Almanca Mağazada İade ve Değişim: 20 Kalıp
Almanya’da bir ürünün bedeni uymadığında, rengi beklediğiniz gibi olmadığında ya da ürün kusurlu çıktığında mağazada iade veya değişim istemek gerekebilir. Bu rehber, çalışanla nazikçe konuşmanız, fişinizi sormanız ve ürün kusurunu net anlatmanız için 20 Almanca kalıp içerir. ![]()
Önce doğru kelimeyi seçin
Günlük konuşmada üç kelime sık kullanılır: Umtausch (değişim), Rückgabe (iade) ve Reklamation (kusur şikâyeti). Bunlar aynı şey değildir. Mağazada beden uymadığı için değişim çoğu zaman mağazanın kendi iade politikasına bağlıdır; ürün kusurluysa ise satıcıyla Reklamation konuşulur.
Önemli not: Bu yazı Almanca iletişim pratiğidir; hukuki danışmanlık değildir. Mağazadan alınan kusursuz ürünlerde otomatik bir iade hakkı olmayabilir. Güncel durum için mağazanın koşullarını ve Verbraucherzentrale bilgisini kontrol edin.
| Almanca | Türkçesi | Ne zaman kullanılır? |
|---|---|---|
| der Umtausch | değişim | Başka beden, renk veya ürün isterken |
| die Rückgabe | iade | Ürünü geri vermek isterken |
| die Reklamation | kusur bildirimi/şikâyet | Ürün defolu ya da çalışmıyorsa |
| der Kassenbon | kasa fişi | Satın alma belgesini sorarken |
Değişim talebini başlatan 8 kalıp
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Guten Tag, ich würde diesen Artikel gern umtauschen. | Merhaba, bu ürünü değiştirmek istiyorum. |
| 2 | Ist ein Umtausch noch möglich? | Değişim hâlâ mümkün mü? |
| 3 | Ich habe den Artikel gestern gekauft. | Ürünü dün satın aldım. |
| 4 | Die Größe passt mir leider nicht. | Beden maalesef bana uymuyor. |
| 5 | Hätten Sie diesen Pullover eine Nummer größer/kleiner? | Bu kazağın bir beden büyüğü/küçüğü var mı? |
| 6 | Ich würde ihn gern gegen eine andere Farbe tauschen. | Bunu başka bir renkle değiştirmek isterim. |
| 7 | Kann ich den Betrag als Gutschein bekommen? | Tutarı hediye çeki olarak alabilir miyim? |
| 8 | Brauchen Sie den Kassenbon? | Kasa fişine ihtiyacınız var mı? |
Kusurlu ürünü anlatmak için 7 kalıp
Ürün bozuk veya hasarlıysa “beğenmedim” demek yerine kusuru sakin biçimde tarif edin. Böylece çalışan doğru işlemi başlatabilir.
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 9 | Der Artikel ist leider beschädigt. | Ürün maalesef hasarlı. |
| 10 | Der Reißverschluss funktioniert nicht. | Fermuar çalışmıyor. |
| 11 | Ich habe den Mangel erst zu Hause bemerkt. | Kusuru ancak evde fark ettim. |
| 12 | Könnten Sie sich das bitte kurz ansehen? | Buna kısaca bakabilir misiniz? |
| 13 | Ich möchte den Artikel reklamieren. | Ürünle ilgili kusur bildirimi yapmak istiyorum. |
| 14 | Gibt es einen Ersatz oder eine Reparatur? | Değişim ürünü ya da onarım imkânı var mı? |
| 15 | Wie geht es mit der Reklamation weiter? | Kusur bildirimi süreci nasıl devam eder? |
İşlemi netleştiren 5 kalıp
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı | Kullanım notu |
|---|---|---|---|
| 16 | Innerhalb welcher Frist ist eine Rückgabe möglich? | İade hangi süre içinde mümkün? | Süreyi öğrenmek için. |
| 17 | Bekomme ich das Geld zurück oder einen Gutschein? | Paramı mı geri alırım, yoksa hediye çeki mi? | Sonucu netleştirir. |
| 18 | Muss die Verpackung noch vorhanden sein? | Ambalajın hâlâ mevcut olması gerekir mi? | Mağaza koşulunu sorar. |
| 19 | Könnten Sie mir das bitte schriftlich bestätigen? | Bunu bana yazılı olarak teyit edebilir misiniz? | Kusur işlemi veya teslim kaydı için. |
| 20 | Vielen Dank für Ihre Hilfe. | Yardımınız için çok teşekkür ederim. | Görüşmeyi nazikçe kapatır. |
Hazır mağaza diyaloğu
Kundin: Guten Tag, ich würde diesen Pullover gern umtauschen. Die Größe passt mir leider nicht.
Mitarbeiterin: Haben Sie den Kassenbon dabei?
Kundin: Ja, hier ist er. Hätten Sie den Pullover eine Nummer größer?
Mitarbeiterin: Ja, ich schaue kurz nach.
Türkçesi: Müşteri kazağı beden uymadığı için değiştirmek istediğini söylüyor. Çalışan fişi soruyor; müşteri fişi verip bir beden büyüğünü soruyor. Kısa, açık ve nazik bir konuşma çoğu durumda yeterlidir.
Fiş, etiket ve süre için hızlı kontrol
- Mağazaya gitmeden önce Kassenbon (fiş), ürün etiketi ve varsa kartla ödeme belgenizi hazırlayın.
- Ürün kusurluysa sorunu kısa cümleyle, mümkünse nerede olduğunu göstererek anlatın.
- “İade” ile “kusur bildirimi”ni karıştırmayın: Rückgabe mağazanın koşullarına, Reklamation ise ürünün kusuruna ilişkin olabilir.
- Mağazanın size söylediği süreyi veya işlem numarasını not edin.
Nazik ama net cümle: Ich würde gern wissen, welche Möglichkeiten ich habe. — “Hangi seçeneklerim olduğunu öğrenmek isterim.” Bu cümle, talepte bulunmadan önce mağazanın prosedürünü sorar.
Sık yapılan dil hataları
- Yalnızca Ich will mein Geld zurück demek yerine önce Ich würde diesen Artikel gern zurückgeben deyin; bu daha yumuşak bir başlangıçtır.
- Tauschen fiilini edatla kurun: gegen eine andere Größe tauschen.
- Kusurlu bir ürün için kaputt anlaşılırdır; ancak daha açıklayıcı biçimde beschädigt, defekt veya funktioniert nicht kullanabilirsiniz.
Kargo ile gönderilen ürünü geri yollamanız gerekiyorsa Almanca Kargo İadesi: 20 Kullanışlı Kalıp rehberindeki paketleme, teslim fişi ve takip numarası ifadeleri de işinize yarar. Bu yazı ise mağaza içinde yüz yüze değişim ve kusur bildirimi konuşmasına odaklanır.
Hızlı tekrar
Bu üç cümleyi ezberleyin:
- Ich würde diesen Artikel gern umtauschen. — Bu ürünü değiştirmek isterim.
- Die Größe passt mir leider nicht. — Beden maalesef bana uymuyor.
- Ich möchte den Artikel reklamieren. — Ürün için kusur bildirimi yapmak istiyorum.