Selamlar arkadaşlar!
Bugün Almancanın en temel yapı taşlarından birini, adeta cümlenin bel kemiğini oluşturan bir konuyu ele alıyoruz: Şahıs zamirleri ve bunların ismin hallerine göre değişimi.
“Ben, sen, o” demeyi belki ilk derslerde öğrendiniz ama iş “beni, bana, sana, onu” gibi ifadelere gelince zihinler biraz karışabiliyor. Hiç endişelenmeyin; Almancada kelimelerin kılık değiştirmesi (çekimlenmesi) çok doğaldır. Bu derste o karışık görünen tabloları mantığıyla birlikte zihninize kazıyacağız. ![]()
Temel Kavramlar: Personalpronomen Nedir?
Şahıs zamirleri (Personalpronomen), ismin yerini tutan kelimelerdir. Ahmet demek yerine “O”, Ayşe ve ben demek yerine “Biz” deriz. Ancak Almancada bu zamirler, cümlenin içindeki görevlerine göre Nominativ (Yalın), Akkusativ (-i hali) ve Dativ (-e hali) olarak şekil değiştirirler.
Türkçede biz bunu kelimenin sonuna ek getirerek yaparız (Ben → Ben-i → Ban-a). Almancada ise kelime komple değişebilir. Gelin bu değişimi inceleyelim.
1. Nominativ (Yalın Hal - Özne)
Cümlede işi yapan kişidir. “Kim?” (Wer?) sorusuna cevap verir.
- Ich (Ben)
- Du (Sen)
- Er / Sie / Es (O - Erkek / Kadın / Nötr)
- Wir (Biz)
- Ihr (Sizler - çoğul ve samimi)
- sie / Sie (Onlar / Siz - nazik hitap)
2. Akkusativ (İsmin -i Hali - Nesne)
Eylemin kime yapıldığını gösterir. Türkçedeki “beni, seni, onu” karşılığıdır.
- Ich
Mich (Beni) - Du
Dich (Seni) - Er
Ihn (Onu) / Sie
Sie (Onu) / Es
Es (Onu)
3. Dativ (İsmin -e Hali - Dolaylı Tümleç)
Yönelme veya yer bildirir. Türkçedeki “bana, sana, ona” karşılığıdır.
- Ich
Mir (Bana) - Du
Dir (Sana) - Er
Ihm (Ona) / Sie
Ihr (Ona) / Es
Ihm (Ona)
Büyük Tablo: Şahıs Zamirleri Çekimi
Bu tabloyu telefonunuza kaydedip ara ara göz atmanızı tavsiye ederim. Ezberlemeniz gereken en kritik tablo budur:
| Nominativ (Yalın) | Akkusativ (-i Hali) | Dativ (-e Hali) |
|---|---|---|
| ich (ben) | mich (beni) | mir (bana) |
| du (sen) | dich (seni) | dir (sana) |
| er (o - eril) | ihn (onu) | ihm (ona) |
| sie (o - dişil) | sie (onu) | ihr (ona) |
| es (o - nötr) | es (onu) | ihm (ona) |
| wir (biz) | uns (bizi) | uns (bize) |
| ihr (sizler) | euch (sizi) | euch (size) |
| sie (onlar) | sie (onları) | ihnen (onlara) |
| Sie (Siz - kibar) | Sie (Sizi) | Ihnen (Size) |
Örnekler ve Uygulamalar
Konuyu pekiştirmek için bu zamirlerin cümle içinde nasıl dans ettiğine bakalım. Hangi halin kullanılacağını genellikle fiil belirler.
Örnek 1: Sevmek (Lieben) fiili Akkusativ gerektirir.
Ben seni seviyorum.
Ich liebe dich. (Burada “dir” diyemeyiz, çünkü sevmek fiili nesneyi -i halinde ister.)
Örnek 2: Yardım etmek (Helfen) fiili Dativ gerektirir.
Ben sana yardım ediyorum.
Ich helfe dir. (Türkçedeki mantığa uyuyor, -e hali.)
Örnek 3: Vermek (Geben) fiili hem Akkusativ hem Dativ alır.
O bana kitabı veriyor.
Er gibt mir das Buch.
- Kime veriyor? → Bana (mir - Dativ)
- Neyi veriyor? → Kitabı (das Buch - Akkusativ)
Örnek 4: Görmek (Sehen) ve Aramak (Anrufen)
Biz sizi görüyoruz.
Wir sehen euch.
Ben onu (erkek) arıyorum.
Ich rufe ihn an.
Özet ve Püf Noktalar 
Almanca öğrenirken bu konuda ustalaşmak için şu 3 noktaya dikkat etmelisiniz:
- Fiili Tanıyın: Bir fiil öğrendiğinizde, onun Akkusativ mi (mich/dich) yoksa Dativ mi (mir/dir) talep ettiğini mutlaka öğrenin. Örneğin; “fragen” (sormak) Almancada Akkusativ alır (Ich frage dich - Seni soruyorum gibi düşünülür), ama Türkçede “Sana soruyorum” deriz. Bu tarz istisnalara dikkat!
- Karışanlar:
- ihr vs Ihr: “ihr” küçük harfle yazılırsa “ona” (kadın için Dativ), cümle başında veya bağlama göre “sizler” (Nominativ) olabilir.
- sie vs Sie: Küçük “sie” hem “o (kadın)” hem de “onlar” anlamına gelir. Büyük “Sie” ise her zaman kibar “Siz” demektir. Fiil çekiminden hangisi olduğunu anlarsınız.
- Mir ve Mich: Başlangıçta en çok “mir” (bana) ve “mich” (beni) karışır. Kendinize şu kodu oluşturun:
- Eğer bir şeyi doğrudan etkiliyorsam → Mich
- Eğer bana doğru bir şey yapılıyorsa → Mir
Bu tabloyu bir post-it’e yazıp çalışma masanıza yapıştırın. Bir sonraki derste görüşmek üzere, iyi çalışmalar! ![]()
![]()