Merhaba sevgili Almanca severler! Bugün dil öğrenim yolculuğumuzda çok kritik bir virajı dönüyoruz. Almancada kendimizi ifade ederken, bir şeyin kime ait olduğunu söyleyemezsek cümlelerimiz hep eksik kalır, değil mi? “Bu benim kahvem” veya “Şu senin araban mı?” diyebilmek, günlük iletişimin temel taşlarından biridir.
Bu dersimizde İyelik Zamirleri (Possessivpronomen) konusunu masaya yatırıyoruz. Hiç korkmayın, mantığını kavradıktan sonra aslında bulmaca çözmek gibi neşeli bir hal alacak. Hazırsanız not defterlerinizi açın, başlıyoruz! ![]()
İyelik Zamiri Nedir ve Neden Önemlidir?
İyelik zamirleri, bir nesnenin veya kişinin kime ait olduğunu gösteren kelimelerdir. Türkçedeki “benim, senin, onun” kelimelerinin Almanca karşılıklarıdır. Ancak Almanca, Türkçeden farklı olarak “cinsiyet” (Artikel) temelli bir dil olduğu için, bu zamirler de sahip olunan nesnenin artikeline göre küçük değişimler geçirirler.
Önce temel listemize bir bakalım. İşte şahıs zamirleri ve onların iyelik halleri:
| Şahıs (Kim?) | İyelik Zamiri (Kimin?) | Türkçe Karşılığı |
|---|---|---|
| Ich | Mein | Benim |
| Du | Dein | Senin |
| Er | Sein | Onun (Erkek) |
| Sie | Ihr | Onun (Kadın) |
| Es | Sein | Onun (Nötr/Cansız) |
| Wir | Unser | Bizim |
| Ihr | Euer | Sizin (Samimi çoğul) |
| Sie | Ihr | Onların |
| Sie | Ihr | Sizin (Kibar form) |
Altın Kural: Artikelin Gücü 
Yukarıdaki tablo kök hallerdir. Ancak Almancada bir kural vardır: İyelik zamiri, sahip olunan şeyin artikeline göre şekil alır.
Bunu şöyle formüle edebiliriz:
- Eğer sahip olduğunuz şey Der (erkek) veya Das (nötr) ise: Zamir kök halinde kalır (Örn: mein, dein).
- Eğer sahip olduğunuz şey Die (dişi) veya Die (çoğul) ise: Zamirin sonuna “-e” harfi gelir (Örn: meine, deine).
Örnekler ve Uygulamalar
Hadi bu kuralı somutlaştıralım. Teoride kalmasın, pratiğe dökelim.
1. “Der” ve “Das” Artikelli Kelimelerle Kullanım
Burada zamirlerimize herhangi bir ek getirmiyoruz (Yalın hal/Nominativ için).
- Der Vater (Baba) → Mein Vater ist Lehrer. (Benim babam öğretmendir.)
- Der Hund (Köpek) → Ist das dein Hund? (Bu senin köpeğin mi?)
- Das Buch (Kitap) → Das ist sein Buch. (Bu onun [erkek] kitabı.)
- Das Auto (Araba) → Unser Auto ist rot. (Bizim arabamız kırmızı.)
2. “Die” (Dişi ve Çoğul) Artikelli Kelimelerle Kullanım
İşte burası dikkat etmeniz gereken yer! Kelimemiz “Die” ise, iyelik zamirinin sonuna mutlaka bir “-e” takısı ekliyoruz. ![]()
- Die Mutter (Anne) → Meine Mutter kocht gut. (Benim annem iyi yemek yapar.)
- Die Tasche (Çanta) → Wo ist deine Tasche? (Senin çantan nerede?)
- Die Katze (Kedi) → Das ist ihre Katze. (Bu onun [kadın] kedisi.)
- Die Kinder (Çocuklar - Çoğul) → Sind das eure Kinder? (Bunlar sizin çocuklarınız mı?)
Öğretmenin Notu: “Euer” Tuzağına Dikkat!
Burada çok ince bir detay var, genelde sınavlarda öğrencilerin gözünden kaçar.
“Sizin” (Ihr) zamirinin iyelik hali **“Euer”**dir. Ancak sonuna “-e” takısı geldiğinde, kelime içindeki “e” düşer.
- Yanlış: Euere
- Doğru: Eure
Örnek:
- Das ist eure Schule. (Bu sizin okulunuz.) → Gördüğünüz gibi “euere” değil “eure” oldu.
“Sein” ve “Ihr” Karmaşası Nasıl Çözülür?
Öğrencilerimin en çok karıştırdığı nokta şudur: “Hocam ‘onun’ derken neye göre sein, neye göre ihr diyeceğiz?”
Cevap çok basit: Sahip olan kişiye bakacaksın!
- Eğer arabası olan kişi Ahmet (Erkek/Er) ise → Sein Auto (Onun arabası).
- Eğer arabası olan kişi Ayşe (Kadın/Sie) ise → Ihr Auto (Onun arabası).
- Eğer arabası olan şey Şirket (Das Unternehmen/Es) ise → Sein Auto (Onun arabası).
Yani; arabanın cinsiyeti, kullanacağımız zamirin kökünü belirlemez, sadece sonuna “-e” gelip gelmeyeceğini belirler. Zamirin kendisini (sein/ihr) belirleyen şey, sahip olan kişidir.
Özet ve Önemli Noktalar
Almanca iyelik zamirleri konusu, cümle kurmaya başladığınız an karşınıza çıkacak en temel konulardan biridir. Bu dersi şu maddelerle özetleyebiliriz:
- Tabloyu Ezberleyin: Mein, Dein, Sein, Ihr, Unser, Euer, Ihr listesini adınız gibi bilmelisiniz.
- Artikele Bakın: Sahip olunan nesnenin artikeli Die ise (veya çoğulsa), zamirin sonuna “-e” eklemeyi unutmayın (meine, deine).
- Sahibi Tanıyın: “Onun” demek için sahibinin cinsiyetine bakın. Erkekse Sein, kadınsa Ihr.
- İstisnayı Unutmayın: Euer + e = Eure.
Bugünlük bu kadar! Kendi kendinize etrafınızdaki eşyaları işaret ederek “Bu benim masam”, “Şu onun kalemi” şeklinde pratik yapmayı unutmayın. Dil nankördür, tekrar etmezseniz küser! ![]()
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, Almanca ile kalın! ![]()