Merhaba sevgili öğrencilerim!
Almanca öğrenme yolculuğumuzda bugün çok önemli bir virajı dönüyoruz. Bugüne kadar şimdiki zamanla kendimizi ifade ettik ama artık geçmişten, anılarımızdan ve tecrübelerimizden bahsetme vakti geldi.
Bugünkü konumuz, Almanca’da günlük konuşma dilinde en sık kullanılan geçmiş zaman formu olan Das Perfekt. Bu konuyu öğrendikten sonra “Dün sinemaya gittim” veya “Kahvaltımı yaptım” gibi cümleleri rahatlıkla kurabileceksiniz. Hazırsanız kalemleri kağıtları hazırlayın, başlıyoruz! ![]()
Das Perfekt Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
Almanca’da geçmiş zamanı ifade etmek için temelde iki yapı vardır: Präteritum ve Perfekt. Präteritum daha çok kitaplarda ve resmi yazılarda karşımıza çıkarken, Perfekt bizlerin, yani konuşan insanların zamanıdır. Bir Alman arkadaşınızla sohbet ederken %99 oranında bu zamanı kullanacaksınız.
Perfekt yapısını bir “sandviç” gibi düşünebilirsiniz. Cümleyi kurmak için iki parçaya ihtiyacımız var:
- Yardımcı Fiil (Hilfsverb): Haben (sahip olmak) veya Sein (olmak).
- Esas Fiilin 3. Hali (Partizip II): Cümlenin en sonuna giden ve genellikle başında “ge-” eki olan fiil.
Formülümüz Şu Şekilde:
Özne + Yardımcı Fiil (çekimlenmiş) + Nesne/Zaman + Partizip II
Bu yapıda asıl işi yapan fiilimiz (örneğin: oynamak, gitmek, yemek) cümlenin en sonuna gider ve orada “Partizip II” dediğimiz geçmiş zaman formuna bürünür.
Haben mi, Sein mi? 
Öğrencilerin en çok karıştırdığı nokta burasıdır. Hangi yardımcı fiili kullanacağız?
- SEIN (bin, bist, ist…): Eğer fiil bir yer değiştirme (gitmek, gelmek, koşmak, uçmak) veya durum değişikliği (uyanmak, ölmek, büyümek, erimek) bildiriyorsa sein kullanılır.
- HABEN (habe, hast, hat…): Geriye kalan fiillerin çok büyük bir kısmı haben ile kullanılır. Eğer fiil nesne alabiliyorsa (neyi? sorusuna cevap veriyorsa) kesinlikle haben kullanılır.
“Gehabte” Fiiller (Partizip II Oluşumu)
Başlıkta bahsi geçen “Gehabte” aslında bir terim olmaktan ziyade, fiillerin “ge-” eki almış hallerine bir göndermedir. Biz buna dilbilgisinde Partizip II diyoruz.
Fiilleri bu hale getirirken genellikle şu kuralları uygularız:
-
Düzenli Fiiller (Schwache Verben): Bu fiillerin başına ge-, sonuna -t gelir.
- machen (yapmak) → gemacht
- lernen (öğrenmek) → gelernt
- kaufen (satın almak) → gekauft
-
Düzensiz Fiiller (Starke Verben): Bu fiiller biraz yaramazdır! Genellikle başına ge- alır ama sonu -en ile biter. Ayrıca köklerinde ses değişikliği olabilir. Ezber gerektirir.

- sehen (görmek) → gesehen
- gehen (gitmek) → gegangen
- trinken (içmek) → getrunken
-
Sonu -ieren ile Biten Fiiller: Bu fiiller (genellikle Latince kökenli) başına “ge-” eki almazlar.
- studieren → studiert
- telefonieren → telefoniert
Örnekler ve Pratik Uygulamalar
Hadi şimdi teoriyi pratiğe dökelim ve farklı senaryolarda cümleler kuralım.
1. Haben ile Kullanılan Düzenli Fiiller
Bu en kolay kısımdır.
-
Şimdiki Zaman: Ich mache die Hausaufgaben. (Ödevleri yapıyorum.)
-
Geçmiş Zaman (Perfekt): Ich habe die Hausaufgaben gemacht. (Ödevleri yaptım.)
-
Şimdiki Zaman: Wir lernen Deutsch. (Almanca öğreniyoruz.)
-
Geçmiş Zaman (Perfekt): Wir haben Deutsch gelernt. (Almanca öğrendik.)
2. Sein ile Kullanılan Hareket Fiilleri 
Burada fiilimiz bir yerden bir yere hareketi ifade ettiği için “sein” kullanıyoruz.
-
Şimdiki Zaman: Er geht ins Kino. (O sinemaya gidiyor.)
-
Geçmiş Zaman (Perfekt): Er ist ins Kino gegangen. (O sinemaya gitti.)
-
Şimdiki Zaman: Ich fahre nach Berlin. (Berlin’e gidiyorum/sürüyorum.)
-
Geçmiş Zaman (Perfekt): Ich bin nach Berlin gefahren. (Berlin’e gittim.)
3. Karışık Günlük Diyalog Örnekleri
Soru: Hast du gestern Fußball gespielt? (Dün futbol oynadın mı?)
Cevap: Ja, ich habe mit meinen Freunden gespielt. (Evet, arkadaşlarımla oynadım.)
Soru: Bist du heute früh aufgewacht? (Bugün erken mi uyandın? - Durum değişikliği olduğu için Sein kullanıldı)
Cevap: Nein, ich bin sehr spät aufgewacht. (Hayır, çok geç uyandım.)
Özet ve Öğretmen Tavsiyeleri 
Almanca geçmiş zaman konusu başta karmaşık görünse de mantığı çok basittir. İşte unutmamanız gereken altın kurallar:
- Cümle Sırası: Yardımcı fiil (haben/sein) her zaman 2. sıradadır. Asıl işi anlatan fiil (Partizip II) cümlenin en sonundadır. Cümleyi bitirmeden fiili söylemeyin!
- Haben vs Sein Ayrımı: Hareket veya değişim varsa Sein, yoksa Haben. Bu kural %90 işinize yarar.
- Ge- Eki: Çoğu fiil geçmiş zamanda başına “ge-” alır. Ancak “-ieren” ile bitenler (studiert, repariert) almaz.
- Ezber: Düzensiz fiillerin (gegangen, gegessen, getrunken) listesini yavaş yavaş ezberlemeye başlayın. Hepsini bir günde öğrenmeye çalışmayın, her gün 3 tane öğrenseniz yeterli.
Unutmayın, dil öğrenmek bir süreçtir. Hata yapmaktan korkmayın! “Ich habe gegangen” derseniz de bir Alman sizi anlar, sadece gülümser. Zamanla “Ich bin gegangen” demeye alışacaksınız.
Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, bol Almancalı günler! Tschüss! ![]()