Almanca öğrenirken kendimizi ve çevremizi ifade etmenin en temel yollarından biri, neyin kime ait olduğunu söyleyebilmektir. “Bu benim kitabım” veya “Onun evi nerede?” gibi basit cümleleri kurabilmek için Possessivartikel yani iyelik artikellerine (sahiplik bildiren kelimeler) ihtiyacımız vardır.
Bu konu, Almanca cümle yapısının bel kemiğidir ve doğru anlaşıldığında diğer gramer konularını da (Akkusativ, Dativ gibi) çok daha rahat çözmenizi sağlar. Hazırsanız, kalemlerinizi ve not defterlerinizi hazırlayın; mülkiyet dünyasına giriş yapıyoruz! ![]()
Possessivartikel Nedir? (Temel Mantık)
Türkçedeki “benim, senin, onun” gibi kelimelerin Almanca karşılıklarına Possessivartikel diyoruz. Almancada her şahıs zamirinin (Personalpronomen) kendine ait bir iyelik artikeli vardır.
İlk olarak, hangi şahsın hangi artikele dönüştüğünü ezberlememiz gerekiyor. Bu işin en temel kısmı, yani “kök” kısmıdır.
| Şahıs Zamiri (Kişi) | Possessivartikel (Kök Hali) | Türkçe Anlamı |
|---|---|---|
| ich | mein | benim |
| du | dein | senin |
| er (erkek) | sein | onun |
| es (nötr) | sein | onun |
| sie (kadın) | ihr | onun |
| wir | unser | bizim |
| ihr (sizler) | euer | sizin |
| sie (onlar) | ihr | onların |
| Sie (Nezaket) | Ihr | Sizin |
Öğretmen Notu: Tabloya dikkatlice bakın. “er” ve “es” için kullanılan artikel aynıdır: sein. Ayrıca “sie” (kadın), “sie” (onlar) ve “Sie” (nezaket) için kullanılan kelime de aynıdır: ihr. Aradaki farkı cümlenin bağlamından ve büyük/küçük harf yazımından anlarız.
Artikellerin Çekimlenmesi (Son Ekler)
İşte Almancanın “Almanca olduğu” nokta burası!
Sadece “mein” veya “dein” demek yetmiyor. Bu kelimelerin sonuna, sahip olunan nesnenin artikeline (der, die, das) göre ekler getirmemiz gerekiyor.
Possessivartikel, tıpkı “ein/eine” (belirsiz artikel) gibi davranır. Kural şudur:
- Der ve Das (Eril ve Nötr) kelimelerde kök haliyle kalır (Ek almaz).
- Die (Dişil) ve Plural (Çoğul) kelimelerde sonuna “-e” eki gelir.
Nominativ (Yalın Hal) Tablosu
Aşağıdaki örnekleri “mein” (benim) üzerinden inceleyelim. Diğer tüm kişiler (dein, sein, ihr vs.) aynı kurala uyar.
- Der Vater (Baba) → Mein Vater (Benim babam)
- Das Buch (Kitap) → Mein Buch (Benim kitabım)
- Die Mutter (Anne) → Meine Mutter (Benim annem)
- Die Kinder (Çocuklar/Çoğul) → Meine Kinder (Benim çocuklarım)
Gördüğünüz gibi, kelimenin orijinal artikeli “Die” ise veya kelime çoğulsa, iyelik kelimesinin sonuna mutlaka bir “-e” ekliyoruz. ![]()
Kritik Uyarı: “Euer” İstisnası 
“Sizin” anlamına gelen euer kelimesi, sonuna “-e” eki aldığında ufak bir değişime uğrar ve ortadaki “e” düşer. Bu telaffuzu kolaylaştırmak içindir.
- Der Vater → Euer Vater (Sizin babanız)
- Die Mutter → Euere Mutter
(Yanlış) → Eure Mutter
(Doğru)
En Sık Karıştırılan Konu: Sein vs. Ihr
Türkçede “onun” dediğimizde, kişinin kadın mı erkek mi olduğu kelimeden anlaşılmaz. Ancak Almancada bu çok önemlidir.
- Eğer sahibi erkek ise: sein
- Eğer sahibi kadın ise: ihr
Örneklerle pekiştirelim:
- Ahmet ve arabası: Sein Auto (Onun arabası - Sahibi Ahmet)
- Ayşe ve arabası: Ihr Auto (Onun arabası - Sahibi Ayşe)
- Ahmet ve annesi: Seine Mutter (Annesi “die” olduğu için -e geldi)
- Ayşe ve annesi: Ihre Mutter (Annesi “die” olduğu için -e geldi)
Burada “Kimin?” sorusunu sorarak kökü (sein/ihr), “Neye sahip?” sorusunu sorarak eki (-e var mı yok mu?) buluyoruz. Bu formülü unutmayın! ![]()
İleri Seviye: Akkusativ (İsmin -i Hali) Etkisi
Possessivartikel’ler sadece yalın halde (Nominativ) kullanılmaz. Cümlede nesne durumuna geçtiklerinde, normal “der/die/das” artikelleri nasıl değişiyorsa, bunlar da öyle değişir.
Hatırlayalım: Akkusativ’de sadece “Der”, “Den” olurdu. Diğerleri aynı kalırdı.
- Der Vater → Ich sehe den Vater.
- Mein Vater → Ich sehe meinen Vater. (Babamı görüyorum.)
Aynı kural diğerleri için de geçerlidir:
- Ich finde deinen Bruder nett. (Senin erkek kardeşini…)
- Wir besuchen unseren Opa. (Bizim dedemizi…)
Ancak “Das” ve “Die” değişmediği için iyelik ekleri de değişmez:
- Ich liebe meine Katze. (Kedimi seviyorum - Die Katze)
- Er liest sein Buch. (Kitabını okuyor - Das Buch)
Özet ve Önemli İpuçları 
Almanca iyelik artikelleri başta karmaşık görünse de aslında matematiksel bir mantığı vardır. Konuyu özetlemek gerekirse:
- Sahibi Bul: Önce nesnenin kime ait olduğunu bulup kökü seçin (ich->mein, du->dein, sie->ihr…).
- Nesneyi Tanı: Sahip olunan şeyin artikeli “Die” veya “Çoğul” ise sonuna “-e” ekleyin. “Der” veya “Das” ise eklemeyin (Yalın hal için).
- Cinsiyete Dikkat: “Onun” derken sahibi erkekse sein, kadınsa ihr kullanmayı unutmayın.
- Euer: Sonuna ek aldığında eure olduğunu aklınızın bir köşesine yazın.
Bu konu bol pratik gerektirir. Etrafınızdaki eşyalara bakıp “Bu benim masam (mein Tisch)”, “Bu senin lamban (deine Lampe)” gibi küçük alıştırmalar yaparak beyninizi bu yapıya alıştırabilirsiniz.
Başarılar dilerim! Viel Erfolg! ![]()