Almanya’da bir işe, staja veya üniversiteye başvururken karşılaşacağınız en önemli belge şüphesiz Lebenslauf, yani özgeçmişinizdir. Almanya’nın “belge ve düzen” ülkesi olduğunu düşünürsek, özgeçmişinizin sadece içeriği değil, formatı da kabul edilmeniz açısından hayati önem taşır. İngilizce konuşulan ülkelerdeki “Resume” mantığından biraz daha farklı, daha kurallı ve belirli bir şablona oturtulmuş bir yapı beklerler.
Bu rehberde, Alman işverenlerin veya okulların masasına koyduğunuzda “İşte aradığımız düzen!” dedirtecek bir Lebenslauf hazırlamanın inceliklerini adım adım anlatacağım. Hazırsanız kâğıdı kalemi (veya klavyeyi) hazırlayın, kariyer yolculuğunuza başlıyoruz! ![]()
![]()
Temel Kavramlar ve Alman Usulü CV’nin Yapısı
Almanya’da standart olarak kullanılan özgeçmiş türü “Tabellarischer Lebenslauf” yani tablosal özgeçmiştir. Bu, bilgilerin sol tarafta zaman aralığı, sağ tarafta ise açıklama olacak şekilde net bir tablo halinde sunulması anlamına gelir. Kronolojik sıralama ise genellikle ters kronolojik (günümüzden geçmişe doğru) yapılır.
Bir Alman özgeçmişi genellikle şu ana başlıklardan oluşur:
-
Persönliche Daten (Kişisel Bilgiler):
- Ad, soyad, adres, telefon numarası, e-posta.
- Önemli Fark: Almanya’da doğum tarihi (Geburtsdatum), doğum yeri (Geburtsort) ve medeni hal (Familienstand) bilgilerini yazmak hala çok yaygındır ve beklenir.
- Bewerbungsfoto (Başvuru Fotoğrafı): İngiltere veya ABD’nin aksine, Almanya’da özgeçmişte fotoğraf olması çok büyük bir artıdır ve genelde zorunlu gibi algılanır. Ancak bu fotoğraf bir selfie değil, profesyonel bir vesikalık olmalıdır.

-
Beruflicher Werdegang (Mesleki Geçmiş):
- İş deneyimleriniz burada yer alır.
- Sol tarafa tarih (Ay/Yıl - Ay/Yıl), sağ tarafa firma adı, şehir ve pozisyonunuz yazılır. Altına 2-3 madde ile görev tanımınızı eklemek harika olur.
-
Ausbildung / Schulbildung (Eğitim):
- Üniversite, lise eğitimi gibi akademik geçmişiniz buraya yazılır. Not ortalamanız iyiyse (Abschlussnote) mutlaka ekleyin.
-
Kenntnisse und Fähigkeiten (Bilgi ve Beceriler):
- Sprachkenntnisse: Dil seviyeleri (A1-C2 arası veya Muttersprache gibi).
- EDV-Kenntnisse: Bilgisayar ve program becerileri (MS Office, SAP, Java vb.).
- Führerschein: Ehliyetiniz varsa ve iş için gerekliyse buraya eklenir (Örn: Klasse B).
Örnekler ve Uygulamalar: İçerik Nasıl Doldurulur?
Şimdi boş bir şablonu doldurduğumuzu hayal edelim. Aşağıda, özgeçmişinizde kullanmanız gereken Almanca kelimeler ve örnek bir yapı paylaşıyorum. ![]()
Bölüm 1: Kişisel Bilgiler Örneği
Persönliche Daten
- Name: Ahmet Yılmaz
- Anschrift: Musterstraße 1, 10115 Berlin (Adres)
- Telefon: +49 123 4567890
- E-Mail: [email protected]
- Geburtsdatum: 15.05.1995
- Geburtsort: İstanbul, Türkei
- Familienstand: Ledig (Bekar) / Verheiratet (Evli)
Bölüm 2: Deneyim Yazma Örneği
Deneyimlerinizi yazarken sadece “Mühendis” yazıp geçmeyin. Almanlar detayı sever.
Beruflicher Werdegang
01/2020 – Heute | Softwareentwickler (Yazılım Geliştirici)
Musterfirma GmbH, München
- Entwicklung von Webanwendungen (Web uygulamaları geliştirme)
- Fehleranalyse und Behebung (Hata analizi ve giderme)
- Teamleitung von 5 Personen (5 kişilik ekibin yönetimi)
Bölüm 3: Dil Seviyelerini Doğru İfade Etmek
Dil becerilerinizi yazarken şu kalıpları kullanabilirsiniz:
- Türkisch: Muttersprache (Anadil)
- Deutsch: Verhandlungssicher (İş görüşmesi yapabilecek seviyede / C1-C2) veya Fließend in Wort und Schrift (Yazılı ve sözlü akıcı)
- Englisch: Gute Kenntnisse (İyi seviyede / B1-B2)
Kritik Detay: Tarih ve İmza (Ort und Unterschrift)
Bu, Türk öğrencilerin en çok atladığı kısımdır. Almanya’da bir özgeçmişin sonuna mutlaka tarih atılır ve ıslak imza (veya dijital imza) eklenir. Bu, “Beyan ettiğim bilgilerin doğruluğunu taahhüt ediyorum” anlamına gelir.
Örnek:
Berlin, 24.10.2023
(Buraya İmza Gelecek)
Ahmet Yılmaz
Özet ve Önemli Noktalar
Harika bir Almanca özgeçmiş hazırlamak için bu kontrol listesini (Checklist) mutlaka gözden geçirin:
- Lückenlos (Boşluksuz): Alman işverenler zaman çizelgesindeki boşlukları sorgular. Eğer 6 ay çalışmadıysanız, o sürede ne yaptığınızı (örneğin: Deutschkurs - Almanca kursu, Arbeitssuchend - İş arama süreci) belirtmeniz gerekebilir.
- Format: Karışık renkler ve fontlar yerine; temiz, okunabilir ve “Tabellarisch” (tablo yapılı) bir format seçin. Europass formatı kabul görür ama özgün bir Alman formatı (Lebenslauf Vorlage) her zaman daha profesyonel durur.
- PDF Formatı: Dosyanızı asla Word olarak göndermeyin, mutlaka PDF olarak kaydedin. Dosya ismini de şu şekilde yapın:
Lebenslauf_Ad_Soyad.pdf. - İmza: Belgenin en altına şehir, tarih ve imzanızı eklemeyi unutmayın.
Almanca öğrenme sürecinizde dilbilgisi kadar bu kültürel ve bürokratik kodları öğrenmek de sizi bir adım öne taşıyacaktır. Şimdiden başvurularınızda bol şans! Viel Erfolg! ![]()