Almanca Komşuyla Konuşma: 20 Nazik Cümle
Yeni taşındığınız binada, merdivende karşılaştığınızda ya da küçük bir ricada bulunurken doğru Almanca kalıplar işleri kolaylaştırır. Bu rehberde komşuyla ilk tanışma, günlük selamlaşma, gürültü ve paket gibi durumlar için kullanabileceğiniz 20 nazik Almanca cümle var. ![]()
Önce hitap biçimini seçin
Komşunuzu henüz tanımıyorsanız güvenli başlangıç Sie (siz) hitabıdır. Zamanla karşı taraf “Wir können uns duzen” derse, yani “Senli benli konuşabiliriz” derse du biçimine geçebilirsiniz. Almancada Nachbar komşu, Nachbarschaft ise hem komşular topluluğu hem de komşuluk ilişkisi anlamına gelir.
| Durum | Güvenli tercih | Türkçesi |
|---|---|---|
| İlk karşılaşma | Guten Tag, ich bin Ihre neue Nachbarin / Ihr neuer Nachbar. | İyi günler, ben yeni komşunuzum. |
| Kısa selam | Hallo, wie geht es Ihnen? | Merhaba, nasılsınız? |
| Samimiyet teklif edilirse | Gern, wir können uns duzen. | Memnuniyetle, senli benli konuşabiliriz. |
| Vedalaşma | Einen schönen Tag noch! | İyi günler dilerim! |
Not: Komşuyu her gün uzun uzun konuşmak zorunda değilsiniz. Kısa bir selam ve net, nazik bir rica Almanca gündelik iletişimde çoğu zaman yeterlidir.
İlk tanışma ve günlük selamlaşma
- Guten Tag, ich bin Ihre neue Nachbarin / Ihr neuer Nachbar. — İyi günler, ben yeni komşunuzum.
- Ich wohne jetzt in der Wohnung nebenan. — Artık yan dairede oturuyorum.
- Freut mich, Sie kennenzulernen. — Sizinle tanıştığıma memnun oldum.
- Wie lange wohnen Sie schon hier? — Burada ne zamandır oturuyorsunuz?
- Können Sie mir vielleicht etwas über das Haus erzählen? — Bana bina hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
- Entschuldigung, ich habe Ihren Namen nicht verstanden. — Affedersiniz, adınızı anlamadım.
- Wir sehen uns bestimmt öfter im Haus. — Binada mutlaka daha sık görüşürüz.
- Schönen Feierabend! — İyi akşamlar / iş çıkışı sonrası keyifli bir akşam dilerim!
Rica ederken işe yarayan kalıplar
Kibar isteklerde Könnten Sie …? ve Wäre es möglich …? kalıpları, doğrudan emir vermekten daha yumuşak duyulur.
| Almanca kalıp | Ne zaman kullanılır? | Türkçesi |
|---|---|---|
| Könnten Sie mir bitte kurz helfen? | Küçük yardım isterken | Bana kısaca yardım edebilir misiniz? |
| Wäre es möglich, das Fenster zu schließen? | Ortak alan / ses / hava durumu | Pencereyi kapatmak mümkün olur mu? |
| Dürfte ich Sie kurz etwas fragen? | Söze nazikçe girerken | Size kısaca bir şey sorabilir miyim? |
| Vielen Dank für Ihr Verständnis. | Rica veya açıklamayı bitirirken | Anlayışınız için çok teşekkür ederim. |
- Könnten Sie bitte mein Paket annehmen? — Paketimi teslim alabilir misiniz lütfen?
- Ich bin heute Nachmittag nicht zu Hause. — Bugün öğleden sonra evde olmayacağım.
- Darf ich Ihnen meine Telefonnummer geben? — Size telefon numaramı verebilir miyim?
- Könnten Sie mir sagen, wann die Müllabfuhr kommt? — Çöp toplama aracının ne zaman geldiğini söyleyebilir misiniz?
- Wissen Sie, wo der Fahrradkeller ist? — Bisiklet bodrumunun nerede olduğunu biliyor musunuz?
- Ich habe eine kleine Bitte. — Küçük bir ricam var.
Gürültü veya ortak alan konusunda nazik olmak
Rahatsız edici bir durumu söylerken kişiyi suçlamak yerine gözlemi ve ricayı ayırın: önce Es ist etwas laut (biraz ses var), ardından Könnten Sie bitte …? diyebilirsiniz. Böylece ton daha yapıcı olur.
- Entschuldigen Sie bitte, es ist etwas laut. — Affedersiniz, biraz ses var.
- Könnten Sie die Musik bitte leiser machen? — Müziği biraz kısabilir misiniz lütfen?
- Wir haben morgen früh einen Termin. — Yarın sabah bir randevumuz var.
- Ist es in Ordnung, wenn ich heute Besuch bekomme? — Bugün misafir kabul etmem uygun olur mu?
- Sagen Sie mir bitte Bescheid, wenn es Sie stört. — Sizi rahatsız ederse lütfen bana haber verin.
- Danke, dass Sie so verständnisvoll sind. — Bu kadar anlayışlı olduğunuz için teşekkür ederim.
Mini diyalog: yeni komşuyla ilk konuşma
Elif: Guten Tag, ich bin Ihre neue Nachbarin aus der Wohnung 12.
İyi günler, 12 numaralı daireden yeni komşunuzum.Frau Becker: Herzlich willkommen! Freut mich, Sie kennenzulernen.
Hoş geldiniz! Sizinle tanıştığıma memnun oldum.Elif: Danke. Könnten Sie mir sagen, wo der Fahrradkeller ist?
Teşekkürler. Bisiklet bodrumunun nerede olduğunu söyleyebilir misiniz?Frau Becker: Natürlich. Ich zeige es Ihnen gern.
Elbette. Size memnuniyetle gösteririm.
Küçük ama etkili ipuçları
- İlk günlerde Guten Tag ve Auf Wiedersehen gibi nötr, nazik ifadeler kullanın.
- Bir ricanız varsa nedenini uzun uzun savunmak yerine kısa tutun: Ich habe morgen früh einen Termin.
- Komşu paketinizi aldıysa Vielen Dank, das war sehr nett von Ihnen. demeyi unutmayın.
- Daha genel selamlaşma ve tanışma kalıpları için Almanca günlük konuşma rehberine de göz atabilirsiniz.
Bu 20 cümleyi tek tek ezberlemek yerine üçlü gruplar hâlinde sesli tekrar edin: selamlaşma, rica ve teşekkür. Böylece gerçek karşılaşmada daha rahat kullanırsınız. ![]()