Merhaba arkadaşlar! Bugün Almanca serüvenimizde çok önemli bir virajı dönüyoruz. Çoğu öğrencinin “fiili sona atma” kuralıyla başının dertte olduğunu biliyorum ama korkmayın, aslında sandığınızdan çok daha mantıklı bir sistemi var.
Bu dersimizde, kendinizi ifade ederken cümlelerinizi birbirine bağlamanızı, düşüncelerinizi açıklamanızı ve soru işaretlerini gidermenizi sağlayacak en temel üç yapıyı; weil, dass ve ob bağlaçlarını inceleyeceğiz. Artık kısa ve basit cümlelerden kurtulup, daha akıcı ve kompleks cümleler kurmaya hazır mısınız? O halde kalem kağıtları çıkarın, başlıyoruz! ![]()
Temel Mantık: Yan Cümle (Nebensatz) Düzeni
Almancada bu üç bağlaç da “Nebensatz” dediğimiz yan cümleleri oluşturur. Bu kelimeleri gördüğünüzde aklınızda hemen kırmızı bir ışık yanmalı: Fiil en sona gidecek! ![]()
Normal bir cümlede fiil ikinci sıradayken, weil, dass veya ob kullandığınızda, çekimli fiili cümlenin en sonuna tekmelemeniz gerekir. Bu kuralı oturtursanız, konunun %80’ini halletmişsiniz demektir.
Gelin bu üç silahşoru tek tek inceleyelim:
1. Weil (Çünkü / -dığı için)
Bir durumun sebebini açıklamak istediğinizde kullanılır. “Warum?” (Neden?) sorusunun cevabıdır.
- Mantık: Ana Cümle + Virgül + weil + Özne + … + Fiil.
2. Dass (-dığı / -ceği)
Türkçedeki “-dığını, -diğini” ya da “ki” bağlacının karşılığıdır. Genellikle bir bilgi, düşünce, his veya söylem aktarırken kullanılır (Ich weiß, dass… / Ich denke, dass… gibi).
- Mantık: Ana Cümle + Virgül + dass + Özne + … + Fiil.
3. Ob (-ip ipmediği / Acaba … mi?)
Bu bağlaç genellikle “Evet/Hayır” cevabı gerektiren soruların dolaylı yoldan anlatımında kullanılır. İngilizcedeki “whether” veya “if” gibidir. Belirsizlik bildirir.
- Mantık: Ana Cümle + Virgül + ob + Özne + … + Fiil.
Örnekler ve Uygulamalar 
Teoriyi pratiğe dökmezsek havada kalır. Her bir bağlaç için cümleleri nasıl dönüştürdüğümüze dikkat edin.
Weil ile Cümle Kurma
Diyelim ki iki cümlemiz var:
- Ich gehe nicht zur Arbeit. (İşe gitmiyorum.)
- Ich bin krank. (Hastayım.)
Bunları birleştirelim:
“İşe gitmiyorum, çünkü hastayım.”
Ich gehe nicht zur Arbeit, weil ich krank bin.
Dikkat: “bin” fiili normalde ikinci sıradayken, weil yüzünden en sona gitti.
- Er kommt zu spät, weil er den Bus verpasst hat. (O geç kaldı, çünkü otobüsü kaçırdı.)
- Ich lerne Deutsch, weil ich in Deutschland arbeiten möchte. (Almanca öğreniyorum, çünkü Almanya’da çalışmak istiyorum.)
Dass ile Cümle Kurma
Diyelim ki bir fikrimiz var:
- Ich weiß. (Biliyorum.)
- Du bist sehr fleißig. (Sen çok çalışkansın.)
Birleştirelim:
“Senin çok çalışkan olduğunu biliyorum.”
Ich weiß, dass du sehr fleißig bist.
Bu bağlaç genelde şu fiillerle çok sık kullanılır: wissen (bilmek), sagen (söylemek), hoffen (ummak), glauben (inanmak).
- Ich hoffe, dass es morgen nicht regnet. (Umarım yarın yağmur yağmaz.)
- Er sagt, dass er keine Zeit hat. (O, zamanı olmadığını söylüyor.)
Ob ile Cümle Kurma
Burası en çok karıştırılan yer! Ob’u sadece cevabı “Evet” ya da “Hayır” olabilecek bir soruyu cümlenin içine gömerken kullanırız.
Soru: Kommt er heute? (Bugün geliyor mu?) → Cevap evet veya hayır olabilir.
Ana cümle: Ich weiß nicht. (Bilmiyorum.)
Birleştirelim:
“Onun bugün gelip gelmeyeceğini bilmiyorum.”
Ich weiß nicht, ob er heute kommt.
- Können Sie mir sagen, ob der Zug pünktlich ist? (Trenin zamanında olup olmadığını bana söyleyebilir misiniz?)
- Er fragt, ob wir ins Kino gehen. (O, sinemaya gidip gitmeyeceğimizi soruyor.)
Özet ve Önemli İpuçları 
Bu üç bağlaç, Almancanızı zenginleştirmenin en etkili yoludur. Toparlamak gerekirse, unutmamanız gereken altın kurallar şunlardır:
- Fiil Sona Gider: Weil, dass ve ob gördüğünüzde, çekimli fiili tutun ve cümlenin en sonuna yapıştırın. Eğer cümlede perfekt (geçmiş zaman) veya modal verb varsa, çekimli olan yardımcı fiil en sonda olur (örneğin: … gelernt habe veya … machen kann).
- Virgül Kullanımı: Almancada yan cümleleri ana cümleden ayırmak için bağlaçtan önce mutlaka virgül (, ) konulur.
- Dass vs. Ob Farkı:
- Eğer bir durum kesinse veya bir bildirim yapıyorsanız → Dass (Biliyorum ki…)
- Eğer bir belirsizlik varsa veya bir soruyu aktarıyorsanız → Ob (Bilmiyorum, acaba…)
- Weil vs. Denn Farkı: Denn de “çünkü” demektir ama fiili sona atmaz (sıfır pozisyonundadır). Ancak weil daha yaygındır ve fiili sona atar.
Bu yapıları günlük konuşmalarınızda veya yazılarınızda kullanmaya başladığınızda, Almanca seviyenizin nasıl yükseldiğini fark edeceksiniz. Hata yapmaktan korkmayın, fiili sona atmayı unutsanız bile karşınızdaki sizi anlayacaktır ama doğrusunu öğrenmek her zaman daha havalı! ![]()
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, iyi çalışmalar!