Almanca İş Teklifine Cevap: 20 Kabul ve Ret Kalıbı

Almanca İş Teklifine Cevap: 20 Kabul ve Ret Kalıbı

Almanya’da bir iş görüşmesinden sonra gelen iş teklifine Almanca cevap vermek, yalnızca “evet” ya da “hayır” demekten ibaret değildir. Bu rehberde teklifi kabul etme, düşünmek için süre isteme, ayrıntı sorma ve nazikçe reddetme için 20 hazır kalıp bulacaksınız. :briefcase:

Önce hangi kelimeleri bilmelisiniz?

Almanca Türkçe Kullanım notu
das Stellenangebot iş teklifi / ilanı Şirketin sunduğu pozisyon için kullanılır.
die Zusage olumlu cevap, kabul İşverenin veya adayın olumlu yanıtı olabilir.
die Absage ret cevabı Kısa, saygılı ve açık bir üslupla verilir.
der Arbeitsvertrag iş sözleşmesi İmzadan önce tüm maddeleri okuyun.
die Bedenkzeit düşünme süresi Karar vermek için ek süre isterken yararlıdır.

Kısa not: Sözlü teklif aldıysanız, ücret, başlangıç tarihi, deneme süresi ve görev tanımını yazılı olarak istemek iyi bir alışkanlıktır. Bu yazı dil pratiği içindir; sözleşme konusunda tereddüdünüz varsa uzman desteği alın.

Teklif geldiğinde söylenebilecek 5 kalıp

# Almanca kalıp Türkçe anlamı
1 Vielen Dank für Ihr Angebot. Teklifiniz için çok teşekkür ederim.
2 Ich freue mich sehr über Ihre Zusage. Olumlu cevabınıza çok sevindim.
3 Vielen Dank für das angenehme Gespräch. Keyifli görüşme için teşekkür ederim.
4 Ich habe Ihr Stellenangebot mit großem Interesse gelesen. İş teklifinizi büyük bir ilgiyle okudum.
5 Ich bedanke mich für Ihr Vertrauen. Güveniniz için teşekkür ederim.

Bu ilk cümlelerden sonra doğrudan kararınızı yazabilir veya birkaç ayrıntı sorabilirsiniz. Resmî e-postada Sie / Ihr hitabını büyük harfle yazmaya dikkat edin.

Düşünmek ve ayrıntı sormak için 5 kalıp

Kararınızı hemen vermek zorunda değilsiniz. Net bir tarih vererek süre istemek, belirsiz bir cevap vermekten daha profesyonel görünür.

6 Darf ich mir noch etwas Bedenkzeit nehmen? Biraz daha düşünme süresi alabilir miyim?
7 Könnten Sie mir bitte den Arbeitsvertrag zusenden? İş sözleşmesini bana gönderebilir misiniz?
8 Ich hätte noch eine Frage zum Gehalt. Maaşla ilgili bir sorum daha var.
9 Wann wäre der frühestmögliche Eintrittstermin? Mümkün olan en erken başlangıç tarihi ne olurdu?
10 Bis wann benötigen Sie meine Rückmeldung? Geri dönüşümü ne zamana kadar istiyorsunuz?

Mini e-posta: düşünme süresi isteme

Betreff: Rückmeldung zu Ihrem Stellenangebot

Sehr geehrte Frau Schneider,

vielen Dank für Ihr Angebot. Ich freue mich sehr über Ihr Vertrauen. Darf ich mir bis Freitag noch etwas Bedenkzeit nehmen? Bis dahin gebe ich Ihnen verbindlich Bescheid.

Mit freundlichen Grüßen

[Adınız]

Teklifi kabul etmek için 5 kalıp

Kabul e-postasında pozisyonu ve başlangıç tarihini tekrar yazmak, iki tarafın da aynı bilgiyi anladığını gösterir. :envelope:

11 Gerne nehme ich Ihr Angebot an. Teklifinizi memnuniyetle kabul ediyorum.
12 Hiermit bestätige ich die Annahme Ihres Angebots. Teklifinizi kabul ettiğimi bununla teyit ediyorum.
13 Ich freue mich darauf, Ihr Team zu unterstützen. Ekibinizi desteklemeyi dört gözle bekliyorum.
14 Den Arbeitsbeginn am 1. September bestätige ich gerne. 1 Eylül iş başlangıcını memnuniyetle onaylıyorum.
15 Bitte senden Sie mir die weiteren Unterlagen zu. Lütfen diğer belgeleri bana gönderin.

Mini e-posta: teklif kabulü

Betreff: Annahme des Stellenangebots als [Pozisyon]

Sehr geehrter Herr Weber,

vielen Dank für Ihr Stellenangebot als [Pozisyon]. Gerne nehme ich Ihr Angebot an und freue mich darauf, ab dem [Tarih] Ihr Team zu unterstützen. Bitte senden Sie mir die weiteren Unterlagen zu.

Mit freundlichen Grüßen

[Adınız]

Teklifi nazikçe reddetmek için 5 kalıp

Ret cevabında uzun gerekçe vermeniz şart değildir. Teşekkür edin, kararı açıkça yazın ve gereksiz kişisel ayrıntılardan kaçının.

16 Vielen Dank für Ihr Angebot und Ihr Vertrauen. Teklifiniz ve güveniniz için teşekkür ederim.
17 Nach reiflicher Überlegung habe ich mich anders entschieden. İyice düşündükten sonra farklı bir karar verdim.
18 Leider kann ich das Angebot nicht annehmen. Ne yazık ki teklifi kabul edemiyorum.
19 Ich wünsche Ihnen und Ihrem Team weiterhin viel Erfolg. Size ve ekibinize bundan sonrası için başarılar dilerim.
20 Bitte haben Sie Verständnis für meine Entscheidung. Kararıma anlayış göstermenizi rica ederim.

Mini e-posta: nazik ret

Betreff: Rückmeldung zu Ihrem Stellenangebot

Sehr geehrte Frau Schneider,

vielen Dank für Ihr Angebot und Ihr Vertrauen. Nach reiflicher Überlegung habe ich mich anders entschieden. Bitte haben Sie Verständnis für meine Entscheidung. Ich wünsche Ihnen und Ihrem Team weiterhin viel Erfolg.

Mit freundlichen Grüßen

[Adınız]

Sık yapılan 4 hata

• Sadece “Ja, danke” yazmak: Kabul ettiğiniz pozisyonu ve tarihi ekleyin.
  • Süre isterken son tarih vermemek: “Bis wann benötigen Sie meine Rückmeldung?” sorusunu kullanın.
  • Sözleşmeyi okumadan imza sözü vermek: Önce yazılı belgeyi isteyin ve maddeleri dikkatle kontrol edin.
  • Ret cevabını geciktirmek: Kararınız netleştiğinde kısa ve nazik bir yanıt gönderin.

İş teklifinden önceki ya da sonraki resmî yazışmalar için Almanca iş yazışmaları e-posta örnekleri rehberine de bakabilirsiniz.

Hızlı tekrar

İş teklifini kabul ederken en güvenli başlangıç “Gerne nehme ich Ihr Angebot an.”, reddederken ise “Leider kann ich das Angebot nicht annehmen.” kalıbıdır. Her iki durumda da teşekkür edip yazılı ayrıntıları netleştirmek, Almanca iletişiminizi daha profesyonel yapar.

Kaynaklar