Almanca İzin İsteme: İş Yerinde 20 Nazik Kalıp
Almanya’da iş yerinde Almanca izin isteme, hem konuşurken hem de e-posta yazarken nazik ve net olmayı gerektirir. Bu rehberde yıllık izin talebi, kısa süreli izin, uygun tarih sorma ve onay için teşekkür etme durumlarında kullanabileceğiniz 20 kalıp bulacaksınız. ![]()
Önce bu kelimeleri öğrenin
| Almanca | Türkçe | Kullanım notu |
|---|---|---|
| der Urlaub | izin / tatil | İş ilişkisindeki ücretli izin için yaygın kelimedir. |
| der Urlaubsantrag | izin talebi formu | Şirketin yazılı veya dijital izin başvurusu. |
| beantragen | başvurmak / talep etmek | Resmî ve iş hayatı dilinde kullanılır. |
| genehmigen | onaylamak | İzin talebinin kabul edilmesi için. |
| der Resturlaub | kalan izin | Henüz kullanılmamış yıllık izin günleri. |
Kısa not: İzin süreci şirketten şirkete değişebilir. Tarihleri varsaymak yerine yöneticinize veya insan kaynaklarına sorup, onayı yazılı olarak saklamak güvenli bir alışkanlıktır. Bu yazı dil pratiği içindir; iş sözleşmeniz ve şirket kuralları önceliklidir.
İzin talebine nazikçe başlamak için 5 kalıp
| # | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Ich möchte gerne Urlaub beantragen. | İzin talep etmek istiyorum. |
| 2 | Ich würde gerne vom 12. bis zum 16. August Urlaub nehmen. | 12–16 Ağustos arasında izin kullanmak istiyorum. |
| 3 | Hätten Sie kurz Zeit, über meinen Urlaubswunsch zu sprechen? | İzin isteğim hakkında konuşmak için kısaca vaktiniz var mı? |
| 4 | Ich habe eine Frage zu meinem Resturlaub. | Kalan iznimle ilgili bir sorum var. |
| 5 | Kann ich für diesen Zeitraum Urlaub beantragen? | Bu dönem için izin talep edebilir miyim? |
İlk cümlede tarih verirseniz, karşı tarafın planlama yapması kolaylaşır. Resmî hitapta Sie kullanın; yakın ekip içi iletişimde şirket kültürüne göre du kullanılabilir.
Tarih ve planlama için 5 kalıp
|---|---|---|
| 6 | Passt dieser Zeitraum für das Team? | Bu dönem ekip için uygun mu? |
| 7 | Gibt es in dieser Woche wichtige Termine? | Bu hafta önemli randevu veya işler var mı? |
| 8 | Ich kann meine Aufgaben vorher übergeben. | Görevlerimi önceden devredebilirim. |
| 9 | Können wir den Zeitraum noch abstimmen? | Bu dönemi birlikte netleştirebilir miyiz? |
| 10 | Falls nötig, kann ich auch an anderen Tagen Urlaub nehmen. | Gerekirse başka günlerde de izin kullanabilirim. |
Mini diyalog
Mitarbeiterin: Ich würde gerne im September eine Woche Urlaub nehmen. Passt dieser Zeitraum für das Team?
Vorgesetzter: Ich prüfe kurz den Dienstplan. Können Sie mir bitte die genauen Daten schicken?
Mitarbeiterin: Natürlich. Ich schicke Ihnen den Urlaubsantrag heute noch.
Türkçesi: “Eylül ayında bir hafta izin kullanmak istiyorum. Bu dönem ekip için uygun mu?” — “Vardiya planına kısaca bakayım. Kesin tarihleri bana gönderebilir misiniz?” — “Elbette. İzin talebini bugün size gönderirim.”
Kısa süreli izin ve özel durumlar için 5 kalıp
|---|---|---|
| 11 | Ich brauche am Freitag ein paar Stunden frei. | Cuma günü birkaç saat izin almam gerekiyor. |
| 12 | Wäre es möglich, dass ich morgen früher gehe? | Yarın daha erken çıkmam mümkün olur mu? |
| 13 | Ich habe einen wichtigen Termin und möchte ihn rechtzeitig ankündigen. | Önemli bir randevum var; bunu zamanında bildirmek istiyorum. |
| 14 | Wie soll ich die Abwesenheit im System eintragen? | Devamsızlığı/izin süresini sisteme nasıl girmeliyim? |
| 15 | Brauche ich dafür eine Genehmigung? | Bunun için onay gerekiyor mu? |
İzin türü ve ücret durumu için tek bir genel kural yoktur. “frei nehmen” günlük dilde işe yaramasına rağmen, belirsizlik varsa Urlaub beantragen veya Abwesenheit eintragen gibi daha açık ifadeleri tercih edin. ![]()
Onay, değişiklik ve teşekkür için 5 kalıp
|---|---|---|
| 16 | Vielen Dank für die Genehmigung. | Onay için çok teşekkür ederim. |
| 17 | Mein Urlaub wurde genehmigt. | İznim onaylandı. |
| 18 | Könnte ich den Urlaubstermin verschieben? | İzin tarihini erteleyebilir/değiştirebilir miyim? |
| 19 | Ich nehme den Antrag zurück und reiche ihn neu ein. | Talebi geri çekip yeniden sunuyorum. |
| 20 | Ich bestätige den vereinbarten Zeitraum gern noch einmal. | Kararlaştırılan dönemi memnuniyetle tekrar onaylıyorum. |
E-posta örneği: yıllık izin talebi
Betreff: Urlaubsantrag vom 12. bis 16. August
Sehr geehrte Frau Schneider,
ich möchte gerne vom 12. bis zum 16. August Urlaub beantragen. Ich habe meine aktuellen Aufgaben geprüft und kann die Übergabe vorher organisieren. Passt dieser Zeitraum für das Team?
Vielen Dank im Voraus.
Mit freundlichen Grüßen
[Adınız]
Bu e-postada tarih, iş devri ve nazik soru birlikte yer alır. Kısa ama planlamaya yardımcı olduğu için profesyonel görünür.
Sık yapılan 4 hata
- Sadece “Ich will Urlaub” demek: İş ortamında Ich möchte gerne Urlaub beantragen daha nazik ve doğaldır.
- Tarih vermemek: Başlangıç ve bitiş tarihini yazın; gerekiyorsa kaç gün olduğunu da ekleyin.
- Onay gelmeden kesin plan yapmak: Önce şirket prosedürünü ve yazılı onayı kontrol edin.
- Görev devrini atlamak: “Ich kann meine Aufgaben vorher übergeben” cümlesi ekip planlamasını kolaylaştırır.
İş hayatındaki başka resmî yazışmalar için Almanca iş yazışmaları e-posta örnekleri rehberine de bakabilirsiniz.
Hızlı tekrar
En güvenli başlangıç kalıbı “Ich möchte gerne Urlaub beantragen.” cümlesidir. Tarihleri açıkça ekleyin, ekip planını sorun ve şirketin onay sürecini takip edin. Böylece Almanca izin talebiniz hem nazik hem de anlaşılır olur.