Selamlar! Almanca öğrenirken en keyifli, en renkli ve günlük hayatta en sık kullanacağınız konulardan biriyle karşınızdayım: Mutfak!
Almanya’ya, Avusturya’ya veya İsviçre’ye gittiğinizde aç kalmamak, markette doğru ürünleri sepete atmak veya pazar alışverişinde pazarlık yapabilmek için bu kelimeler hayati önem taşıyor.
Hadi gelin, hem sanal market arabamızı dolduralım hem de kelime haznemizi zenginleştirelim. Hazırsanız alışveriş listemizi hazırlamaya başlıyoruz! ![]()
Temel Kavramlar: Meyveler ve Sebzeler
Almancada yiyecekleri öğrenirken mutlaka artikel (der, die, das) ve çoğul halleriyle birlikte ezberlemenizi öneririm. Çünkü “Bir elma istiyorum” derken tekil, “Elma seviyorum” derken genellikle çoğul kullanırız.
1. Das Obst (Meyveler) 
Almancada meyve kelimesi "Das Obst"tur ve genellikle tekil olarak, bir kategori ismi gibi kullanılır. İşte en popüler meyveler:
- der Apfel (Elma) → die Äpfel (Elmalar)
- die Banane (Muz) → die Bananen (Muzlar)
- die Orange (Portakal) → die Orangen (Portakallar)
- die Erdbeere (Çilek) → die Erdbeeren (Çilekler)
- die Traube (Üzüm) → die Trauben (Üzümler)
- die Kirsche (Kiraz) → die Kirschen (Kirazlar)
- die Wassermelone (Karpuz) → die Wassermelonen (Karpuzlar)
- die Zitrone (Limon) → die Zitronen (Limonlar)
2. Das Gemüse (Sebzeler) 
Tıpkı Obst gibi, “Das Gemüse” kelimesi de topluluk ismidir.
- die Tomate (Domates) → die Tomaten (Domatesler)
- die Gurke (Salatalık) → die Gurken (Salatalıklar)
- die Kartoffel (Patates) → die Kartoffeln (Patatesler)
- die Zwiebel (Soğan) → die Zwiebeln (Soğanlar)
- der Salat (Marul/Salata) → die Salate (Marullar)
- die Karotte / die Möhre (Havuç) → die Karotten / die Möhren (Havuçlar)
- der Paprika (Biber - Dolmalık) → die Paprikas (Biberler)
- der Knoblauch (Sarımsak) → (Çoğulu pek kullanılmaz, miktar belirtilir)
3. Miktar ve Ölçü Birimleri 
Alışveriş yaparken sadece ismini söylemek yetmez, ne kadar istediğinizi de belirtmelisiniz.
- das Kilo / das Kilogramm: Kilo
- das Gramm: Gram
- das Pfund: Yarım Kilo (Almanya’da çok yaygındır! 500 grama denk gelir.)
- ein Stück: Bir tane / Bir adet
- eine Flasche: Bir şişe
- eine Packung: Bir paket
- eine Dose: Bir kutu (Konserve veya kola kutusu gibi)
Örnekler ve Uygulamalar: Alışveriş Diyalogları
Kelime ezberlemek harika ama onları cümlede kullanamazsak bir işe yaramaz. İşte markette (im Supermarkt) veya pazarda (auf dem Markt) kullanabileceğiniz kalıplar.
Soru Kalıpları: Fiyat Sorma ve İsteme
Bir şeyin fiyatını sormak için “Was kostet …?” veya “Wie viel kostet …?” kalıbını kullanırız.
- Was kostet ein Kilo Äpfel? (Bir kilo elma ne kadar?)
- Wie viel kosten die Bananen? (Muzlar ne kadar?)
Bir şeyi kibarca istemek için “Ich möchte…” (İstiyorum) veya “Ich hätte gern…” (Alabilir miyim/İsterdim) kalıplarını kullanırız.
- Ich möchte ein Kilo Tomaten, bitte. (Bir kilo domates istiyorum, lütfen.)
- Ich hätte gern drei Stück Zitronen. (Üç adet limon alabilir miyim.)
Mini Diyalog: Pazarda (Auf dem Wochenmarkt)
Verkäufer (Satıcı): Hallo! Was darf es sein? (Merhaba! Ne alırdınız/Ne olabilir?)
Kunde (Müşteri): Hallo! Ich hätte gern Kartoffeln. (Merhaba! Patates istiyorum.)
Verkäufer: Gerne. Wie viel möchten Sie? (Memnuniyetle. Ne kadar istersiniz?)
Kunde: Ein Kilo, bitte. Und haben Sie auch frische Erdbeeren? (Bir kilo lütfen. Ve taze çileğiniz var mı?)
Verkäufer: Ja, natürlich. Die sind sehr süß. (Evet, elbette. Bunlar çok tatlı.)
Kunde: Dann nehme ich auch eine Schale Erdbeeren. Was macht das zusammen? (O zaman bir kase de çilek alıyorum. Hepsi ne kadar yapıyor?)
Verkäufer: Das macht 5 Euro, bitte. (5 Euro yapıyor, lütfen.)
Kunde: Hier, bitte schön. (Buyrun.)
Verkäufer: Danke schön. Schönen Tag noch! (Teşekkürler. İyi günler!)
Özet ve Önemli İpuçları 
Mutfak alışverişi, Almanca öğrenirken kendinizi en rahat ifade edebileceğiniz alanlardan biridir. İşte unutmamanız gereken son tüyolar:
- Pfund Kavramı: “Ein Pfund” dendiğinde şaşırmayın, bu 500 gram (yarım kilo) demektir. Peynir veya kıyma alırken sıkça duyarsınız.
- Artikel Kullanımı: “Ich kaufe einen Apfel” (Akkusativ - Belirtme Hali). Satın alma eylemi (kaufen) nesneyi etkiler. Bu yüzden “der” artikeli “den” veya “einen” olur.
- der Apfel → einen Apfel
- die Banane → eine Banane
- das Brot → ein Brot
- Çoğullar: Listelerde gördüğünüz gibi sebze ve meyvelerin çoğulları düzensiz olabilir. Genellikle sonuna “-n” veya “-en” gelse de, “der Apfel → die Äpfel” gibi kök değişikliği olanları özel olarak not alın.
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere! Şimdi mutfağa gidip öğrendiğiniz kelimelerden hangilerinin dolabınızda olduğuna bakma zamanı. Guten Appetit! (Afiyet olsun!) ![]()