Almanca Partizip II Listesi ve Cümle Kurulumu

Merhaba arkadaşlar! Almanca öğrenirken “Dün ne yaptın?” ya da “Hafta sonun nasıldı?” sorularına cevap verebilmek büyük bir dönüm noktasıdır. İşte tam bu noktada karşımıza geçmiş zamanın (Das Perfekt) kalbi olan Partizip II çıkar.

İsim biraz teknik ve korkutucu gelebilir ama aslında mantığını bir kez kavradığınızda, cümle kurmak bir yapbozun parçalarını birleştirmek kadar keyifli hale gelir. :puzzle_piece: Bugün sizin için en çok kullanılan fiillerin Partizip II hallerini listeledim ve bu fiillerle nasıl doğru cümle kuracağınızı adım adım anlattım. Hazırsanız başlayalım!

Partizip II Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Partizip II, fiillerin “üçüncü hali” olarak düşünebileceğimiz, çoğunlukla geçmiş zaman (Perfekt) ve edilgen yapı (Passiv) kurarken kullandığımız formdur. İngilizce bilenler bunu done, gone, seen gibi yapılarla eşleştirebilirler.

Almancada fiilleri bu forma sokarken genellikle şu formülü kullanırız: ge + fiil kökü + t (veya en)

Ancak fiilin türüne göre bu kural biraz esner:

1. Düzenli Fiiller (Zayıf Fiiller): Kurala tam uyarlar. Başa ge-, sona -t gelir.
    • machen (yapmak) → gemacht
    • sagen (söylemek) → gesagt
  2. Düzensiz Fiiller (Güçlü Fiiller): Biraz asidirler. Genelde köklerindeki sesli harf değişir ve sonlarına -en alırlar.
    • sprechen (konuşmak) → gesprochen
    • sehen (görmek) → gesehen
  3. -ieren ile Biten Fiiller: Bu fiiller entelektüeldir! Başına asla ge- almazlar, sadece sonuna -t alırlar.
    • studieren (üniversite okumak) → studiert
    • passieren (olmak, meydana gelmek) → passiert
  4. Ayrılabilen Fiiller: ge- eki, ön ek ile fiil kökünün arasına girer.
    • aufmachen (açmak) → aufgemacht

En Sık Kullanılan Partizip II Listesi :memo:

Aşağıdaki listeyi ikiye ayırdım. Çünkü Partizip II tek başına cümle kuramaz; yanına mutlaka bir yardımcı (bodyguard) gerekir: Haben (sahip olmak) veya Sein (olmak).

1. “Haben” ile Kullanılanlar (Genel Eylemler)

Çoğu fiil haben ile kullanılır.

Fiil (Mastar) Partizip II Hali Anlamı
machen gemacht Yapmak
sagen gesagt Söylemek
kaufen gekauft Satın almak
spielen gespielt Oynamak
lernen gelernt Öğrenmek
arbeiten gearbeitet Çalışmak
essen gegessen Yemek yemek
trinken getrunken İçmek
schreiben geschrieben Yazmak
lesen gelesen Okumak
schlafen geschlafen Uyumak
anrufen angerufen Aramak (Telefon)
besuchen besucht Ziyaret etmek

2. “Sein” ile Kullanılanlar (Hareket ve Durum Değişikliği) :person_running:

A noktasından B noktasına gitmek, yer değiştirmek veya durum değiştirmek (uyanmak, ölmek vb.) söz konusuysa sein kullanılır.

Fiil (Mastar) Partizip II Hali Anlamı
gehen gegangen Gitmek
kommen gekommen Gelmek
fahren gefahren Araçla gitmek/sürmek
fliegen geflogen Uçmak
laufen gelaufen Yürümek/Koşmak
reisen gereist Seyahat etmek
aufstehen aufgestanden Ayağa kalkmak / Uyanmak
bleiben* geblieben Kalmak (İstisna: Hareket yok ama sein ile kullanılır)
passieren passiert Olmak / Meydana gelmek

Partizip II ile Cümle Kurulumu (Sandviç Tekniği) :sandwich:

Almanca cümle yapısında Perfekt zamanı kurarken en önemli kural şudur: Partizip II her zaman cümlenin en sonuna gider!

Cümleyi bir sandviç gibi düşünün:

• Üst Ekmek: Özne + Yardımcı Fiil (haben/sein - kişiye göre çekimlenmiş)
  • Malzemeler: Zaman, nesne, yer vb.
  • Alt Ekmek: Partizip II (Cümleyi kapatır)

Örnekler:

Örnek 1 (Düzenli - Haben):

• Ben dün bir kitap aldım.
  • Ich habe gestern ein Buch gekauft.
    • (Gördüğünüz gibi gekauft en sonda. Habe ise ikinci sırada.)

Örnek 2 (Düzensiz - Sein):

• Biz sinemaya gittik.
  • Wir sind ins Kino gegangen.
    • (Hareket olduğu için haben değil sind kullandık. Gegangen cümleyi kilitledi.)

Örnek 3 (Ayrılabilen Fiil):

• O, pencereyi açtı.
  • Er hat das Fenster aufgemacht.

Örnek 4 (Soru Cümlesi):

• Ödevini yaptın mı?
  • Hast du deine Hausaufgaben gemacht?
    • (Soru sorarken yardımcı fiil başa gelir, ama Partizip II yine sadık bir asker gibi en sonda kalır!)

Özet ve İpuçları :light_bulb:

Almanca geçmiş zamanı öğrenirken bu liste ve kurallar pusulanız olacak. İşte unutmamanız gerekenler:

1. En Sona At: Partizip II, ana cümlede daima en sonda yer alır. Asla öznenin hemen yanına koymayın.
  2. Hareket Var mı?: Fiil bir yer değişikliği (gitmek, gelmek, koşmak) bildiriyorsa yardımcı fiiliniz SEIN (bin, bist, ist…), diğer tüm durumlarda HABEN (habe, hast, hat…) olacaktır.
  3. İstisnalar: Bleiben (kalmak) ve passieren (olmak) fiillerinin sein ile kullanıldığını ezberleyin.
  4. -ieren Kuralı: Sonu -ieren ile biten (telefonieren, reservieren) fiillere ge- eki getirmeyin.

Bu listeyi bir kağıda yazıp görebileceğiniz bir yere asmanızı tavsiye ederim. Her gün bu listeden 3 fiil seçip kendi cümlelerinizi kurmayı deneyin. İyi çalışmalar! :de: