Hallo sevgili Almanca öğrenenler! Bir dili öğrenmeye başladığımızda ilk karşılaştığımız, buzları eriten ve iletişimi başlatan o sihirli soru her zaman “Nasılsın?” olur. Almancada bu soruyu sormanın ve cevaplamanın, Türkçeden veya İngilizceden biraz farklı, kendine has bir mantığı var.
Sadece “Nasılsın” demeyi değil, bu sorunun arkasındaki gramer mantığını ve bir Alman gibi doğal cevap vermeyi öğrenmeye hazırsanız, kalemlerinizi hazırlayın. Bugün günlük konuşmaların en temel taşını yerine oturtuyoruz! ![]()
Almancada “Nasılsın” Nasıl Sorulur?
Almancada “Nasılsın?” sorusu, hitap ettiğiniz kişiye olan yakınlık derecenize göre değişir. Alman kültüründe “Du” (Sen) ve “Sie” (Siz - Nezaket) ayrımı çok keskin olduğu için, bu soruyu kime sorduğunuz çok önemlidir.
1. Samimi Hal: Wie geht es dir?
Ailenize, arkadaşlarınıza, çocuklara veya yaşıtlarınıza sorarken bu kalıbı kullanırız.
- Tam Cümle: Wie geht es dir? (Nasılsın? / Sana nasıl gidiyor?)
- Kısaltılmış Hali: Wie geht’s? (Naber? / Nasıl gidiyor?)
Dikkat: Günlük hayatta arkadaşlar arasında %90 oranında “Wie geht’s?” kullanılır. Bu, “Wie geht es dir?” cümlesinin hızlı ve pratik halidir.
2. Resmi Hal: Wie geht es Ihnen?
Tanımadığınız kişilere, yaşça büyüklere, öğretmenlerinize veya iş ortamında patronunuza sorarken mutlaka bu kalıbı kullanmalısınız.
- Tam Cümle: Wie geht es Ihnen? (Nasılsınız? / Size nasıl gidiyor?)
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, “Sie” (Siz) zamirinin Dative (Yönelme) hali olan “Ihnen” kelimesinin kullanılmasıdır ve cümlenin neresinde olursa olsun büyük harfle yazılır.
Temel Gramer Mantığı: Neden “Mir”?
Çoğu öğrencinin yaptığı en büyük hata, “Nasılsın?” sorusuna cevap verirken İngilizcedeki “I am good” mantığıyla “Ich bin gut” demektir. Bu yanlıştır! ![]()
Almancada “Hal hatır sormak”, Dative (İsmin -e hali) gerektiren bir yapıdır.
Cümlenin tam çevirisi aslında şöyledir: “Hayat sana nasıl gidiyor?”
Bu yüzden cevap verirken “Ben iyiyim” değil, “Bana iyi gidiyor” mantığıyla cevap veririz.
- Ich (Ben)
→ Yerine → Mir (Bana) 
- Du (Sen)
→ Yerine → Dir (Sana) 
“Nasılsın” Sorusuna Verilebilecek Cevaplar
Almancada duygu durumunuza göre verebileceğiniz cevaplar çeşitlidir. İşte en yaygın kullanımlar:
Pozitif Cevaplar (Mutluyken) 
Her şey yolundaysa şu kalıpları kullanabilirsiniz:
- Mir geht es gut. (İyiyim. / Bana iyi gidiyor.)
- Sehr gut. (Çok iyi.)
- Prima! (Harika!)
- Super! (Süper!)
- Es geht mir blendend. (Harikayım, çok çok iyiyim.)
Nötr Cevaplar (İdare Ederken) 
Ne çok iyi ne de çok kötüyseniz:
- Es geht. (İdare eder. / Eh işte.)
- So lala. (Şöyle böyle.)
- Nicht schlecht. (Fena değil.)
- Ganz okay. (Tamamen okay / İdare eder.)
Negatif Cevaplar (Kötüyken) 
Almanlar dürüstlüğü sever. Eğer gerçekten kötüyseniz bunu söylemekten çekinmeyin:
- Mir geht es schlecht. (Kötüyüm.)
- Nicht gut. (İyi değilim.)
- Ich bin müde. (Yorgunum.)
- Mir geht es nicht so gut. (Pek iyi değilim.)
Peki, “Ya Sen?” Nasıl Denir?
Sohbeti devam ettirmek için karşı tarafa aynı soruyu yöneltmek nezaket kuralıdır. Uzun uzun tekrar “Wie geht es…” diye sormanıza gerek yoktur.
- Samimi (Senli benli): Und dir? (Ya sana? / Ya sen?)
- Resmi (Sizli bizli): Und Ihnen? (Ya size? / Ya siz?)
Örnek Diyaloglar 
Diyalog 1: İki Arkadaş (Samimi)
- Hans: Hallo Lisa, wie geht’s? (Selam Lisa, naber?)
- Lisa: Danke, gut! Und dir? (Teşekkürler, iyi! Ya sen?)
- Hans: Auch gut, danke. (Ben de iyiyim, teşekkürler.)
Diyalog 2: Öğretmen ve Öğrenci (Resmi)
- Herr Müller: Guten Morgen, wie geht es Ihnen? (Günaydın, nasılsınız?)
- Öğrenci: Es geht mir sehr gut, danke. Und Ihnen? (Çok iyiyim, teşekkürler. Ya siz?)
- Herr Müller: Es geht mir gut, danke schön. (İyiyim, çok teşekkür ederim.)
Özet ve Önemli İpuçları 
Toparlayacak olursak, Almancada hal hatır sorarken dikkat etmemiz gereken altın kurallar şunlardır:
- Samimiyet Derecesi: Arkadaşına “Dir”, hocana/patronuna “Ihnen” demelisin.
- Özne Kullanımı: Cevap verirken “Ich” (Ben) değil, “Mir” (Bana) ile başla.
- Kültürel Fark: Almanlar “Wie geht’s?” sorusuna bazen gerçekten dürüst cevaplar verebilir. “Kötüyüm, başım ağrıyor” diyen birini duyarsanız şaşırmayın, bu samimiyet göstergesidir.
- Kısa Cevaplar: Günlük hayatta uzun uzun “Es geht mir gut” demek yerine sadece “Gut, danke” demek oldukça yaygın ve doğaldır.
Umarım bu içerik, Almanca konuşmaya başlarken kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlar. Bir sonraki derste görüşmek üzere! Tschüss! ![]()