Merhaba sevgili Almanca severler! Bugün, Almanca öğrenenlerin genelde “biraz karışık” bulduğu ama aslında cümlelerinizi A1-A2 seviyesinden B1-B2 seviyesine taşıyacak o sihirli konuya dalıyoruz.
Kısa cümleler kurmaktan sıkıldıysanız ve kendinizi daha akıcı, daha detaylı ifade etmek istiyorsanız Rölatif Cümleler (Relativsätze) tam size göre. Bu konu başta biraz matematik problemi gibi görünebilir ama mantığını çözdüğünüzde Almanca konuşmanın ne kadar keyifli hale geldiğini göreceksiniz. Hadi, kahvenizi alın ve şu “Relativsatz” canavarını birlikte evcilleştirelim! ![]()
![]()
Almanca Rölatif Cümleler (Relativsätze) Nedir?
Rölatif cümleler, Türkçedeki “yapan, eden, giden, gördüğüm, sevdiğim” gibi ifadelerin Almanca karşılığıdır. Temel amacı, bir ismi (kişi, nesne veya kavram) daha detaylı nitelemek ve hakkında ekstra bilgi vermektir.
Normalde iki ayrı cümle kurmak yerine, bu cümleleri birbirine bağlayarak daha estetik bir anlatım yakalarız.
- Basit Cümleler: Adam orada duruyor. Adam benim babam.
- Rölatif Cümle: Orada duran adam, benim babam.
Almancada bu yapıyı kurarken İlgi Zamirleri (Relativpronomen) dediğimiz kelimelere ihtiyacımız var. Bunlar genellikle der, die, das artikellerine benzerler ama küçük farklar vardır.
Altın Kurallar 
Bu konuyu anlamak için şu 3 kuralı asla aklınızdan çıkarmayın:
- Cinsiyet (Genus) ve Sayı (Numerus): İlgi zamiri, nitelediği kelimenin (önceki kelimenin) cinsiyetini ve tekil/çoğul durumunu alır.
- İsmin Hali (Kasus): İlgi zamiri, yan cümlenin içindeki görevine göre ismin halini (Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv) alır.
- Fiil Sonda: Rölatif cümle bir yan cümledir (Nebensatz). Bu yüzden çekimli fiil her zaman cümlenin en sonuna gider.
İlgi Zamirleri Tablosu (Die Relativpronomen)
İlgi zamirleri normal artikellere çok benzer, ancak Dativ Çoğul ve Genitiv hallerinde farklılaşırlar. İşte ezberlemeniz gereken o tablo:
| Kasus | Maskulin (Der) | Feminin (Die) | Neutrum (Das) | Plural (Die) |
|---|---|---|---|---|
| Nominativ | der | die | das | die |
| Akkusativ | den | die | das | die |
| Dativ | dem | der | dem | denen |
| Genitiv | dessen | deren | dessen | deren |
İpucu: Tabloya dikkat ettiyseniz, “Dativ Çoğul” (denen) ve tüm “Genitiv” formları normal artikellerden farklıdır. Burası öğrencilerin en çok hata yaptığı yerdir!
Örnekler ve Uygulamalar
Şimdi teoriyi pratiğe dökelim. Her durumu farklı örneklerle inceleyelim.
1. Nominativ (Özne Durumu)
Yan cümlede özne konumundaysa kullanılır.
- Ana Cümle: Das ist der Mann. (Bu adamdır.)
- Ek Bilgi: Der Mann kommt aus Deutschland. (Adam Almanya’dan geliyor.)
- Birleşimi: Das ist der Mann, der aus Deutschland kommt.
- (Bu, Almanya’dan gelen adamdır.)
- Analiz: “Der Mann” maskulin olduğu için “der”, yan cümlede özne olduğu için Nominativ kaldı.
2. Akkusativ (Belirtme Hali)
Yan cümlede nesne konumundaysa veya Akkusativ alan bir edat varsa kullanılır.
- Ana Cümle: Der Apfel ist lecker. (Elma lezzetli.)
- Ek Bilgi: Ich esse den Apfel. (Elmayı yiyorum.)
- Birleşimi: Der Apfel, den ich esse, ist lecker.
- (Yediğim elma lezzetli.)
- Analiz: “Der Apfel” maskulin. Ancak yan cümlede ben onu “yiyorum” (nesne), bu yüzden “der” → “den” oldu.
3. Dativ (Yönelme Hali)
Yan cümlede Dativ gerektiren bir fiil (helfen, danken vb.) veya edat varsa kullanılır.
- Ana Cümle: Die Frau ist nett. (Kadın kibar.)
- Ek Bilgi: Ich helfe der Frau. (Kadına yardım ediyorum - helfen fiili Dativ alır!)
- Birleşimi: Die Frau, der ich helfe, ist nett.
- (Yardım ettiğim kadın kibar.)
- Analiz: “Die Frau” feminin. Dativ formunda “der” olur.
4. Genitiv (İyelik Hali)
Sahiplik bildiren durumlarda kullanılır. Türkçedeki “arabası bozulan adam”, “çatısı akan ev” gibi yapılar.
- Ana Cümle: Der Schüler ist traurig. (Öğrenci üzgün.)
- Ek Bilgi: Die Note des Schülers ist schlecht. (Öğrencinin notu kötü.)
- Birleşimi: Der Schüler, dessen Note schlecht ist, ist traurig.
- (Notu kötü olan öğrenci üzgün.)
- Analiz: Maskulin Genitiv zamiri “dessen” kullanılır.
5. Edatlı Rölatif Cümleler (Relativsätze mit Präpositionen)
Bazen ilgi zamirinin önüne bir edat gelmesi gerekir. Bu durumda edatın hangi "Kasus"u (ismin hali) istediğine bakılır.
- Örnek: Das ist die Stadt, in der ich wohne.
- (Bu, içinde yaşadığım şehirdir.)
- Neden “in der”? Çünkü şehir (die Stadt) feminindir. “in” edatı “nerede” sorusuna cevap verirken Dativ alır. Die → Der olur.
Özet ve Önemli Noktalar 
Rölatif cümleler Almancanızı zenginleştirir. Konuyu toparlarsak:
- Virgül Hayat Kurtarır: Almancada rölatif cümle, ana cümleden mutlaka virgül (,) ile ayrılır. Konuşurken de burada kısa bir es verilir.
- Fiil Takibi: Rölatif cümlenin fiili, cümlenin en sonundadır.
- Hangi Zamiri Seçeceğim?
- Nitelediğim kelime ne? → Cinsiyetini bul. (Der, Die, Das, Plural)
- Bu kelime YAN CÜMLEDE ne iş yapıyor? → Halini bul. (Özne mi, Nesne mi, Kime, Kimin?)
- Tabloyu Unutma: Özellikle denen (dativ çoğul), dessen ve deren (genitiv) formlarına dikkat et.
Bu yapıyı öğrenmek bisiklete binmek gibidir. İlk başta dengeyi sağlamak için (hangi artikel, hangi hal) çok düşünürsünüz ama pratik yaptıkça otomatikleşir. Bol bol okuma yaparak bu yapıların nasıl kullanıldığını inceleyin.
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, hepinize keyifli çalışmalar! Viel Erfolg! ![]()