Merhaba Almanca öğrenmeye gönül veren arkadaşlar! Bugün, dil öğrenme serüvenimizde cümlelerimizi zenginleştirecek ve bizi "Tarzan Almancası"ndan kurtaracak çok kilit bir konuya değineceğiz. Şimdiye kadar muhtemelen “Ben”, “Sen”, “O” demeyi (yani Ich, Du, Er/Sie/Es) öğrendiniz.
Ancak gerçek hayatta her zaman işi yapan (özne) biz olmayız; bazen de olaydan etkilenen (nesne) oluruz. “Ben görüyorum” demek kolay, peki ya “O beni görüyor” veya “Ben seni arıyorum” demek istersek? İşte tam bu noktada Almancanın meşhur Akkusativ (İsmin -i hali) devreye giriyor. Hazırsanız, kahvelerinizi alın ve şu zamirleri dönüştürmeye başlayalım! ![]()
![]()
Temel Kavramlar: Nominativ vs. Akkusativ
Almancada kelimelerin cümledeki görevine göre kılık değiştirdiğini (çekimlendiğini) biliyoruz. Şahıs zamirleri de bundan nasibini alır.
- Nominativ (Yalın Hal): Cümlenin öznesidir. İşi yapandır. (Örn: Ben geliyorum → Ich komme.)
- Akkusativ (İsmin -i Hali): Cümlenin nesnesidir. Eylemden etkilenendir. Türkçedeki “beni”, “seni”, “onu” ifadelerinin karşılığıdır.
Burada en önemli kural şudur: Fiil ne istiyor? Almancadaki fiillerin büyük çoğunluğu (sehen, hören, lieben, fragen, anrufen vb.) nesneyi Akkusativ yani -i halinde ister.
Dönüşüm Tablosu 
Gelin bu değişimi bir tablo ile netleştirelim. Solda özne halini, sağda ise nesne halini göreceksiniz.
| Özne (Nominativ) | Türkçe Karşılığı | Nesne (Akkusativ) | Türkçe Karşılığı |
|---|---|---|---|
| Ich | Ben | Mich | Beni |
| Du | Sen | Dich | Seni |
| Er | O (erkek) | Ihn | Onu |
| Sie | O (dişi) | Sie | Onu |
| Es | O (nötr) | Es | Onu |
| Wir | Biz | Uns | Bizi |
| Ihr | Siz (çoğul) | Euch | Sizi |
| sie | Onlar | sie | Onları |
| Sie | Siz (Kibar) | Sie | Sizi |
Öğretmen İpucu: Dikkat ettiyseniz Sie, es, sie (çoğul) ve Sie (kibar) hiç değişmiyor! Bu harika bir haber, ezber yükümüz azalıyor. Asıl dikkat etmeniz gerekenler: Ich → Mich, Du → Dich, Er → Ihn, Wir → Uns ve Ihr → Euch.
Detaylı İnceleme ve Pratik Kullanım
Şimdi bu zamirleri tek tek ele alıp, en sık kullanılan fiillerle cümle içinde nasıl durduklarına bakalım.
1. Beni ve Seni (Mich & Dich)
En sık kullanılan ikili budur. Özellikle duygusal ifadelerde veya günlük konuşmada sürekli karşımıza çıkar.
-
Lieben (Sevmek):
- Ich liebe dich. (Seni seviyorum.) — Burada “du” diyemeyiz, çünkü sevilen kişi sensin, nesnesin.
- Liebst du mich? (Beni seviyor musun?)
-
Hören (Duymak):
- Hörst du mich? (Beni duyuyor musun?)
- Ja, ich höre dich gut. (Evet, seni iyi duyuyorum.)
2. Onu (Ihn, Sie, Es)
Burada cinsiyet ayrımı çok önemlidir. Bahsettiğimiz şey veya kişi “der” (erkek) ise ihn, “die” (kadın) ise sie, “das” (nötr) ise es kullanırız.
-
Der Mann (Adam - Er):
- Ich sehe den Mann. → Ich sehe ihn. (Onu görüyorum.)
- Dikkat: Burada en çok yapılan hata “Er” kullanmaktır. Ich sehe er YANLIŞTIR!

-
Die Frau (Kadın - Sie):
- Ich kenne die Frau. → Ich kenne sie. (Onu tanıyorum.)
- Değişim yok, şanslıyız!
-
Das Kind (Çocuk - Es):
- Ich rufe das Kind. → Ich rufe es. (Onu çağırıyorum.)
3. Bizi ve Sizi (Uns & Euch)
Çoğul durumlarda işler biraz karışabilir ama mantık aynıdır.
- Besuchen (Ziyaret etmek):
- Kommt ihr morgen? Wir besuchen euch. (Yarın geliyor musunuz? Sizi ziyaret edeceğiz.)
- Marta besucht uns heute. (Marta bugün bizi ziyaret ediyor.)
4. Onları ve Sizi (sie & Sie)
Kibar form ve çoğul “onlar” karışıklığa yol açabilir. Yazıda büyük/küçük harf ayrımına dikkat edin.
- Herr Müller, ich verstehe Sie nicht. (Bay Müller, sizi anlamıyorum.) → Kibar hitap.
- Wo sind die Kinder? Ich suche sie. (Çocuklar nerede? Onları arıyorum.)
Sık Yapılan Hatalar ve Uyarılar 
Öğrencilerimin en çok takıldığı noktaları sizin için derledim:
- Dativ ile Karıştırmayın: Türkçedeki “-e hali” (bana, sana) ile “-i hali” (beni, seni) farklıdır. Bugün sadece “Beni, Seni, Onu” (Akkusativ) konusunu işledik. “Bana ver” derken mir kullanılır, mich değil. O başka bir dersin konusu!

- Özne Sandığınız Nesneler: Cümlenin başında olsa bile, eylemden etkilenen kişi nesnedir.
- Yanlış: Du liebt er. (Sen onu seviyorsun demek istediniz ama gramer karıştı.)
- Doğru: Dich liebt er. (Seni o seviyor → Vurgu senin üzerinde.)
Özet ve Kapanış 
Almanca şahıs zamirlerini nesne (Akkusativ) durumunda kullanmak, dilinizi akıcı hale getirmenin ilk adımıdır. Unutmamanız gereken altın kurallar şunlar:
- Eylemi yapan Nominativ (Ich, Du…), eylemden etkilenen Akkusativ (Mich, Dich…) olur.
- Er (erkek) zamiri Ihn’e dönüşür. Bu en belirgin değişimdir.
- Sie ve Es değişime uğramaz, olduğu gibi kalır.
- Biz (Wir) → Bizi (Uns) ve Siz (Ihr) → Sizi (Euch) dönüşümünü iyi ezberleyin.
Bugünlük dersimiz bu kadar! Şimdi sıra sizde; aynanın karşısına geçip “Ich sehe dich” (Seni görüyorum) diyerek pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere, Almanca ile kalın! ![]()
![]()