Merhaba arkadaşlar! Bugün Almanca öğrenme serüvenimizde hayati öneme sahip bir konuyu ele alıyoruz. Yurt dışında doktora gittiğinizi, eczaneye uğramanız gerektiğini veya sadece kendinizi halsiz hissettiğinizi hayal edin; derdinizi anlatabilmek için vücudun bölümlerini ve ağrılarınızı nasıl ifade edeceğinizi bilmeniz şart.
Bu derste hem kelime dağarcığımızı genişleteceğiz hem de “Başım ağrıyor” veya “Kendimi kötü hissediyorum” gibi cümleleri doğru gramer yapılarıyla nasıl kuracağımızı öğreneceğiz. Kağıt kalemleriniz hazırsa, sağlığımız için küçük bir adım atalım! ![]()
1. Vücudun Bölümleri (Die Körperteile)
Almancada vücut parçalarını öğrenirken, her zaman olduğu gibi artikelleriyle birlikte (der, die, das) öğrenmek çok önemlidir. Çünkü cümleyi kurarken “benim” (mein/meine) derken bu artikellere ihtiyacımız olacak.
İşte en temel vücut bölümleri:
Baş Bölgesi (Der Kopf) 
- Der Kopf: Baş
- Das Auge / Die Augen: Göz / Gözler
- Die Nase: Burun
- Der Mund: Ağız
- Der Zahn / Die Zähne: Diş / Dişler
- Das Ohr / Die Ohren: Kulak / Kulaklar
- Der Hals: Boyun / Boğaz
Gövde ve İç Organlar (Der Oberkörper) 
- Der Rücken: Sırt
- Der Bauch: Karın / Mide
- Die Brust: Göğüs
- Das Herz: Kalp
- Der Magen: Mide (Organ olarak)
Uzuvlar (Die Gliedmaßen) 
- Der Arm / Die Arme: Kol / Kollar
- Die Hand / Die Hände: El / Eller
- Der Finger / Die Finger: Parmak / Parmaklar
- Das Bein / Die Beine: Bacak / Bacaklar
- Der Fuß / Die Füße: Ayak / Ayaklar
- Das Knie: Diz
2. Sağlık Şikayetlerini Dile Getirme Yöntemleri
Vücut bölümlerini öğrendik, peki ağrımızı nasıl anlatacağız? Almancada bunu yapmanın iki temel yolu vardır.
Yöntem A: “-schmerzen” (Ağrı) Kelimesini Kullanmak
Bu en kolay yöntemdir. Vücut bölümünün sonuna “-schmerzen” ekleriz ve “haben” (sahip olmak) fiili ile kullanırız. Bu yapı Türkçedeki “Baş ağrım var” mantığına benzer.
- Der Kopf (Baş) + Schmerzen (Ağrılar) = Kopfschmerzen (Baş ağrısı)
- Der Bauch (Karın) + Schmerzen (Ağrılar) = Bauchschmerzen (Karın ağrısı)
Örnek Cümleler:
- Ich habe Kopfschmerzen. (Başım ağrıyor / Baş ağrım var.)
- Hast du Zahnschmerzen? (Dişin mi ağrıyor?)
- Er hat Rückenschmerzen. (Onun sırtı ağrıyor.)
Yöntem B: “Wehtun” (Acımak/Ağrımak) Fiilini Kullanmak
Bu yapı biraz daha spesifik bir acıyı tarif ederken kullanılır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, fiilin özneye göre çekimlenmesidir.
- Eğer ağrıyan yer tekil ise: tut … weh
- Eğer ağrıyan yer çoğul ise: tun … weh
Örnek Cümleler:
- Mein Kopf tut weh. (Başım acıyor/ağrıyor.) → Kopf tekil olduğu için “tut”.
- Meine Augen tun weh. (Gözlerim acıyor/ağrıyor.) → Augen çoğul olduğu için “tun”.
- Mein Hals tut weh. (Boğazım ağrıyor.)
Diğer Yaygın Hastalık Belirtileri 
Sadece ağrı değil, bazen başka şikayetlerimiz de olabilir. Bunları genellikle “Ich habe…” (Ben sahibim…) kalıbıyla söyleriz:
- Ich habe Fieber. (Ateşim var.)
- Ich habe Husten. (Öksürüğüm var.)
- Ich habe Schnupfen. (Nezleyim / Burun akıntım var.)
- Ich habe Grippe. (Gribim.)
- Mir ist übel. (Midem bulanıyor.) → Dikkat: Burada “Ich bin…” değil, “Mir ist…” kalıbı kullanılır.
- Ich fühle mich nicht wohl. (Kendimi iyi hissetmiyorum.)
3. Örnek Diyaloglar ve Uygulama
Konuyu pekiştirmek için bir doktor-hasta diyaloğu inceleyelim.
Doktor (Arzt): Guten Morgen! Was fehlt Ihnen? (Günaydın! Neyiniz var / Şikayetiniz nedir?)
Hasta (Patient): Guten Morgen. Ich fühle mich sehr schlecht. (Günaydın. Kendimi çok kötü hissediyorum.)
Doktor: Haben Sie Schmerzen? (Ağrınız var mı?)
Hasta: Ja, mein Kopf tut weh und ich habe auch Halsweh. (Evet, başım ağrıyor ve boğaz ağrım da var.)
Doktor: Haben Sie auch Fieber? (Ateşiniz de var mı?)
Hasta: Ja, ein bisschen. (Evet, biraz.)
Doktor: Okay, ich schreibe Ihnen ein Rezept. Gute Besserung! (Tamam, size bir reçete yazıyorum. Geçmiş olsun!)
İpucu: “Gute Besserung”, Almancada hasta birine söylenen “Geçmiş olsun” kalıbıdır. Bunu mutlaka not edin!
4. Özet ve Önemli Noktalar
Vücut ve sağlık konusu, Almanca A1-A2 seviyesinin en önemli konularından biridir. İşte unutmamanız gereken altın kurallar:
- Schmerzen Birleşimi: Vücut organını ve “Schmerzen” kelimesini birleştirerek tek bir kelime yapabilirsiniz (Örn: Kopfschmerzen). Bu kelimeler her zaman çoğuldur.
- Tun vs Tut: “Wehtun” fiilini kullanırken, ağrıyan yerin tekil mi (tut) yoksa çoğul mu (tun) olduğuna dikkat edin.
- Mide Bulantısı: “Midem bulanıyor” derken “Ich bin übel” derseniz “Ben mide bulandırıcıyım” demiş olursunuz!
Doğrusu “Mir ist übel” şeklindedir.
Sağlık şakaya gelmez, Almancası hiç gelmez! Bu kelimeleri tekrar ederek ve kendi kendinize “Bugün nerem ağrıyor?” diye sorarak pratik yapabilirsiniz.
Bir sonraki derste görüşmek üzere, sağlıklı kalın! ![]()