Merhaba arkadaşlar! Yeni bir dil öğrenirken atılacak ilk ve belki de en heyecanlı adım, kendimizi tanıtabilmektir. Almancada “ilk izlenim” çok önemlidir ve doğru kelimeleri seçmek size harika kapılar açabilir.
Bu dersimizde hem resmi ortamlarda hem de arkadaş arasında nasıl rahatça tanışabileceğinizi, o meşhur “adın ne, nereden geliyorsun” sorularını nasıl yanıtlayacağınızı en ince detayına kadar inceleyeceğiz. Hazırsanız, Almanca konuşmaya başlıyoruz! ![]()
Temel Kavramlar: Selamlaşma ve Nezaket
Almancada kendimizi tanıtmadan önce bilmemiz gereken en kritik kural hitap şeklidir. İngilizcedeki “you” kavramının aksine, Almancada karşınızdaki kişiye göre değişen iki yapı vardır:
- Du (Sen): Aile, arkadaşlar, çocuklar ve yaşıtlarınızla samimi ortamlarda kullanılır.
- Sie (Siz): Tanımadığınız kişiler, yaşça büyükler, resmi makamlar ve iş ortamında kullanılır (Her zaman büyük harfle yazılır!).
1. Selamlaşma (Die Begrüßung)
Günün saatine ve samimiyet derecesine göre farklı selamlaşma kalıpları kullanırız:
- Hallo! / Hi!: Merhaba / Selam (Samimi)
- Guten Morgen: Günaydın (Sabahları, genellikle saat 10:00-11:00’e kadar)
- Guten Tag: İyi günler (Gün boyu kullanılabilir, en yaygın resmi selamlamadır)
- Guten Abend: İyi akşamlar (Genellikle 18:00’den sonra)
İpucu: Almanya’nın kuzeyinde “Moin Moin”, güneyinde (Bavyera) ise “Servus” dendiğini duyarsanız şaşırmayın; bunlar bölgesel selamlaşmalardır.
2. İsim Sorma ve Söyleme
Adımızı söylemenin Almancada üç farklı yolu vardır. Hepsi doğrudur, ancak kullanım sıklıkları değişebilir.
Soru:
- Wie heißt du? (Adın ne? - Samimi)
- Wie heißen Sie? (Adınız nedir? - Resmi)
- Wer bist du? (Sen kimsin? - Çok doğrudan, dikkatli kullanılmalı)
Cevap:
- Ich heiße [İsim]. (Benim adım [İsim]dir.) → En yaygın kullanılan fiil “heißen” fiilidir.
- Ich bin [İsim]. (Ben [İsim]im.) → Kısa ve nettir.
- Mein Name ist [İsim]. (Benim ismim [İsim].) → Biraz daha resmi durabilir.
3. Yaş, Memleket ve İkamet
Tanışma faslının olmazsa olmaz üçlüsü: Yaş, nereden geldiğin ve nerede yaşadığın.
Dikkat: Türkçede “yaşım var” gibi düşünsek de Almancada “sahip olmak” (haben) değil “olmak” (sein) fiili kullanılır. “Ich habe 25 Jahre” derseniz yanlış olur!
- Memleket: “Ich komme aus der Türkei.” (Türkiye’den geliyorum/Türkiyeliyim.)
- Soru: Woher kommst du? (Nereden geliyorsun?)
- İkamet: “Ich wohne in İstanbul.” (İstanbul’da oturuyorum.)
- Soru: Wo wohnst du? (Nerede oturuyorsun?)
Örnekler ve Uygulamalı Diyaloglar
Teoriyi öğrendik, şimdi bu kalıpları gerçek hayatta nasıl kullanacağımıza bakalım. Aşağıda biri samimi, diğeri resmi olmak üzere iki farklı diyalog hazırladım.
Diyalog 1: Üniversite Kantininde (Samimi / Informell) 
Bu senaryoda iki öğrenci, Lukas ve Elif tanışıyor.
Lukas: Hallo! Ist hier noch frei? (Selam! Burası boş mu?)
Elif: Ja, klar. (Evet, tabii.)
Lukas: Danke. Ich bin Lukas. Wie heißt du? (Teşekkürler. Ben Lukas. Senin adın ne?)
Elif: Hi Lukas, ich heiße Elif. Freut mich. (Selam Lukas, ben Elif. Memnun oldum.)
Lukas: Freut mich auch. Woher kommst du, Elif? (Ben de memnun oldum. Nereden geliyorsun Elif?)
Elif: Ich komme aus der Türkei. Und du? (Türkiye’den geliyorum. Ya sen?)
Lukas: Ich komme aus Deutschland, aber ich wohne hier in Berlin. (Almanya’dan geliyorum ama burada Berlin’de yaşıyorum.)
Diyalog 2: İş Görüşmesi veya Ofis (Resmi / Formell) 
Bu senaryoda Bayan Müller ve Bay Yılmaz ilk kez karşılaşıyor.
Frau Müller: Guten Tag! Sind Sie Herr Yılmaz? (İyi günler! Siz Bay Yılmaz mısınız?)
Herr Yılmaz: Guten Tag! Ja, mein Name ist Ahmet Yılmaz. (İyi günler! Evet, ismim Ahmet Yılmaz.)
Frau Müller: Freut mich, Sie kennenzulernen. Ich bin Sabine Müller. (Sizinle tanıştığıma memnun oldum. Ben Sabine Müller.)
Herr Yılmaz: Ganz meinerseits, Frau Müller. (O zevk bana ait/Bilmukabele, Bayan Müller.)
Frau Müller: Wo wohnen Sie in Deutschland, Herr Yılmaz? (Almanya’da nerede ikamet ediyorsunuz Bay Yılmaz?)
Herr Yılmaz: Ich wohne momentan in München. (Şu anda Münih’te oturuyorum.)
Kendini Tanıtma Metni (Taslak)
Aşağıdaki şablonu kendi bilgilerinizle doldurarak ilk Almanca tanıtma metnizi oluşturabilirsiniz.
“Hallo! Ich heiße (İsminiz). Ich bin (Yaşınız) Jahre alt. Ich komme aus der Türkei und ich wohne in (Yaşadığınız Şehir). Meine Hobbys sind Fußball spielen und Lesen. Freut mich!”
(Türkçesi): “Merhaba! Benim adım … . Ben … yaşındayım. Türkiye’den geliyorum ve …'da yaşıyorum. Hobilerim futbol oynamak ve okumaktır. Memnun oldum!”
Özet ve Önemli Noktalar 
Bu dersimizde Almanca tanışma kalıplarının temel taşlarını yerine oturttuk. Unutmamanız gereken en önemli noktaları şöyle özetleyelim:
- Samimiyet Derecesi: Konuştuğunuz kişiye göre “Du” (Sen) veya “Sie” (Siz) ayrımına mutlaka dikkat edin. Resmi bir ortamda “Wie heißt du?” demek kabalık sayılabilir.
- Edatlar (Prepositions): Bir ülkeden veya şehirden geldiğinizi söylerken “aus”, bir yerde yaşadığınızı söylerken “in” edatını kullanırız. (Aus der Türkei, in Ankara).
- Memnuniyet İfadesi: Tanışma bittiğinde “Memnun oldum” demek için en pratik kalıp: “Freut mich!” veya “Sehr erfreut!” kalıplarıdır.
- Fiil Konumu: Almanca düz cümlelerde fiil (heiße, komme, wohne) neredeyse her zaman ikinci sırada yer alır. (Ich komme aus İzmir).
Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere! Bol bol pratik yapmayı unutmayın. Tschüss! (Hoşça kalın!) ![]()