Almanca Okula Geç Kalma Bildirimi: 20 Kalıp
Çocuğunuz okula geç kalacaksa ya da siz derse yetişemeyecekseniz, kısa ve nazik bir Almanca okula geç kalma bildirimi yapmak işleri kolaylaştırır. Bu rehberde öğretmene mesaj atarken, okula telefon ederken veya kapıda açıklama yaparken kullanabileceğiniz 20 pratik kalıp var. ![]()
Mesajda hangi bilgiler yer almalı?
Çoğu durumda uzun bir açıklama gerekmez. Nazik bir bildirim için şu bilgiler yeterlidir:
- öğrencinin adı ve sınıfı,
- geç kalma ya da yokluk durumu,
- yaklaşık varış saati veya tarih,
- gerekiyorsa kısa, mahremiyeti koruyan neden.
Not: Okulların bildirim kanalı ve mazeret kuralları eyalete, okula ve sınıfa göre değişebilir. Bu kalıplar iletişim içindir; okulunuzun uygulamasını, veli portalını veya öğretmenin tercih ettiği yöntemi kontrol edin.
Almanca okula geç kalma için 20 kalıp
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Mein Kind kommt heute etwas später zur Schule. | Çocuğum bugün okula biraz geç gelecek. |
| 2 | Ich komme heute leider zu spät zum Unterricht. | Bugün maalesef derse geç kalıyorum. |
| 3 | Wir verspäten uns um etwa zehn Minuten. | Yaklaşık on dakika gecikeceğiz. |
| 4 | [Name] wird voraussichtlich um 8:30 Uhr da sein. | [İsim] muhtemelen saat 8.30’da orada olacak. |
| 5 | Entschuldigen Sie bitte die Verspätung. | Lütfen gecikmeyi mazur görün. |
| 6 | Wegen eines Termins kommt [Name] später. | Bir randevu nedeniyle [İsim] daha geç gelecek. |
| 7 | Wegen des Verkehrs verspätet sich mein Kind. | Trafik nedeniyle çocuğum gecikiyor. |
| 8 | Der Bus hatte Verspätung. | Otobüs gecikti. |
| 9 | Wir sind bereits unterwegs. | Zaten yoldayız. |
| 10 | Kann [Name] noch am Unterricht teilnehmen? | [İsim] derse hâlâ katılabilir mi? |
| 11 | Bitte geben Sie der Lehrkraft Bescheid. | Lütfen öğretmene haber verin. |
| 12 | Ich möchte die Verspätung kurz melden. | Gecikmeyi kısaca bildirmek istiyorum. |
| 13 | [Name] fehlt heute in der ersten Stunde. | [İsim] bugün ilk derste yok. |
| 14 | [Name] kommt nach dem Arzttermin zur Schule. | [İsim] doktor randevusundan sonra okula gelecek. |
| 15 | Wir bitten um Verständnis. | Anlayışınız için rica ederiz. |
| 16 | Vielen Dank für Ihr Verständnis. | Anlayışınız için çok teşekkür ederiz. |
| 17 | Könnten Sie bitte die Abwesenheit notieren? | Yokluğu not edebilir misiniz? |
| 18 | Ich entschuldige mein Kind für heute Morgen. | Çocuğumu bu sabah için mazur gösteriyorum. |
| 19 | Die Entschuldigung reiche ich nach. | Mazeret bildirimini daha sonra ileteceğim. |
| 20 | Gibt es etwas, das [Name] nachholen muss? | [İsim]'in telafi etmesi gereken bir şey var mı? |
En kullanışlı kelimeler
| Almanca | Türkçe | Kısa örnek |
|---|---|---|
| die Verspätung | gecikme | Die Verspätung dauert nur kurz. — Gecikme yalnızca kısa sürecek. |
| sich verspäten | gecikmek | Ich habe mich verspätet. — Geç kaldım. |
| Bescheid geben | haber vermek | Ich gebe der Schule Bescheid. — Okula haber veriyorum. |
| die Lehrkraft | öğretmen | Die Lehrkraft weiß Bescheid. — Öğretmenin haberi var. |
| fehlen | bulunmamak, devamsız olmak | Mein Kind fehlt heute. — Çocuğum bugün yok. |
| nachholen | telafi etmek | Was muss ich nachholen? — Neyi telafi etmeliyim? |
Kısa WhatsApp veya e-posta örneği
Resmî ama sıcak bir mesaj için bu şablonu uyarlayabilirsiniz:
Guten Morgen Frau Schneider, mein Sohn Emir aus der Klasse 4b kommt heute wegen eines Arzttermins etwas später zur Schule. Er wird voraussichtlich um 9:00 Uhr da sein. Vielen Dank für Ihr Verständnis. Freundliche Grüße, Ayşe Yılmaz
Türkçesi: “Günaydın Bayan Schneider, 4b sınıfından oğlum Emir doktor randevusu nedeniyle bugün okula biraz geç gelecek. Muhtemelen saat 9.00’da orada olacak. Anlayışınız için teşekkür ederim. Saygılarımla, Ayşe Yılmaz.”
Kapıda veya telefonda söyleyebileceğiniz cümleler
Yüz yüze konuşurken daha kısa cümleler doğal durur:
- Entschuldigung, wir sind etwas zu spät. — Afedersiniz, biraz geç kaldık.
- Mein Kind hatte heute Morgen einen Termin. — Çocuğumun bu sabah bir randevusu vardı.
- Ich wollte nur kurz Bescheid geben. — Sadece kısaca haber vermek istedim.
- Können Sie bitte der Klassenlehrerin Bescheid sagen? — Sınıf öğretmenine haber verebilir misiniz?
Kullanım ipucu: zu spät kommen “geç gelmek”, sich verspäten ise “gecikmek” anlamındadır. “Ich habe mich verspätet” hem günlük konuşmada hem de kısa mesajda güvenli bir seçenektir.
Sık yapılan üç hata
- Yanlış: Ich bin spät.
Doğru: Ich bin zu spät. veya Ich habe mich verspätet. - Yanlış: Mein Kind kommt spät Schule.
Doğru: Mein Kind kommt spät zur Schule. - Geç kalmayı bildirirken ayrıntılı kişisel bilgi yazmak zorunda değilsiniz. Wegen eines Termins (bir randevu nedeniyle) gibi kısa, nötr bir ifade çoğu durumda yeterlidir.
Mini diyalog
Sekreter: Guten Morgen, Sekretariat der Schule.
Veli: Guten Morgen. Ich möchte kurz Bescheid geben: Meine Tochter Elif aus der 7a kommt heute etwa zehn Minuten später.
Sekreter: Kein Problem, ich informiere die Lehrkraft.
Veli: Vielen Dank.
Türkçesi:
Sekreter: Günaydın, okul sekreterliği.
Veli: Günaydın. Kısaca haber vermek istiyorum: 7a sınıfından kızım Elif bugün yaklaşık on dakika geç gelecek.
Sekreter: Sorun değil, öğretmene bilgi veririm.
Veli: Çok teşekkür ederim.
Veli-öğretmen iletişiminde daha geniş kalıplar için Almanca Veli Görüşmesi: 20 Yararlı Kalıp rehberine de bakabilirsiniz.