Almanca Bankada Konuşma: 20 Temel Kalıp
Almanya’da banka şubesine gittiğinizde ya da gişede bir işlem sorduğunuzda, doğru ve nazik Almanca kalıplar işinizi belirgin biçimde kolaylaştırır. Bu rehberde almanca bankada konuşma için hesap, para çekme, havale ve kart işlemlerinde kullanabileceğiniz 20 temel cümleyi Türkçe anlamlarıyla bulacaksınız. ![]()
Önce en gerekli banka kelimeleri
| Almanca | Türkçe | Kısa kullanım notu |
|---|---|---|
| das Konto | hesap | Günlük vadesiz hesap için sıkça Girokonto denir. |
| die IBAN | IBAN | Havale alıcısının hesap numarası biçimidir. |
| die Überweisung | havale / transfer | Bir hesaptan başka hesaba para gönderme işlemi. |
| Geld abheben | para çekmek | ATM veya gişede kullanılabilir. |
| Geld einzahlen | para yatırmak | Her ATM bu işleme açık olmayabilir. |
| der Kontoauszug | hesap özeti | İşlem hareketlerini gösterir. |
| die Karte | kart | Banka kartı için çoğu zaman Girokarte da duyarsınız. |
Not: Banka görevlisine ilk kez seslenirken güvenli tercih her zaman Sie hitabıdır. Cümlelerdeki bitte ve könnte(n) yapıları talebinizi daha nazik gösterir.
Bankada kullanabileceğiniz 20 temel cümle
Hesap ve randevu için
- Ich möchte ein Konto eröffnen. — Bir hesap açmak istiyorum.
- Ich habe einen Termin bei der Bank. — Bankada randevum var.
- Könnte ich bitte mit einer Beraterin oder einem Berater sprechen? — Bir müşteri danışmanıyla konuşabilir miyim?
- Welche Unterlagen brauche ich für die Kontoeröffnung? — Hesap açmak için hangi belgelere ihtiyacım var?
- Ich möchte mein Konto online verwalten. — Hesabımı internetten yönetmek istiyorum.
Para çekme ve yatırma için
- Ich möchte Geld abheben. — Para çekmek istiyorum.
- Kann ich an diesem Automaten Geld einzahlen? — Bu ATM’den para yatırabilir miyim?
- Wie hoch ist mein tägliches Abhebelimit? — Günlük para çekme limitim ne kadar?
- Meine Karte funktioniert am Automaten nicht. — Kartım ATM’de çalışmıyor.
- Könnten Sie mir bitte einen Kontoauszug ausdrucken? — Bana bir hesap özeti yazdırabilir misiniz?
Havale ve ödeme için
- Ich möchte eine Überweisung machen. — Havale yapmak istiyorum.
- Ich brauche die IBAN des Empfängers. — Alıcının IBAN’ına ihtiyacım var.
- Ist diese Überweisung schon ausgeführt worden? — Bu havale zaten gerçekleştirildi mi?
- Ich möchte einen Dauerauftrag einrichten. — Düzenli ödeme talimatı oluşturmak istiyorum.
- Die Miete wird jeden Monat überwiesen. — Kira her ay havale ediliyor.
Kart ve hesap sorunu için
- Ich habe meine Karte verloren. — Kartımı kaybettim.
- Bitte sperren Sie meine Karte. — Lütfen kartımı bloke edin.
- Ich erkenne diese Abbuchung nicht. — Bu hesabımdan çekilen işlemi tanımıyorum.
- Warum wurden Gebühren abgebucht? — Neden ücret kesildi?
- Können Sie mir erklären, was ich jetzt tun muss? — Şimdi ne yapmam gerektiğini açıklayabilir misiniz?
Kısa banka diyaloğu
Kunde: Guten Tag. Ich möchte Geld abheben, aber meine Karte funktioniert nicht.
Bankmitarbeiterin: Haben Sie die Karte schon an einem anderen Automaten ausprobiert?
Kunde: Nein, noch nicht. Könnten Sie bitte mein Konto prüfen?
Bankmitarbeiterin: Natürlich. Bitte zeigen Sie mir Ihren Ausweis.
Bu küçük diyalogda prüfen “kontrol etmek”, der Ausweis ise “kimlik belgesi” anlamında kullanılır.
Daha doğal konuşmak için üç ipucu
- Bir isteğe Ich möchte … ile başlayabilirsiniz; daha nazik olmak için Könnte ich bitte …? kalıbını seçin.
- Para transferinde Überweisung ile düzenli talimat anlamındaki Dauerauftrag aynı şey değildir. İlki tek seferlik veya ara sıra yapılan transferler için, ikincisi ise düzenli ve aynı tutardaki ödemeler için kullanılır.
- Kart, PIN veya hesabınızla ilgili beklenmedik bir durum varsa ayrıntıları tanımadığınız kişilerle paylaşmayın; doğrudan bankanızın resmî kanalıyla görüşün.

Mini tekrar
Bankada en sık işinize yarayacak dört ifade şunlardır:
- ein Konto eröffnen — hesap açmak
- Geld abheben — para çekmek
- eine Überweisung machen — havale yapmak
- eine Karte sperren — kartı bloke etmek
Bu kalıpları sesli tekrar edip kendi adınız, kira ödemeniz veya randevunuzla kısa cümlelere dönüştürün. Böylece Almanca banka diyaloğu ezberden çıkıp gerçek hayatta kullanılabilir hale gelir.