Almanca Kıyafetlerle İlgili Kullanılan Fiiller ve Gramer Kuralları
Şimdi ise bu cümleleri kendiniz kurabilmeniz için bilmeniz gereken fiiller ve bu fiillerin gramer kurallarını öğrenelim.
Aşağıda detaylı şekilde ve dili anlaşılabilir seviyede tutarak bunları yazdım. İyi çalışmalar dilerim.
Bu Fiiler Hangileridir ve Nasıl Kullanılır?
1. anziehen (giymek)
Anziehen fiili, kıyafetleri giymek için kullanılır. Bir şeyi üzerine almak anlamına gelir. Bu fiil ayrılabilen fiillerden biridir, yani çekimlendiğinde “an” kısmı sona gider.Örnek:
Ich ziehe mir eine Jacke an. (Bir ceket giyiyorum.)
Gramer kuralı: Ayrılabilen fiil olduğu için “an” sona gider, çekimlenirken normal fiil gibi çekimlenir:
ich ziehe an
du ziehst an
er/sie/es zieht an
2. ausziehen (çıkarmak)
Ausziehen fiili ise kıyafeti çıkarmak anlamında kullanılır. Aynı şekilde ayrılabilen bir fiildir.Örnek:
Er zieht seine Schuhe aus. (O ayakkabılarını çıkarıyor.)
Gramer kuralı: “aus” sona gider, fiil çekimlenir:
ich ziehe aus
du ziehst aus
er/sie/es zieht aus
3. tragen (taşımak, giymek)
Tragen fiili kıyafet taşımak ya da giymek anlamına gelir. Ayrılabilen bir fiil değildir.Örnek:
Sie trägt einen roten Rock. (O kırmızı bir etek giyiyor.)
Gramer kuralı: Düz bir fiildir, fakat düzensizdir. Yani du ve er/sie/es şahıslarında değişir:
ich trage
du trägst
er/sie/es trägt
4. anprobieren (denemek)
Anprobieren kıyafeti denemek anlamında kullanılır. Ayrılabilen bir fiildir.Örnek:
Ich probiere den Pullover an. (Kazak deniyorum.)
Gramer kuralı: “an” sona gider, fiil çekimlenir:
ich probiere an
du probierst an
er/sie/es probiert an
5. aufsetzen (başınıza bir şey takmak - şapka, gözlük gibi)
Aufsetzen şapka veya gözlük gibi şeyleri takmak anlamına gelir. Ayrılabilen bir fiildir.Örnek:
Ich setze die Mütze auf. (Şapkayı takıyorum.)
Gramer kuralı: “auf” sona gider, fiil çekimlenir:
ich setze auf
du setzt auf
er/sie/es setzt auf
6. abnehmen (çıkarmak, çıkartmak)
Abnehmen şapka, gözlük gibi bir şeyi çıkarmak anlamında kullanılır. Aynı zamanda ayrılabilen bir fiildir.Örnek:
Er nimmt den Hut ab. (O şapkasını çıkarıyor.)
Gramer kuralı: “ab” sona gider, düzensiz bir fiildir. Du ve er/sie/es şahıslarında değişir:
ich nehme ab
du nimmst ab
er/sie/es nimmt ab
7. umziehen (kıyafet değiştirmek)
Umziehen fiili, kıyafet değiştirmek anlamına gelir. Aynı zamanda ayrılabilen bir fiildir.Örnek:
Ich ziehe mich schnell um. (Hızlıca kıyafetimi değiştiriyorum.)
Gramer kuralı: “um” sona gider, fiil çekimlenir:
ich ziehe um
du ziehst um
er/sie/es zieht um
Not Bu fiillerle kıyafetlerle ilgili hemen hemen her durumu anlatabilirsin. Unutma, ayrılabilen fiillerde (anziehen, ausziehen, aufsetzen gibi) “an”, “aus”, “auf” gibi ön ekler cümlenin sonuna gider.