Almanya’da yaşarken veya seyahat ederken başımıza gelebilecek en stresli durumlardan biri hastalanmaktır. Hele bir de derdini anlatacak kadar Almanca bilmiyorsan, bu süreç iyice zorlaşabilir, seni çok iyi anlıyorum.
Ama endişelenme! Bugün seninle birlikte, telefonda randevu almaktan doktorun karşısına çıkıp şikayetini anlatmaya kadar ihtiyacın olan tüm kalıpları öğreneceğiz. Hazırsan, sağlık için ilk adımı atalım ve reçetemizi yazmaya başlayalım. ![]()
Temel Kavramlar ve Kelimeler
Cümle kurmaya başlamadan önce, hastane veya muayenehane ortamında en sık duyacağın kelimelere hakim olmalısın. Bu kelimeler “anahtar” niteliğindedir; bunları duyduğunda konunun nereye gittiğini anlayabilirsin.
- Der Termin: Randevu. (Almanya’da randevusuz doktora gitmek, acil durumlar dışında pek hoş karşılanmaz.)
- Die Praxis: Doktor muayenehanesi.
- Die Krankenversicherungskarte: Sağlık sigortası kartı. (Bunu yanından ayırmamalısın.)
- Die Beschwerden: Şikayetler/Rahatsızlıklar.
- Die Schmerzen: Ağrılar.
- Das Rezept: Reçete.
- Die Krankschreibung: Hastalık raporu (İş yerine vermek için).
Adım 1: Telefonda Randevu Alma (Einen Termin vereinbaren)
Doktoru aradığında (veya sekreterle konuştuğunda) kısa ve net olmalısın. İşte hayat kurtarıcı kalıplar:
- Ich möchte einen Termin vereinbaren.
(Bir randevu almak istiyorum.) - Haben Sie heute noch einen Termin frei?
(Bugün için boş bir randevunuz var mı?) - Es ist dringend.
(Bu acil bir durum.) - Ich habe starke Schmerzen.
(Şiddetli ağrılarım var.)
İpucu: Eğer sigorta türün sorulursa; “Ich bin gesetzlich versichert” (Devlet sigortam var) veya “Ich bin privat versichert” (Özel sigortam var) diyebilirsin.
Adım 2: Doktorun Karşısında Şikayetini Anlatma
Sıran geldi ve doktorun odasına girdin. Doktor sana genellikle “Was fehlt Ihnen?” (Neyiniz var?) veya “Wie kann ich Ihnen helfen?” (Size nasıl yardımcı olabilirim?) diye soracaktır.
Burada şikayetini anlatmanın iki temel yolu vardır:
A. “Haben” (Sahip olmak) fiili ile anlatım:
Bu kalıpta hastalığın ismini söylersiniz.
- Ich habe Kopfschmerzen. (Baş ağrım var.)
- Ich habe Bauchschmerzen. (Karın ağrım var.)
- Ich habe Fieber. (Ateşim var.)
- Ich habe Husten und Schnupfen. (Öksürüğüm ve nezlem var.)
- Ich habe Durchfall. (İshalim.)
B. “Tut weh” (Ağrıyor) kalıbı ile anlatım:
Burada ağrıyan organı özne yaparız. “Wehtun” ayrılabilen bir fiildir.
- Mein Kopf tut weh. (Başım ağrıyor.)
- Mein Hals tut weh. (Boğazım ağrıyor.)
- Mein Rücken tut weh. (Sırtım ağrıyor.)
Eğer ağrıyan yer çoğulsa (örneğin gözler), “tut” yerine “tun” kullanırız:
- Meine Augen tun weh. (Gözlerim ağrıyor.)

Adım 3: Doktorun Muayene Sırasındaki Komutları
Doktor seni muayene ederken bazı hareketler yapmanı isteyecektir. Panik yapma, genellikle şunları söylerler:
- Machen Sie bitte den Oberkörper frei.
(Lütfen vücudunuzun üst kısmını soyun.) - Atmen Sie tief ein und aus.
(Derin nefes alıp verin.) - Öffnen Sie den Mund, bitte.
(Ağzınızı açın lütfen.) - Husten Sie bitte.
(Öksürün lütfen.)
Adım 4: Tedavi ve Veda
Muayene bittiğinde doktor sana neler yapman gerektiğini söyleyecektir.
- Ich verschreibe Ihnen ein Medikament.
(Size bir ilaç yazıyorum.) - Sie müssen im Bett bleiben.
(Yatakta kalmalısınız / Dinlenmelisiniz.) - Sie brauchen eine Krankschreibung?
(Rapora ihtiyacınız var mı?) → Eğer çalışıyorsan buna “Ja, bitte” demelisin.
Çıkarken doktora ve çalışanlara teşekkür edip vedalaşmayı unutma:
- Vielen Dank, auf Wiedersehen! (Çok teşekkürler, görüşmek üzere!)
Özet ve Önemli Noktalar
Almanca’da doktora gitmek gözünü korkutmasın. Genellikle doktorlar yardımseverdir ve seni anlamaya çalışırlar. İşte unutmaman gereken son notlar:
- Randevu Kuralı: Almanya’da acil servis (Notaufnahme) dışında randevusuz gitmemeye özen göster.
- Netlik: “Ich habe Schmerzen” (Ağrım var) cümlesi her zaman işe yarar. Nerenin ağrıdığını parmağınla göstersen bile anlaşılırsın.
- Kart: Sigorta kartını (Versicherungskarte) asla unutma, o senin giriş biletin.
- Kalıp Farkı: “Ich habe Kopfschmerzen” ile “Mein Kopf tut weh” aynı anlama gelir. Hangisi kolayına geliyorsa onu kullan.
Umarım bu cümlelere hiç ihtiyacın olmaz ama olursa da artık hazırlıklısın! Sağlıklı günler dilerim. Gute Besserung! (Geçmiş olsun!) ![]()