Selamlar arkadaşlar! Almanca öğrenirken en sık karıştırdığımız ama günlük hayatta “Bu benim kahvem!” veya “Onun arabası nerede?” derken sürekli ihtiyaç duyduğumuz bir konuya, Possessivpronomen yani iyelik zamirlerine dalıyoruz. Sadece kelimenin kökünü bilmek yetmiyor; bu kelimelerin cümle içinde nasıl dans ettiğini, ismin hallerine göre nasıl kılıktan kılığa girdiğini de anlamamız şart. Hazırsanız, kalemleri ve not defterlerini hazırlayın; “benim”, “senin”, “onun” dünyasını ve cümle içindeki o gizemli değişimlerini tamamen çözüyoruz! ![]()
Temel Kavramlar: İyelik Zamirlerinin Mantığı
Almancada iyelik zamirleri (Possessivpronomen), bir nesnenin kime ait olduğunu gösterir. Ancak Türkçeden farklı olarak, Almancada bu kelimeler iki şeye göre şekillenir:
- Sahip olan kişi (Ben, Sen, O…)
- Sahip olunan nesnenin artikeli ve cümledeki durumu (Der, Die, Das ve Nominativ, Akkusativ, Dativ…)
Önce “Kim sahip?” sorusuna göre kök kelimelerimizi hatırlayalım:
- ich (ben) $\rightarrow$ mein (benim)
- du (sen) $\rightarrow$ dein (senin)
- er (o - erkek) $\rightarrow$ sein (onun)
- sie (o - dişi) $\rightarrow$ ihr (onun)
Burası çok önemli, Türkçede hepsi “onun” ama Almancada cinsiyet fark eder! - es (o - nötr) $\rightarrow$ sein (onun)
- wir (biz) $\rightarrow$ unser (bizim)
- ihr (siz) $\rightarrow$ euer (sizin)
- sie / Sie (onlar / Nazik Siz) $\rightarrow$ ihr / Ihr (onların / Sizin)
Bu kökleri cebimize koyduk. Şimdi asıl meseleye, bu kelimelerin cümle içinde nasıl değiştiğine (çekimlendiğine) bakalım.
Cümle İçi Kullanımları ve İsim Halleri (Kasus)
Bir iyelik zamirini cümlede kullanırken kendinize şu soruyu sorun: “Sahip olduğum şey (nesne) cümlenin neresinde duruyor?”
1. Nominativ (Yalın Hal) Kullanımı
Eğer sahip olunan nesne cümlenin öznesi ise (işi yapan veya durumu anlatılan), Nominativ halini kullanırız. Kurallar çok basittir:
- Der ve Das artikelli kelimelerde kök değişmez (mein, dein, sein…).
- Die (dişi ve çoğul) artikelli kelimelerde sonuna -e gelir (meine, deine, seine…).
Örnekler:
- Das ist mein Vater. (Bu benim babam. → Baba “der”, yalın hal.)
- Das ist meine Mutter. (Bu benim annem. → Anne “die”, sonuna -e geldi.)
- Unser Haus ist groß. (Bizim evimiz büyük. → Ev “das”, ek almadı.)
2. Akkusativ (Belirtme Hali / -i Hali) Kullanımı
Burası en çok hata yapılan yerlerden biridir. Cümlede “Neyi görüyorum?”, “Neyi alıyorum?” gibi sorular soruyorsak nesne Akkusativ olur.
Altın Kural: Akkusativ’de sadece Der artikeli değişir ve Den olur. Dolayısıyla iyelik zamiri de -en takısı alır. Diğerleri (Die, Das) Nominativ ile aynı kalır.
- mein $\rightarrow$ meinen (Sadece Der artikelli kelimeler için!)
Örnekler:
- Ich rufe meinen Bruder an. (Kardeşimi arıyorum. → Bruder “der” olduğu için ve etkilendiği için “meinen” oldu.)
- Hast du deinen Schlüssel? (Anahtarını aldın mı? → Schlüssel “der”, bu yüzden “deinen”.)
- Wir suchen unsere Tasche. (Çantamızı arıyoruz. → Tasche “die” olduğu için sadece -e aldı, değişmedi.)
3. Dativ (Yönelme / -e Hali) Kullanımı
Dativ, işlerin biraz karıştığı yerdir. Cümlede dolaylı tümleç varsa veya Dativ gerektiren bir fiil/edat (mit, bei, helfen vb.) kullanıyorsak uçlar tamamen değişir.
- Der / Das $\rightarrow$ -em (meinem, deinem)
- Die $\rightarrow$ -er (meiner, deiner)
- Plural (Çoğul) $\rightarrow$ -en + ismin sonuna -n (meinen …n)
Örnekler:
- Ich helfe meinem Vater. (Babama yardım ediyorum. → Vater “der”, Dativ’de “dem” olduğu için “meinem” oldu.)
- Wir sprechen mit unserer Lehrerin. (Öğretmenimizle konuşuyoruz. → Lehrerin “die”, Dativ’de “der” olur, bu yüzden “unserer” oldu.)
- Das gehört eurem Kind. (Bu sizin çocuğunuza ait. → Kind “das”, Dativ’de “dem” olur, “eurem” oldu.)
Dikkat: “Euer” Tuzağı
Küçük ama önemli bir detay: “Sizin” anlamına gelen euer zamiri, sonuna ek aldığında ortadaki “e” harfini düşürür. Bu telaffuzu kolaylaştırmak içindir.
- Euer + e = Euere
$\rightarrow$ Eure 
- Euer + em = Euerem
$\rightarrow$ Eurem 
Örnek:
- Ist das eure Katze? (Bu sizin kediniz mi?)
Pratik Tablosu ve Özet
Konuyu toparlamak gerekirse, iyelik zamirleri Almancanın bel kemiğidir. Türkçedeki gibi “benim, senin” deyip geçemiyoruz; cümlenin akışına göre kelimenin sonuna “makyaj” yapmamız gerekiyor. ![]()
Unutmamanız gereken 3 kilit nokta:
- Önce Sahibi Bul: Kimin malı? (Benim = mein, Onun(kadın) = ihr).
- Sonra Nesnenin Artikelini Bul: Sahip olunan şeyin artikeli ne? (Der, Die, Das).
- Sonra Cümledeki Rolüne Bak: Özne mi (Nom), Nesne mi (Akk), Yönelme mi (Dat)?
Küçük bir alıştırma ile bitirelim:
- Thomas sucht _______ (sein) Ball.
- Analiz: Sahip Thomas (erkek → sein). Nesne Ball (der). Durum Akkusativ (neyi arıyor?).
- Sonuç: Thomas sucht seinen Ball.

Bu mantığı oturttuğunuzda Almanca cümleleriniz çok daha profesyonel ve akıcı duyulacak. Hata yapmaktan korkmayın, bol bol cümle kurarak bu ekleri zihninize kazıyın. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere! Tschüss! ![]()