Merhaba arkadaşlar! Yeni bir dil öğrenmenin en heyecanlı kısmı, o ilk kelimeleri söyleyip insanlarla iletişim kurmaya başladığınız andır. Almanca öğrenirken de her şey kocaman ve samimi bir “Hallo” ile başlar.
Selamlaşmak ve kendimizi tanıtmak basit gibi görünse de, Alman kültüründe hitap şekilleri ve nezaket kuralları oldukça önemlidir. Bugün, sadece kelimeleri değil, kime nerede ve nasıl selam vereceğinizi de öğreneceğiz. Hadi, buzları kıralım ve Almanca konuşmaya başlayalım! ![]()
Temel Selamlaşma İfadeleri (Begrüßung)
Almancada selamlaşma, günün saatine ve karşınızdaki kişiyle olan samimiyetinize göre değişir. İşte en sık kullanacağınız kalıplar:
Günün Saatlerine Göre Selamlaşma:
- Guten Morgen! (Günaydın!): Genellikle sabah saat 10:00-11:00’e kadar kullanılır.
- Guten Tag! (İyi günler! / Tünaydın!): Sabah 11:00’den akşamüstü saatlerine kadar (yaklaşık 18:00) kullanılan en standart selamlamadır.
- Guten Abend! (İyi akşamlar!): Akşam saat 18:00’den sonra kullanılır.
- Gute Nacht! (İyi geceler!): Dikkat! Bu bir selamlaşma değil, veda cümlesidir. Sadece uyumaya giderken söylenir.

Samimiyet Derecesine Göre:
- Hallo! (Merhaba!): En yaygın, günlük ve samimi selamlaşma.
- Hi! / Hey!: Arkadaşlarınız arasında kullanabilirsiniz.
Öğretmenin Notu: Almanya’nın güneyinde (Bavyera) veya Avusturya’da “Guten Tag” yerine “Servus” veya “Grüß Gott”; kuzeyinde ise “Moin Moin” duyabilirsiniz. Şaşırmayın, hepsi “Merhaba” demektir!
“Nasılsın?” Diye Sormak (Befinden)
Almancada “Nasılsın?” sorusu, resmiyet (Sie) ve samimiyet (du) ayrımının en net hissedildiği yerdir.
-
Resmi (Formal - Sie): Tanımadığınız kişiler, yaşça büyükler veya iş ortamı.
- Wie geht es Ihnen? (Nasılsınız?)
- Cevap: Danke, gut. Und Ihnen? (Teşekkürler, iyi. Ya siz?)
-
Samimi (Informal - du): Arkadaşlar, aile ve çocuklar.
- Wie geht es dir? (Nasılsın?)
- Wie geht’s? (Naber? / Nasıl gidiyor? - Kısa hali)
- Cevap: Super! Und dir? (Süper! Ya sen?)
Kendini Tanıtma Kalıpları (Sich Vorstellen)
Bir ortamda kendinizi tanıtmak için şu 4 temel bilgiyi vermeniz genellikle yeterlidir: İsim, Yaş, Geldiğiniz Yer ve Oturduğunuz Yer.
- İsim Söyleme:
- Ich heiße Ahmet. (Benim adım Ahmet.)
- Ich bin Ahmet. (Ben Ahmet’im.)
- Mein Name ist Ahmet. (Benim ismim Ahmet.)
- Köken Belirtme:
- Ich komme aus der Türkei. (Türkiye’den geliyorum.)
- Ich komme aus Deutschland. (Almanya’dan geliyorum.)
- Yaş Söyleme:
- Ich bin 25 Jahre alt. (25 yaşındayım.)
- Yaşadığı Yeri Söyleme:
- Ich wohne in İstanbul. (İstanbul’da oturuyorum.)
Örnek Diyaloglar ve Uygulamalar 
Şimdi öğrendiklerimizi iki farklı senaryoda birleştirelim. Lütfen bu diyalogları sesli okuyarak pratik yapın!
Senaryo 1: Kafede İki Arkadaş (Samimi / Informal)
Thomas: Hallo Lisa! Wie geht’s? (Selam Lisa! Naber?)
Lisa: Hallo Thomas! Danke, sehr gut. Und dir? (Selam Thomas! Teşekkürler, çok iyi. Ya sen?)
Thomas: Es geht. (Şöyle böyle / İdare eder.)
Lisa: Bis später! (Sonra görüşürüz!)
Thomas: Tschüss! (Bay bay!)
Senaryo 2: Kursta İlk Tanışma (Resmi / Formal)
Frau Müller: Guten Tag! Mein Name ist Müller. Wie heißen Sie? (İyi günler! Benim ismim Müller. Sizin adınız ne?)
Herr Yılmaz: Guten Tag, Frau Müller. Ich heiße Ali Yılmaz. (İyi günler Bayan Müller. Benim adım Ali Yılmaz.)
Frau Müller: Freut mich, Herr Yılmaz. Woher kommen Sie? (Memnun oldum Bay Yılmaz. Nereden geliyorsunuz?)
Herr Yılmaz: Ich komme aus der Türkei. Und Sie? (Türkiye’den geliyorum. Ya siz?)
Frau Müller: Ich komme aus Deutschland. (Ben Almanya’dan geliyorum.)
Herr Yılmaz: Auf Wiedersehen! (Görüşmek üzere!)
Frau Müller: Auf Wiedersehen!
Vedalaşma İfadeleri (Verabschiedung)
Sohbeti bitirirken kullanabileceğiniz kalıplar da yine resmiyete göre değişir:
- Tschüss!: Bay bay / Güle güle (Samimi - En çok kullanılan).

- Auf Wiedersehen!: Görüşmek üzere (Resmi - Telefonda konuşurken “Auf Wiederhören” denir).
- Bis bald!: Yakında görüşürüz.
- Bis morgen!: Yarın görüşürüz.
Özet ve Önemli Noktalar 
Bugün harika bir iş çıkardınız! İşte unutmamanız gereken altın kurallar:
- Sie vs. Du: Almancada “Sen” (du) ve “Siz” (Sie) ayrımı çok kritiktir. Tanımadığınız yetişkinlere her zaman “Sie” (Nasılsınız? → Wie geht es Ihnen?) kalıbıyla yaklaşın.
- Zamanlama: Sabah “Guten Morgen”, gün içinde “Guten Tag”, akşam “Guten Abend” demeyi alışkanlık haline getirin.
- El Sıkışma: Alman kültüründe tanışırken el sıkışmak ve göz teması kurmak, sözlü selamlaşma kadar önemli bir nezaket kuralıdır.

Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere! Tschüss und bis bald!