygun buluyorum.
Dann machen wir das so. O hâlde böyle yapalım.

Bir partner yoksa telefona ses kaydı alın. Önce 30 saniye kendinizi tanıtın, sonra “hafta sonu planı” gibi basit bir konu için bu kalıpların en az üçünü kullanarak bir dakika konuşun.

Son 7 gün için küçük kontrol listesi :bullseye:

• Bir örnek sınavı gerçekçi süreyle deneyin; dinlemede kaydı durdurmayın.
  • Hata defterinizden en sık karıştırdığınız 20 kelimeyi ve 10 kalıbı tekrar edin.
  • Her gün 5-10 dakika sesli konuşun; sessiz okuma tek başına konuşmayı geliştirmez.
  • Yazma için iki kısa mesaj yazın ve görevdeki tüm maddeleri işaretleyin.
  • Sınavdan bir gün önce yalnızca hafif tekrar yapın, yeni gramer konusu yüklemeyin.

Bu planın amacı dört haftada “mükemmel Almanca” değil; sınavda karşılaşacağınız görevleri tanıyıp bildiklerinizi sakin biçimde kullanmaktır. Düzenli kısa tekrarlar, son gün yapılan uzun ve yorucu çalışmadan daha kalıcı olur.

Kaynaklar