Almanca Nerelisin Soru Kalıpları ve Cevapları

Yeni bir dilde biriyle tanışırken adımızı söyledikten hemen sonra gelen o klasik soruyla karşınızdayım: “Nerelisin?”. Bu soru, Almanca konuşurken karşımızdaki kişiyi tanımak ve buzları eritmek için harika bir başlangıçtır. Ancak Almancada bu soruyu sorarken ve özellikle cevaplarken dikkat etmemiz gereken bazı küçük ama önemli gramer kuralları var.

Kimi zaman sadece ülke ismini söylemek yeterli olurken, kimi zaman işin içine “artikeller” girebiliyor. Hiç endişelenmeyin, bu derste hepsini en ince ayrıntısına kadar, kahvemizi yudumlar gibi keyifle öğreneceğiz. Hazırsanız başlayalım! :hot_beverage::germany:

“Nerelisin?” Sorusunu Sormak: Woher?

Almancada bir yerin kökenini, yani “nereden” gelindiğini sormak için “Woher” (Nereden) soru zamirini kullanırız. Karşımızdaki kişiyle olan samimiyet derecemize göre sorumuz ikiye ayrılır.

1. Resmi Soru Kalıbı (Sie)

Tanımadığınız kişilerle, yaşça büyüklerle veya resmi ortamlarda konuşurken "Nzaket Formu"nu (Sie) kullanırız.

• :speaking_head: Woher kommen Sie? (Nerelisiniz? / Nereden geliyorsunuz?)

2. Samimi Soru Kalıbı (Du)

Arkadaşlarınızla, yaşıtlarınızla veya ailenizle konuşurken “Sen” (du) formunu kullanırız.

• :speaking_head: Woher kommst du? (Nerelisin? / Nereden geliyorsun?)

3. Üçüncü Şahıslar İçin (O nereli?)

Başka birinden bahsederken:

• Woher kommt er? (O -erkek- nereli?)
  • Woher kommt sie? (O -kadın- nereli?)

Cevap Verme: “Ich komme aus…”

Soru sormak işin kolay kısmıydı, şimdi asıl dikkat etmemiz gereken cevap kısmına geliyoruz. “Ben …'dan geliyorum” demek için “kommen” fiilini ve “aus” (-den/-dan) edatını kullanırız.

Temel kalıbımız şudur:

Özne + Fiil + Edat + Ülke
Ich + komme + aus + …

Ancak burada ülkeleri iki kategoriye ayırmamız gerekiyor.

1. Artikelsiz Ülkeler (Çoğunluk)

Dünyadaki ülkelerin büyük bir kısmı Almancada “das” artikeline sahiptir ancak cümle içinde bu artikel kullanılmaz. Bu yüzden direkt ülke ismini söyleriz.

• :germany: Ich komme aus Deutschland. (Almanya’dan geliyorum/Almanyalıyım.)
  • :france: Ich komme aus Frankreich. (Fransa’dan geliyorum.)
  • :spain: Ich komme aus Spanien. (İspanya’dan geliyorum.)
  • :italy: Ich komme aus Italien. (İtalya’dan geliyorum.)

2. Artikelli Ülkeler (İstisnalar ve Önemli Detay!) :police_car_light:

Bazı ülkelerin artikelleri “die” veya "der"dir ve bu ülkelerden bahsederken mutlaka artikeli kullanmamız gerekir. Üstelik “aus” edatı Dativ (ismin -e hali) gerektirdiği için artikeller değişime uğrar.

Bizim için en önemlisi Türkiye’dir! Çünkü Türkiye Almancada “die Türkei” olarak geçer. “Aus” edatı geldiğinde “die”, "der"e dönüşür.

• :türkiye: Ich komme aus der Türkei. (Türkiye’den geliyorum.) :white_check_mark:
    • (Yanlış kullanım: Ich komme aus Türkei :cross_mark:)
  • :switzerland: Ich komme aus der Schweiz. (İsviçre’den geliyorum.)
  • :ukraine: Ich komme aus der Ukraine. (Ukrayna’dan geliyorum.)

Bir de çoğul artikeli olan ülkeler vardır (örneğin ABD).

• :united_states: Ich komme aus den USA. (ABD’den geliyorum.)
  • :netherlands: Ich komme aus den Niederlanden. (Hollanda’dan geliyorum.)

Kuzey komşumuz İran ve Irak ise “der” (erkek) artikeline sahiptir, Dativ halde “dem” olur:

• :iran: Ich komme aus dem Iran.
  • :iraq: Ich komme aus dem Irak.

“Nerelisin?” ve “Nerede Oturuyorsun?” Farkı

Öğrencilerin en sık karıştırdığı iki kavramı netleştirelim. Biri kökeninizi (memleket), diğeri şu an yaşadığınız yeri sorar.

Soru (Almanca) Anlamı Kullanılan Edat Örnek Cevap
Woher kommst du? Nerelisin? (Köken) aus (-den) Ich komme aus Berlin.
Wo wohnst du? Nerede oturuyorsun? in (-de) Ich wohne in İstanbul.

:pushpin: İpucu: Eğer biri size “Woher kommst du?” derse, şu an yaşadığınız şehri değil, doğduğunuz veya vatandaşı olduğunuz ülkeyi söylemeniz daha doğru olur.

Örnek Diyaloglar :speech_balloon:

Konuyu pekiştirmek için iki farklı senaryoya göz atalım.

Senaryo 1: Dil kursunda tanışma (Samimi)

• Ali: Hallo! Ich bin Ali. Wie heißt du?
  • Lisa: Hallo Ali, ich bin Lisa.
  • Ali: Woher kommst du, Lisa?
  • Lisa: Ich komme aus Deutschland, aus München. Und du? Woher kommst du?
  • Ali: Ich komme aus der Türkei, aus İzmir.

Senaryo 2: İş görüşmesi veya resmi ortam (Resmi)

• Herr Müller: Guten Tag, Frau Yılmaz. Woher kommen Sie?
  • Frau Yılmaz: Guten Tag. Ich komme aus der Türkei. Und Sie?
  • Herr Müller: Ich komme aus der Schweiz.

Özet ve Öğretmen Tavsiyeleri :memo:

Almanca “Nerelisin?” konusunu toparlarsak, aklınızda tutmanız gereken altın kurallar şunlardır:

1. Soru kelimemiz her zaman Woher’dir.
  2. Cevap verirken aus edatını kullanırız.
  3. Türkiye (die Türkei), İsviçre (die Schweiz) gibi ülkeleri söylerken mutlaka “aus der” kalıbını kullanmalısınız. Bunu bir tekerleme gibi ezberleyin: “Ich komme aus der Türkei.”
  4. Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde artikel kullanmanıza gerek yoktur: “Ich komme aus Deutschland.”

Bu kalıplar, Almanca konuşma pratiğinizin temel taşlarıdır. Aynanın karşısına geçip kendi kendinize “Woher kommst du?” diye sorup, gururla “Ich komme aus der Türkei!” (veya nereliyseniz) diyerek pratik yapmayı unutmayın!

Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere! Viel Erfolg! (Başarılar!) :glowing_star: