Almanca Resmi Dairede Konuşma: 25 Nazik Kalıp
Almanya’da bir resmi dairede, örneğin Bürgeramt’ta, randevuya gittiğinizde kısa ama nazik Almanca kalıplar işinizi kolaylaştırır. Bu rehberde randevu sormaktan belge açıklamaya kadar 25 kullanışlı cümleyi Türkçe anlamlarıyla bulacaksınız. ![]()
Önce doğru hitap: Sie ve bitte
Resmi dairelerde çalışanlara genellikle Sie diye hitap edilir. Cümlenize Guten Tag, bitte ve Danke eklemek hem nazik hem de yeterince doğaldır. Buradaki amaç hukuki işlem anlatmak değil; görevliden bilgi isterken kendinizi rahatça ifade etmektir.
Not: Her kurumun istediği belge ve işlem sırası değişebilir. Bu yüzden resmi işlem koşullarını ilgili kurumun güncel sayfasından kontrol edin; aşağıdaki cümleler iletişim pratiği içindir.
Randevu ve danışma için 8 kalıp
| Almanca kalıp | Türkçesi | Ne zaman kullanılır? |
|---|---|---|
| Guten Tag, ich habe einen Termin. | Merhaba, randevum var. | Gişeye vardığınızda |
| Ich habe um 10 Uhr einen Termin bei Frau Müller. | Saat 10’da Bayan Müller ile randevum var. | Randevuyu belirtirken |
| Wo muss ich mich anmelden? | Nerede kayıt yaptırmalıyım? | Doğru gişeyi ararken |
| Ich möchte einen Termin vereinbaren. | Randevu almak istiyorum. | Yeni randevu isterken |
| Gibt es einen freien Termin nächste Woche? | Gelecek hafta boş bir randevu var mı? | Uygun zaman sorarken |
| Kann ich den Termin verschieben? | Randevuyu erteleyebilir miyim? | Tarih değiştirmeniz gerektiğinde |
| Entschuldigung, ich warte schon seit 20 Minuten. | Affedersiniz, 20 dakikadır bekliyorum. | Nazikçe gecikme sorarken |
| Können Sie mir bitte sagen, wo Zimmer 12 ist? | Lütfen 12 numaralı odanın nerede olduğunu söyler misiniz? | Oda ararken |
Termin “belirlenmiş zaman/randevu” anlamında kullanılır; einen Termin vereinbaren günlük ve resmî bağlamda güvenli bir kalıptır.
Belge ve form hakkında 9 kalıp
| Almanca kalıp | Türkçesi | Kısa kullanım notu |
|---|---|---|
| Ich möchte einen Antrag stellen. | Başvuru yapmak istiyorum. | Antrag = başvuru/dilekçe |
| Ich habe dieses Formular ausgefüllt. | Bu formu doldurdum. | Form teslim ederken |
| Welche Unterlagen brauche ich? | Hangi belgelere ihtiyacım var? | Evrak listesini sorarken |
| Reicht dieser Pass aus? | Bu pasaport yeterli mi? | Bir belgenin yeterliliğini sorarken |
| Ich habe die Kopie dabei. | Fotokopiyi yanımda getirdim. | Belgeyi sunarken |
| Mir fehlt noch ein Dokument. | Hâlâ bir belgem eksik. | Eksik evrakı açıklarken |
| Muss ich das unterschreiben? | Bunu imzalamam gerekiyor mu? | Formdaki imzayı sorarken |
| Können Sie mir bitte erklären, was hier steht? | Lütfen burada ne yazdığını açıklayabilir misiniz? | Metni anlamadığınızda |
| Kann ich die Unterlagen später nachreichen? | Belgeleri daha sonra tamamlayabilir miyim? | Evrak eksikse |
Antrag bir başvuru veya başvuru formu olabilir; beantragen ise yazılı olarak bir şeyi talep etmek anlamına gelir. Bu iki kelimeyi birbirine karıştırmamak, resmî Almancada büyük rahatlık sağlar.
Anlamadığınızda ve işlem sonunda 8 kalıp
| Almanca kalıp | Türkçesi | Ne zaman kullanılır? |
|---|---|---|
| Entschuldigung, ich verstehe das nicht ganz. | Affedersiniz, bunu tam anlamıyorum. | Açıklama istemek için |
| Können Sie bitte langsamer sprechen? | Lütfen daha yavaş konuşabilir misiniz? | Konuşma hızını düşürmek için |
| Können Sie das bitte wiederholen? | Lütfen bunu tekrar edebilir misiniz? | Bir cümleyi kaçırdığınızda |
| Können Sie mir das bitte aufschreiben? | Lütfen bunu benim için yazabilir misiniz? | Tarih, oda veya belge adı için |
| Was bedeutet dieses Wort? | Bu kelime ne anlama geliyor? | Formdaki bir kelimeyi sorarken |
| Bekomme ich eine Bestätigung? | Bir onay belgesi alacak mıyım? | İşlem sonunu teyit ederken |
| Wann bekomme ich eine Antwort? | Ne zaman yanıt alırım? | Süreç zamanını sorarken |
| Vielen Dank für Ihre Hilfe. Auf Wiedersehen. | Yardımınız için çok teşekkür ederim. Hoşça kalın. | Görüşmeyi bitirirken |
Mini diyalog: Bürgeramt’ta randevu
Mitarbeiter: Guten Tag. Haben Sie einen Termin?
Sie: Guten Tag. Ja, ich habe um 10 Uhr einen Termin.
Mitarbeiter: Haben Sie alle Unterlagen dabei?
Sie: Ich glaube ja. Können Sie bitte kurz prüfen, ob etwas fehlt?
Mitarbeiter: Natürlich. Bitte nehmen Sie Platz.
Sie: Vielen Dank.
Türkçesi: “Merhaba. Randevunuz var mı?” — “Evet, saat 10’da randevum var.” — “Tüm belgeler yanınızda mı?” — “Sanırım evet. Bir şeyin eksik olup olmadığını kısaca kontrol edebilir misiniz?” — “Elbette. Lütfen oturun.” — “Çok teşekkür ederim.”
Daha doğal konuşmak için küçük ipuçları
- Cümlenizi Können Sie bitte …? ile başlatmak, emir gibi duyulmadan yardım istemenizi sağlar.
- Bir işlem için “yardım edin” demek yerine Können Sie mir bitte helfen? diyebilirsiniz.
- Anlamadığınızda tahmin yürütmek yerine tekrar istemek daha güvenlidir: Können Sie das bitte wiederholen?
- Kurum adı konusunda kararsızsanız Bürgeramt günlük kullanımda yaygındır; genel “daire/ofis” anlamındaki das Amt yazısına da göz atabilirsiniz.
Sık yapılan iki hata
- Du kullanmak: Görevliyle ilk konuşmada du yerine Sie kullanın. Karşı taraf özellikle samimi hitap önermedikçe bu en güvenli tercihtir.
- Sadece tek kelime söylemek: “Termin?” veya “Formular?” demek yerine kısa bir tam cümle kurun: Ich habe einen Termin ya da Ich habe eine Frage zu diesem Formular. Böylece iletişim daha açık olur.

Kısa tekrar
Resmi dairede en çok işinize yarayacak üç cümle şunlardır: Ich habe einen Termin, Welche Unterlagen brauche ich? ve Können Sie das bitte wiederholen? Bu üç kalıp, randevu, belge ve anlamama durumlarının çoğunu nazikçe yönetmenize yardımcı olur.