Almanca otelde check-in yaparken rezervasyonunuzu söylemek, kimlik sorulduğunda ne gerektiğini anlamak ve oda ayrıntılarını netleştirmek için birkaç doğal cümle yeterlidir. Bu rehberde resepsiyonda hemen kullanabileceğiniz 20 temel Almanca kalıp, kısa bir diyalog ve pratik bir kontrol listesi bulacaksınız. ![]()
Otel resepsiyonunda geçen temel kelimeler
| Almanca | Türkçe anlamı | Nerede kullanılır? |
|---|---|---|
| die Rezeption | resepsiyon | Otele girişte başvurulan yer |
| die Reservierung | rezervasyon | Önceden yapılan oda kaydı |
| der Ausweis | kimlik belgesi | Kimlik veya pasaport istenirken |
| der Zimmerschlüssel / die Schlüsselkarte | oda anahtarı / kartı | Odaya giriş için |
| das Einzelzimmer | tek kişilik oda | Bir kişi için oda sorarken |
| das Doppelzimmer | çift kişilik oda | İki kişi için oda sorarken |
| das Frühstück | kahvaltı | Saat ve dahil olup olmadığını sorarken |
| auschecken | otelden çıkış yapmak | Konaklama biterken |
Kısa not: einchecken yalnızca uçuşta değil, otel veya pansiyona giriş yaparken de kullanılır. Resepsiyon için Rezeption en yaygın kelimedir; Duden, Empfangsbüro sözcüğünü de otelde ziyaretçilerin karşılandığı yer olarak tanımlar.
Otelde check-in için 20 Almanca kalıp
-
Guten Tag, ich möchte einchecken.
Merhaba, giriş yapmak istiyorum. -
Ich habe ein Zimmer reserviert.
Bir oda ayırttım. -
Die Reservierung läuft auf den Namen Yılmaz.
Rezervasyon Yılmaz adına. -
Mein Name ist Ayşe Yılmaz.
Benim adım Ayşe Yılmaz. -
Ich habe eine Buchungsbestätigung dabei.
Yanımda bir rezervasyon onayı var. -
Hier ist mein Ausweis / mein Reisepass.
İşte kimliğim / pasaportum. -
Für wie viele Nächte ist das Zimmer reserviert?
Oda kaç gece için ayrılmış? -
Ist das Frühstück im Preis inbegriffen?
Kahvaltı fiyata dahil mi? -
Wann gibt es Frühstück?
Kahvaltı ne zaman veriliyor? -
Wo befindet sich mein Zimmer?
Odam nerede bulunuyor? -
In welchem Stock ist das Zimmer?
Oda hangi katta? -
Gibt es einen Aufzug?
Asansör var mı? -
Könnte ich bitte die Schlüsselkarte bekommen?
Anahtar kartı alabilir miyim lütfen? -
Wie funktioniert das WLAN?
Wi-Fi nasıl çalışıyor? -
Wie lautet das WLAN-Passwort?
Wi-Fi şifresi nedir? -
Bis wann muss ich auschecken?
En geç ne zamana kadar çıkış yapmam gerekiyor? -
Kann ich mein Gepäck nach dem Auschecken hier lassen?
Çıkıştan sonra bagajımı burada bırakabilir miyim? -
Könnte ich ein ruhiges Zimmer bekommen?
Sakin bir oda alabilir miyim? -
Das Zimmer ist noch nicht bereit. Was kann ich in der Zwischenzeit tun?
Oda henüz hazır değil. Bu arada ne yapabilirim? -
Vielen Dank für Ihre Hilfe.
Yardımınız için çok teşekkür ederim.
İhtiyacınıza göre cümleyi genişletin
Tek başına Ich habe reserviert anlaşılır; ancak adı ve konaklama süresini eklemek resepsiyondaki işlemi hızlandırır. Aşağıdaki örnekler, temel kalıpları daha net hâle getirir.
| Durum | Almanca cümle | Türkçesi |
|---|---|---|
| Rezervasyonu buldurma | Die Reservierung läuft auf den Namen Yılmaz, für zwei Nächte. | Rezervasyon Yılmaz adına, iki gece için. |
| Oda tercihi | Falls möglich, hätte ich gern ein Zimmer zum Innenhof. | Mümkünse avluya bakan bir oda isterim. |
| Erken varış | Ich bin etwas früher angekommen. Ist ein früher Check-in möglich? | Biraz erken geldim. Erken giriş mümkün mü? |
| Kahvaltı saati | Um wie viel Uhr beginnt das Frühstück? | Kahvaltı saat kaçta başlıyor? |
| Bagaj bırakma | Kann ich meinen Koffer bis heute Abend hier lassen? | Bavulumu bu akşama kadar burada bırakabilir miyim? |
Kısa otel resepsiyonu diyaloğu
Gast: Guten Abend. Ich möchte einchecken. Die Reservierung läuft auf den Namen Demir.
Misafir: İyi akşamlar. Giriş yapmak istiyorum. Rezervasyon Demir adına.
Rezeptionistin: Herzlich willkommen. Für wie viele Nächte bleiben Sie?
Resepsiyon görevlisi: Hoş geldiniz. Kaç gece kalacaksınız?
Gast: Für drei Nächte. Hier ist mein Reisepass. Ist das Frühstück im Preis inbegriffen?
Misafir: Üç gece. İşte pasaportum. Kahvaltı fiyata dahil mi?
Rezeptionistin: Ja, von sieben bis zehn Uhr. Ihr Zimmer ist im zweiten Stock. Hier ist Ihre Schlüsselkarte.
Resepsiyon görevlisi: Evet, saat yediden ona kadar. Odanız ikinci katta. İşte anahtar kartınız.
Gast: Danke. Wie lautet das WLAN-Passwort?
Misafir: Teşekkürler. Wi-Fi şifresi nedir?
Check-in sırasında işinizi kolaylaştıracak küçük liste
- Rezervasyon adını ve mümkünse onay numarasını hazır bulundurun.
- Bitte langsam sprechen (Lütfen yavaş konuşun) demekten çekinmeyin; bu nazik ve kullanışlı bir istektir.
- Kahvaltı, Wi-Fi, çıkış saati ve anahtar kartının nasıl çalıştığını ilk anda sorun.
- Oda hazır değilse Kann ich mein Gepäck hier lassen? ile bagaj seçeneğini öğrenin.
- Oda numarası veya şifre hızlı söylendiyse, Können Sie das bitte wiederholen? diyerek tekrar isteyin.

Sık yapılan iki hata
İlk hata, otel girişi için yalnızca uçuş bağlamındaki kelimeleri kullanmaktır. Ich möchte einchecken hem havaalanında hem otelde doğrudur; bağlamı im Hotel veya resepsiyon zaten açıklar. İkinci hata, Wo ist mein Zimmer? cümlesini tek başına kullanıp oda kartı, kat veya kahvaltı gibi gerekli ayrıntıları atlamaktır. Kısa ama tam bir giriş için rezervasyon adı, konaklama süresi ve temel sorular yeterlidir.
Almanya yolculuğunuzda havaalanında geciken kayıtlı bagajı bildirmek için de Almanca Havaalanında Kayıp Bagaj Bildirme: 20 Kalıp rehberini kullanabilirsiniz.