Merhaba arkadaşlar! Bugün Almancanın en temel yapı taşlarından biri olan kişi zamirlerini, yani Personalpronomen konusunu ele alıyoruz. Bir cümleyi kurmaya başladığımızda genellikle ilk ihtiyacımız olan kelimeler “Ben, Sen, O” gibi zamirlerdir; çünkü eylemi kimin yaptığını bu kelimelerle belirtiriz.
Bu konuyu iyi kavramak, ileride göreceğimiz fiil çekimlerini ve cümle yapısını anlamanın da anahtarıdır. Hazırsanız, bu temel konuyu birlikte derinlemesine inceleyelim ve aklımızda hiçbir soru işareti bırakmayalım! ![]()
Almanca Kişi Zamirleri (Yalın Hal - Nominativ)
Almancada kişi zamirlerini öğrenirken ilk dikkat etmemiz gereken şey, Türkçedeki gibi sadece tek bir “O” (he/she/it) zamirinin olmamasıdır. Almanca, cinsiyet ayrımı (gender) olan bir dildir. Bu yüzden zamirleri ezberlerken hangi ismin yerine geçtiğine dikkat etmelisiniz.
İşte en temel haliyle, yani Nominativ (Yalın Hal) durumundaki kişi zamirleri tablosu:
| Almanca | Türkçe Karşılığı | Açıklama |
|---|---|---|
| ich | Ben | Birinci tekil şahıs. |
| du | Sen | İkinci tekil şahıs (Samimi olduğunuz kişiler). |
| er | O (Erkek/Eril) | Erkekler ve der artikelli kelimeler için. |
| sie | O (Kadın/Dişil) | Kadınlar ve die artikelli kelimeler için. |
| es | O (Nötr) | das artikelli kelimeler, çocuklar ve bazı hayvanlar için. |
| wir | Biz | Birinci çoğul şahıs. |
| ihr | Siz (Çoğul Sen) | Karşınızda birden fazla samimi arkadaşınız varsa kullanılır. |
| sie | Onlar | Üçüncü çoğul şahıs. |
| Sie | Siz (Nezaket) | Resmi konuşmalarda (tek veya çok kişiye) kullanılır. |
Önemli Ayrım: “sie”, “sie” ve “Sie” Karmaşası
Tabloya baktığınızda üç tane “sie” görüyorsunuz, değil mi? Bu kısım öğrencilerin kafasını en çok karıştıran yerdir ama kuralı çok basittir:
- sie (küçük harf - tekil): Kadınlar için “O” anlamına gelir. Fiil çekiminden (örneğin: sie kommt) tekil olduğunu anlarız.
- sie (küçük harf - çoğul): “Onlar” anlamına gelir. Fiil çekiminden (örneğin: sie kommen) çoğul olduğunu anlarız.
- Sie (Büyük harf): Kibarlık ifade eden "Siz"dir. Cümlenin neresinde olursa olsun her zaman büyük harfle başlar. Tanımadığınız kişilerle, üstlerinizle veya resmi kurumlarda konuşurken bu kullanılır.
Nesne Zamirleri: Seni, Beni, Ona, Bize…
Almanca kişi zamirleri sadece “Ben, Sen” demekle bitmez. Türkçedeki “Beni seviyor” veya “Sana veriyorum” cümlelerindeki gibi ismin hallerine göre zamirler de değişir.
Almancada iki temel hal vardır: Akkusativ (-i hali) ve Dativ (-e hali).
Tüm Haller Tablosu (Kapsamlı)
Bu tabloyu not defterinize mutlaka kaydedin! ![]()
| Yalın Hal (Nominativ) | -i Hali (Akkusativ) | -e Hali (Dativ) |
|---|---|---|
| ich (Ben) | mich (Beni) | mir (Bana) |
| du (Sen) | dich (Seni) | dir (Sana) |
| er (O - eril) | ihn (Onu) | ihm (Ona) |
| sie (O - dişil) | sie (Onu) | ihr (Ona) |
| es (O - nötr) | es (Onu) | ihm (Ona) |
| wir (Biz) | uns (Bizi) | uns (Bize) |
| ihr (Siz - çoğul) | euch (Sizi) | euch (Size) |
| sie (Onlar) | sie (Onları) | ihnen (Onlara) |
| Sie (Siz - resmi) | Sie (Sizi) | Ihnen (Size) |
Örnekler ve Cümle İçinde Kullanımı
Konuyu pekiştirmek için gelin bu zamirleri gerçek cümlelerde nasıl kullandığımıza bakalım.
1. Yalın Hal (Nominativ) Örnekleri
Özne konumundadırlar. Fiili yapan kişidir.
- Ich bin müde. (Ben yorgunum.)
- Er spielt Fußball. (O futbol oynuyor.)
- Wir lernen Deutsch. (Biz Almanca öğreniyoruz.)
2. Akkusativ (-i Hali) Örnekleri
Genellikle “Kimi?” veya “Neyi?” sorularına cevap verirler. Lieben (sevmek), sehen (görmek), anrufen (aramak) gibi fiiller Akkusativ ister.
- Ich liebe dich. (Seni seviyorum.) → Burada “du” artık “dich” oldu.
- Wir sehen ihn. (Onu görüyoruz - Erkeği kastediyoruz.)
- Kennst du uns? (Bizi tanıyor musun?)
3. Dativ (-e Hali) Örnekleri
Genellikle “Kime?” sorusuna cevap verirler. Helfen (yardım etmek), danken (teşekkür etmek), gehören (ait olmak) gibi fiiller Dativ ister.
- Ich helfe dir. (Sana yardım ediyorum.) → Burada “du” artık “dir” oldu.
- Das Buch gehört mir. (Kitap bana ait.)
- Wie geht es Ihnen? (Nasılsınız? / Size nasıl gidiyor?) → Bu kalıplaşmış bir ifadedir ve her zaman Dativ kullanılır.
Özet ve İpuçları 
İçeriğimizi bitirmeden önce şu altın kuralları tekrar hatırlayalım:
- Cinsiyet (Genus) Önemlidir: Almancada “O” derken sadece biyolojik cinsiyete bakmayız. Sandalye (der Stuhl) için “er”, çanta (die Tasche) için “sie” zamirini kullanırız. Gramer cinsiyeti her şeydir!
- Büyük Harf Kuralı: Nezaket formu olan Sie (Siz) ve Ihnen (Size) cümlenin ortasında bile olsa büyük yazılır. Bu, onları “onlar” (sie) kelimesinden ayırmanızı sağlar.
- Fiil Belirleyicidir: Bir cümlede “mich” mi yoksa “mir” mi kullanacağınızı genellikle fiil belirler. Kelime ezberlerken fiilin hangi hali istediğini (Akkusativ/Dativ) öğrenmek işinizi çok kolaylaştırır.
Almanca kişi zamirleri konusu başta biraz karmaşık görünse de, bol bol pratik yaparak ve örnek cümleler kurarak çok kısa sürede otomatiğe bağlayabilirsiniz. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, hepinize keyifli çalışmalar! ![]()