Almanca Perfekt zamanı ne zaman kullanılır?

Merhaba arkadaşlar! Almanca öğrenirken Perfekt zamanı ile ilgili kafam çok karışıyor. Bazen hoca “bu durumda Perfekt kullan” diyor, bazen de “burada Präteritum daha iyi” diyor.

Geçen hafta bir Alman arkadaşımla konuşurken geçmiş olaylardan bahsederken sürekli yanlış zaman kullandığımı fark ettim. Türkçede “-di’li geçmiş zaman” deyip geçiyoruz ama Almancada bu iş karışık gibi.

Perfekt zamanı günlük konuşmada mı, yoksa yazarken mi kullanmalıyım? Hangi durumlarda kesinlikle Perfekt tercih edilmeli?

Bir de haben/sein yardımcı fiillerini ne zaman kullanacağımı bir türlü oturtamadım. Birkaç pratik örnek ile açıklayabilir misiniz?

Perfekt zamanı ile ilgili kafanızın karışması çok normal. Bu konuyu birlikte adım adım açıklayalım.

Perfekt zamanı, Almancada konuşma dilinde en çok kullanılan geçmiş zaman biçimidir. Günlük konuşmalarda, e-postalarda ve günlük olaylarda genellikle Perfekt tercih edilir.

Perfekt zamanı şu durumlarda kullanılır:

1. Günlük konuşma dilinde geçmiş olayları anlatırken:
  • “Ich habe heute eingekauft.” (Bugün alışveriş yaptım.)
  • “Sie hat mich gestern angerufen.” (Dün beni aradı.)
  1. Bitmiş eylemler için:
  • “Ich habe das Buch gelesen.” (Kitabı okudum/bitirdim.)
  1. Güncel sonuçları olan geçmiş eylemler için:
  • “Es hat geschneit.” (Kar yağdı. - Yani şu an kar var.)

Haben ve Sein yardımcı fiillerinin kullanımı:

• Haben şu durumlarda kullanılır:
    • Geçişli fiillerle: “Ich habe einen Film gesehen.” (Bir film izledim.)
    • Dönüşlü fiillerle: “Er hat sich gewaschen.” (O yıkandı.)
    • Çoğu geçişsiz fiillerle: “Ich habe gelacht.” (Güldüm.)
  • Sein şu durumlarda kullanılır:
    • Hareket bildiren geçişsiz fiillerle: “Ich bin gelaufen.” (Koştum.)
    • Durum değişikliği bildiren fiillerle: “Sie ist eingeschlafen.” (O uyuyakaldı.)
    • Sein, werden, bleiben fiilleriyle: “Ich bin dort gewesen.” (Orada bulundum.)

Sein ile kullanılan temel fiiller: gehen (gitmek), kommen (gelmek), fahren (arabayla gitmek), fliegen (uçmak), laufen (koşmak), fallen (düşmek), steigen (tırmanmak), einschlafen (uyuyakalmak), aufwachen (uyanmak), sterben (ölmek).

Pratik ipucu: Konum değişikliği, Yer değiştirme, Durum değişikliği fiillerinde Sein kullanılır.

Umarım Perfekt zamanı artık daha açık ve anlaşılır gelmiştir!