Almanca Kayıp Eşya Bildirme: 20 Yararlı Kalıp
Almanya’da trende, istasyonda ya da bir kamu alanında eşyanızı kaybettiğinizde derdinizi kısa ve net anlatmak büyük kolaylık sağlar. Bu rehberde Almanca kayıp eşya bildirme için en kullanışlı 20 kalıbı, önemli kelimeleri ve gerçek hayata yakın bir diyaloğu bulacaksınız. ![]()
Önce ne söylemelisiniz?
Bir görevliye konuşurken dört bilgiyi sırayla vermek işinizi kolaylaştırır:
- Kaybettiğiniz eşya: Handy, Schlüssel, Rucksack, Geldbörse
- Nerede kaybettiğiniz: tren, istasyon, peron veya bekleme salonu
- Ne zaman kaybettiğiniz: yaklaşık saat ve tarih
- Eşyanın ayırt edici özelliği: renk, marka, kılıf veya içindekiler
Not: Almanca’da verlieren “kaybetmek”, finden “bulmak”, das Fundbüro ise “kayıp eşya bürosu” demektir. Değerli eşya için mümkün olduğunca erken bildirim yapmak iyi bir ilk adımdır.
20 Almanca kayıp eşya bildirme kalıbı
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Ich habe meinen Rucksack verloren. | Sırt çantamı kaybettim. |
| 2 | Ich glaube, ich habe mein Handy im Zug liegen lassen. | Sanırım telefonumu trende unuttum. |
| 3 | Ich suche meine Geldbörse. | Cüzdanımı arıyorum. |
| 4 | Wo ist das Fundbüro? | Kayıp eşya bürosu nerede? |
| 5 | Kann ich eine Verlustmeldung machen? | Kayıp bildirimi yapabilir miyim? |
| 6 | Ich habe etwas im Bahnhof verloren. | İstasyonda bir şey kaybettim. |
| 7 | Der Gegenstand ist schwarz und ziemlich klein. | Eşya siyah ve oldukça küçük. |
| 8 | Mein Koffer hat einen roten Anhänger. | Valizimin kırmızı bir etiketi var. |
| 9 | Ich habe ihn heute Morgen im ICE verloren. | Onu bu sabah ICE’de kaybettim. |
| 10 | Das war ungefähr um zehn Uhr. | Bu yaklaşık saat onda oldu. |
| 11 | Ich bin in Berlin ausgestiegen. | Berlin’de indim. |
| 12 | Der Zug kam aus Hamburg. | Tren Hamburg’dan geliyordu. |
| 13 | Könnten Sie bitte nachsehen? | Lütfen kontrol edebilir misiniz? |
| 14 | Ist etwas mit dieser Beschreibung abgegeben worden? | Bu açıklamaya uyan bir şey teslim edildi mi? |
| 15 | Ich kann den Gegenstand genau beschreiben. | Eşyayı ayrıntılı tarif edebilirim. |
| 16 | Darin sind meine Ausweise und Karten. | İçinde kimliklerim ve kartlarım var. |
| 17 | Haben Sie meine Kontaktdaten? | İletişim bilgilerimi aldınız mı? |
| 18 | Wie lange wird danach gesucht? | Bunun için ne kadar süre arama yapılır? |
| 19 | Kann ich den Gegenstand abholen lassen? | Eşyayı teslim aldırabilir miyim? |
| 20 | Vielen Dank für Ihre Hilfe. | Yardımınız için çok teşekkür ederim. |
İşe yarayan kelimeler
| Almanca | Artikel | Türkçesi | Örnek |
|---|---|---|---|
| der Rucksack | der | sırt çantası | Mein Rucksack ist blau. — Sırt çantam mavi. |
| die Geldbörse | die | cüzdan | Die Geldbörse war in meiner Jacke. — Cüzdan ceketimdeydi. |
| der Schlüssel | der | anahtar | Ich habe meinen Schlüssel verloren. — Anahtarımı kaybettim. |
| das Gepäck | das | bagaj | Mein Gepäck ist noch im Zug. — Bagajım hâlâ trende. |
| die Fundsache | die | bulunmuş eşya | Ist das eine Fundsache? — Bu bulunmuş bir eşya mı? |
| die Verlustmeldung | die | kayıp bildirimi | Ich fülle die Verlustmeldung aus. — Kayıp bildirimini dolduruyorum. |
Mini diyalog: Fundbüro’da konuşma
Yolcu: Guten Tag. Ich habe meinen Rucksack im Zug verloren.
İyi günler. Sırt çantamı trende kaybettim.
Görevli: Wissen Sie noch, in welchem Zug Sie waren?
Hangi trende olduğunuzu hâlâ biliyor musunuz?
Yolcu: Ja, im ICE von Hamburg nach Berlin. Ich bin gegen zehn Uhr ausgestiegen.
Evet, Hamburg’dan Berlin’e giden ICE’deydim. Saat ona doğru indim.
Görevli: Können Sie den Rucksack beschreiben?
Sırt çantasını tarif edebilir misiniz?
Yolcu: Er ist dunkelblau und hat einen kleinen roten Anhänger.
Koyu mavi ve küçük kırmızı bir etiketi var.
Görevli: Gut, wir machen jetzt eine Verlustmeldung.
Güzel, şimdi bir kayıp bildirimi oluşturuyoruz.
Daha doğal konuşmak için ipuçları
- Ich habe … verloren doğrudan ve nettir: “… kaybettim.”
- Eşyayı trende unuttuğunuzu düşünüyorsanız liegen lassen çok doğaldır: Ich habe mein Handy liegen lassen.
- Emin değilseniz Ich glaube ile cümleyi yumuşatın: Ich glaube, ich habe … verloren.
- Yardım isterken Könnten Sie bitte …? kalıbını kullanın; hem nazik hem de günlük hayatta yaygındır.

Sık yapılan iki hata
- Artikelini atlamak: Ich habe Rucksack verloren yerine Ich habe meinen Rucksack verloren deyin. “Rucksack” eril olduğu için Akkusativ hâlde meinen kullanılır.
- Yer bilgisini belirsiz bırakmak: Im Zug demek yararlıdır; fakat mümkünse tren hattını, yaklaşık saati ve indiğiniz istasyonu da ekleyin.
Pratik kontrol listesi
Kayıp bildirimi verirken bu bilgileri hazır tutun:
- eşyanın türü, rengi ve markası,
- kayıp yeri ve yaklaşık saat,
- tren hattı veya istasyon bilgisi,
- ulaşılabilir telefon numarası ya da e-posta adresi.
Deutsche Bahn’ın Fundservice sayfası, kayıp eşyayı mümkün olduğunca ayrıntılı tarif etmeyi ve çevrim içi bildirimde görünen eşleşmeleri kontrol etmeyi önerir. Uygulama ve teslim koşulları eşyaya, istasyona ve işletmeciye göre değişebileceği için güncel işlem adımlarını her zaman resmi sayfadan doğrulayın.