Selamlar Almanca severler! Bugün, Almanca öğrenme serüvenimizde sıkça karşımıza çıkan, masalların, romanların ve haber bültenlerinin vazgeçilmezi olan bir konuya değiniyoruz: Präteritum.
Belki sokakta konuşurken insanlar daha çok Perfekt kullanıyor olabilir ama okuduğunuz her metinde, yazdığınız her resmi yazıda bu zamanla karşılaşacaksınız. Özellikle “olmak” (sein) ve “sahip olmak” (haben) fiillerini günlük hayatta da sürekli bu formatta duyacaksınız. Hazırsanız, geçmişin tozlu sayfalarını aralayalım ve Präteritum’un mantığını birlikte çözelim! ![]()
![]()
Präteritum Nedir ve Ne Zaman Kullanılır?
Präteritum (diğer adıyla İmperfekt), Türkçedeki **“-di’li geçmiş zaman”**ın karşılığıdır. Ancak Almancada kullanım alanı Perfekt zamanına göre biraz daha sınırlıdır ve keskindir.
- Yazı Dili: Romanlar, hikayeler, gazete haberleri ve raporlar neredeyse tamamen Präteritum ile yazılır.
- Resmi Konuşmalar: Haber spikerleri veya akademik sunumlarda tercih edilir.
- İstisnalar: Sein (olmak), Haben (sahip olmak) ve Modalverb (tarz fiilleri) günlük konuşma dilinde de genellikle Präteritum olarak kullanılır. Çünkü “Ich bin gewesen” demek yerine “Ich war” demek çok daha pratiktir!
Präteritum Yapısı: Fiiller Nasıl Çekimlenir?
Bu zamanda fiilleri temel olarak üç kategoride inceleriz: Düzenli, Düzensiz ve Karışık fiiller. Hadi bunları formülize edelim.
1. Düzenli Fiiller (Schwache Verben)
Düzenli fiillerde kök değişmez. Fiil köküne “-te” eki ve şahıs eki gelir. Bu, işin en kolay kısmıdır. ![]()
Formül: Fiil Kökü + -te + Şahıs Eki
Örnek Fiil: machen (yapmak) → Kök: mach
- ich machte (yaptım)
- du machtest
- er/sie/es machte
- wir machten
- ihr machtet
- sie/Sie machten
2. Düzensiz Fiiller (Starke Verben)
İşte Almanca öğrenenlerin “ezber listesi” dediği kısım burası! Düzensiz fiillerde fiil kökündeki sesli harf değişir ve genellikle 1. ve 3. tekil şahıslarda ek almazlar.
Örnek Fiil: gehen (gitmek) → Präteritum hali: ging
- ich ging (gittim) (Ek yok!)
- du gingst
- er/sie/es ging (Ek yok!)
- wir gingen
- ihr gingt
- sie/Sie gingen
Dikkat: Präteritum’da her zaman “ich” ve “er/sie/es” çekimleri birbirinin aynısıdır. Bu ipucu hayat kurtarır!
3. En Önemlileri: Sein ve Haben
Bu iki fiili adınız gibi bilmelisiniz, çünkü sabah akşam kullanacaksınız.
| Şahıs | Sein (Olmak) → war | Haben (Sahip olmak) → hatte |
|---|---|---|
| ich | war (idim) | hatte (sahiptim) |
| du | warst | hattest |
| er/sie/es | war | hatte |
| wir | waren | hatten |
| ihr | wart | hattet |
| sie/Sie | waren | hatten |
Cümle Yapısı ve Örnekler
Präteritum cümle yapısı, standart Almanca cümle yapısından farklı değildir. Fiil yine 2. sırada yer alır. Sadece fiilin formu değişmiştir.
Düz Cümle:
- Özne + Präteritum Fiil + Zaman/Nesne/Yer
- Ich kaufte gestern ein neues Auto. (Dün yeni bir araba satın aldım.)
- Das Wetter war gestern sehr schön. (Dün hava çok güzeldi.)
Soru Cümlesi:
- Präteritum Fiil + Özne + … ?
- Warst du letzte Woche krank? (Geçen hafta hasta mıydın?)
- Hattest du Zeit? (Zamanın var mıydı?)
Uygulamalı Örnekler ![]()
Aşağıdaki örneklerde Perfekt (konuşma dili) ve Präteritum (yazı dili) farkını görebilirsiniz:
-
Fiil: spielen (oynamak - düzenli)
Perfekt: Er hat Fußball gespielt.
Präteritum: Er spielte Fußball.
-
Fiil: kommen (gelmek - düzensiz)
Perfekt: Wir sind spät nach Hause gekommen.
Präteritum: Wir kamen spät nach Hause.
-
Fiil: schreiben (yazmak - düzensiz)
Perfekt: Goethe hat viele Gedichte geschrieben.
Präteritum: Goethe schrieb viele Gedichte. (Biyografik anlatımlarda bu tercih edilir)
Özet ve Öğretmen Tavsiyesi 
Präteritum, Almancada geçmişi anlatmanın en şık ve edebi yoludur. Konuyu toparlarsak:
- Haben (hatte) ve Sein (war) çekimlerini hemen bugün ezberleyin. Bunlar konuşma dilinde de çok yaygındır.
- Düzenli fiillerde araya bir “-te-” kaynaştırması girdiğini unutmayın (sag-te, mach-te).
- Düzensiz fiillerde “ich” ve “er/sie/es” çekimlerinin ek almadığını ve aynı olduğunu hatırlayın.
- Bu zamanı öğrenmek için en iyi yöntem, seviyenize uygun (A2-B1) Almanca hikaye kitapları okumaktır.
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, geçmişle barışık kalın!
Tschüss!