Merhaba sevgili öğrencilerim!
Bugün sizlerle günlük hayatta, seyahatlerde veya bir Alman komşunuzla asansörde karşılaştığınızda en çok ihtiyacınız olacak konulardan birine, yani “havadan sudan” konuşmaya değineceğiz.
Bir dili öğrenirken sadece gramer kurallarını bilmek yetmez; o dilde sosyal iletişim kurabilmek de çok önemlidir. Alman kültüründe hava durumu (Das Wetter) üzerine konuşmak, sohbet başlatmanın en güvenli ve yaygın yoludur. Bu derste mevsimleri, havanın nasıl olduğunu anlatmayı ve sıcaklık derecelerini doğru ifade etmeyi öğreneceğiz. Hazırsanız kahvenizi alın, başlıyoruz! ![]()
1. Almanca Mevsimler (Die Jahreszeiten)
Almancada mevsim isimlerinin hepsi “der” artikelini alır. Bu kural işimizi oldukça kolaylaştırıyor! Bir mevsimden bahsederken (örneğin “Yazın tatile giderim” derken) “im” (in dem) edatını kullanırız.
İşte 4 mevsim ve telaffuzlarına dair ipuçları:
Der Frühling (İlkbahar): Doğanın uyandığı zaman.
Der Sommer (Yaz): Tatil ve güneş mevsimi.
Der Herbst (Sonbahar): Yaprakların döküldüğü, biraz hüzünlü ama romantik mevsim.
Der Winter (Kış): Kar ve soğuk günlerin habercisi.
Örnek Kullanım:
- Im Sommer ist es heiß. (Yazın hava sıcaktır.)
- Ich mag den Winter nicht. (Kışı sevmem.)
2. Hava Durumu Nasıl Sorulur ve Söylenir?
Hava durumunu sormak için genellikle şu klasik kalıbı kullanırız:
Wie ist das Wetter heute? (Bugün hava nasıl?)
Bu soruya cevap verirken iki farklı yapı kullanabiliriz. Ya fiil kullanırız ya da “Es ist…” (Hava …) kalıbıyla sıfat kullanırız.
A. Fiil Kullandığımız Durumlar (Doğa Olayları)
Bazı hava olayları Almancada doğrudan fiil olarak çekimlenir. Bu cümlelerin öznesi hep soyut bir “o” olan “es” kelimesidir.
Es regnet. (Yağmur yağıyor.) → Burada ‘regnen’ (yağmur yağmak) fiildir.
Es schneit. (Kar yağıyor.) → Burada ‘schneien’ (kar yağmak) fiildir.
B. “Es ist…” + Sıfat Kullandığımız Durumlar
Havanın durumunu bir sıfatla betimliyorsak “sein” fiilini kullanırız.
Es ist sonnig. (Hava güneşli.)
Es ist bewölkt. (Hava bulutlu.)
Es ist windig. (Hava rüzgarlı.)
Es ist neblig. (Hava sisli.)
3. Sıcaklık İfadeleri ve Dereceler (Die Temperatur)
Almanya’da kışlar bazen oldukça sert geçebilir, bu yüzden termometreyi okumayı bilmek şart! Sıcaklık birimimiz “Grad” (Derece).
Sıcaklığı sorarken:
Wie viel Grad sind es? (Hava kaç derece?)
Wie hoch ist die Temperatur? (Sıcaklık ne kadar/kaç?)
Cevap verirken:
Es sind 20 Grad. (Hava 20 derece.)
Es sind minus 5 Grad. (Hava eksi 5 derece.)
Önemli Bir Ayrım: Havanın Soğukluğu vs. Sizin Üşümeniz ![]()
Bu nokta öğrencilerin en sık karıştırdığı yerdir. Lütfen dikkat edin:
- Es ist kalt. → Hava soğuk (Dışarısı soğuk).
- Mir ist kalt. → Ben üşüyorum (Bana soğuk geliyor).
Eğer “Ich bin kalt” derseniz, bu “Ben soğuk biriyim / Duygusuzum” anlamına gelebilir. Bu yüzden hislerinizi anlatırken “Mir ist…” (Bana …) kalıbını kullanmayı unutmayın!
Mir ist heiß. (Çok sıcakladım / Yanıyorum.)
Mir ist kalt. (Üşüyorum.)
4. Örnek Diyalog ve Uygulama
Konuyu pekiştirmek için kısa bir telefon konuşması örneği yapalım. Hans Berlin’de, Ayşe ise Antalya’da olsun.
Hans: Hallo Ayşe! Wie ist das Wetter in Antalya?
(Selam Ayşe! Antalya’da hava nasıl?)
Ayşe: Hallo Hans! Hier ist es wunderschön. Es ist sonnig und sehr warm. Es sind 30 Grad! Und in Berlin?
(Selam Hans! Burası harika. Hava güneşli ve çok sıcak. 30 derece! Ya Berlin’de?)
Hans: Oh, du hast Glück! Hier regnet es den ganzen Tag. Es ist bewölkt und ziemlich kühlt. Nur 12 Grad.
(Oh, şanslısın! Burada bütün gün yağmur yağıyor. Hava bulutlu ve oldukça serin. Sadece 12 derece.)
Özet ve Önemli Noktalar 
Bu dersimizde heybenize atmanız gereken en önemli bilgiler şunlar:
- Mevsimlerin hepsi “der” artikeli alır ve “Yazın, Kışın” derken “im” edatı kullanılır (im Sommer).
- “Yağmur yağıyor” derken fiil (Es regnet), “Güneşli” derken sıfat (Es ist sonnig) kullanılır.
- Kendi hissettiğiniz sıcaklığı anlatırken “Ich bin…” DEĞİL, “Mir ist…” (Mir ist kalt/heiß) kalıbı kullanılır.
Hava durumu kelimelerini öğrenmek için telefonunuzun hava durumu uygulamasını Almanca diline çevirebilirsiniz. Bu, kelimelere her gün maruz kalmanızı sağlayacak harika bir pratik yöntemidir!
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, bol güneşli günler dilerim! Tschüss! ![]()
![]()