Selamlar sevgili Almanca meraklıları!
B1 seviyesi, Almanca öğrenme serüveninizde belki de en kritik eşiktir. A1 ve A2’de attığınız temellerin üzerine artık binayı inşa etmeye başladığınız, kendinizi sadece basit cümlelerle değil, daha karmaşık ve soyut kavramlarla da ifade edebildiğiniz bir döneme giriyorsunuz.
B1 sertifikası, Almanya’da iş bulmak veya üniversite hazırlık süreçlerine başlamak için genellikle “alt sınır” olarak kabul edilir. Bu yüzden bu seviyedeki konuları sadece ezberlemek değil, mantığını kavramak sınav başarınız için hayati önem taşıyor. Hazırsanız, bu seviyede karşımıza çıkacak o meşhur gramer canavarlarına ve sınav konularına yakından bakalım! ![]()
B1 Seviyesinde Temel Kavramlar ve Konu Başlıkları
B1 seviyesini A2’den ayıran en temel özellik, cümleleri birbirine bağlama yeteneğinizin artmasıdır. Artık “Ben geldim. O gitti.” demek yerine; “O gittiği halde ben geldim çünkü…” gibi akıcı yapılar kurmanız beklenir.
1. Dil Bilgisi (Grammatik) Odak Noktaları 
B1 sınavlarında (Goethe, Telc veya ÖSD) jüri, aşağıdaki gramer yapılarını doğru kullanıp kullanmadığınıza özellikle dikkat eder:
- Konjunktiv II (Kibarlık ve İhtimaller): “Yapar mısın?” yerine “Yapar mıydınız?” deme sanatı. Ayrıca gerçekleşmeyen dilekler ve hayaller bu konunun parçasıdır (örn: Param olsaydı…).
- Passiv (Edilgen Çatı): İşlemin kimin tarafından yapıldığından ziyade, ne yapıldığına odaklandığımız yapıdır (örn: Araba tamir ediliyor). B1’de genellikle şimdiki zaman ve geçmiş zaman pasif yapıları sorulur.
- Verben mit Präpositionen (Edatlı Fiiller): Almancanın en can alıcı noktalarından biridir. Hangi fiilin hangi edatla kullanıldığını (warten auf, träumen von) bilmek zorundasınız.
- Relativsätze (İlgi Cümleleri): Bir ismi, yeni bir cümle kurmadan açıklama yöntemidir.
- İkili Bağlaçlar (Doppelkonnektoren): Zwar… aber, nicht nur… sondern auch, weder… noch gibi yapıları kullanarak zengin cümleler kurmak.
- Infinitiv mit “zu”: Fiilleri “zu” ile bağlamak.
- Zamanlar (Präteritum & Plusquamperfekt): Özellikle yazılı anlatımda Präteritum, olay sıralamasında ise Plusquamperfekt kullanımı.
2. Tematik Konular (Themenbereiche) 
Sınavın “Sprechen” (Konuşma) ve “Schreiben” (Yazma) bölümlerinde şu konularla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir:
- Çevre ve Doğa: Geri dönüşüm, çevre kirliliği, toplu taşıma kullanımı.
- Medya ve İletişim: Sosyal medyanın artıları/eksileri, akıllı telefon kullanımı.
- İş Hayatı: Meslek seçimi, iş görüşmeleri, part-time çalışma.
- İnsan İlişkileri: Komşuluk ilişkileri, aile yapıları, kuşak çatışmaları.
- Seyahat ve Kültür: Tatil alışkanlıkları, otel rezervasyonları, kültürlerarası farklar.
Örnekler ve Uygulamalar 
Konuları listelemek yetmez, şimdi bunların cümle içinde nasıl göründüğüne ve sınavda nasıl uygulayacağınıza bakalım.
A. Bağlaçların Gücü (Nebensätze)
B1 seviyesinde puan getiren cümleler “bağlaçlı” cümlelerdir.
- Sebep/Sonuç (Weil/Deshalb):
- Normal: Ich bin krank. Ich komme nicht.
- B1 Seviyesi: Ich komme heute nicht zur Arbeit, weil ich mich krank fühle. (Hasta hissettiğim için işe gelmiyorum.)
- Amaç (Damit / Um… zu):
- Normal: Ich lerne Deutsch. Ich will in Deutschland arbeiten.
- B1 Seviyesi: Ich lerne Deutsch, um in Deutschland zu arbeiten. (Almanya’da çalışmak için Almanca öğreniyorum.)
- Zıtlık (Obwohl / Trotzdem):
- B1 Seviyesi: Obwohl es regnet, gehe ich spazieren. (Yağmur yağmasına rağmen yürüyüşe gidiyorum.)
B. Konjunktiv II (Kibarlık)
Sınavın “Mektup/Email Yazma” bölümünde veya konuşma sınavında partnerinizden bir şey isterken mutlaka kullanmalısınız.
- Emir: Gib mir das Buch! (Kitabı ver!) → Kaba bulunur.
- B1 Seviyesi: Könnten Sie mir bitte das Buch geben? (Kitabı verebilir miydiniz?)
- B1 Seviyesi: Es wäre nett, wenn du mir helfen könntest. (Bana yardım etseydin/edebilseydin çok nazikçe olurdu.)
C. Grafik Yorumlama (Grafikbeschreibung) 
B1 sınavlarının vazgeçilmezi bir grafiği anlatmaktır. Bunun için kalıp cümleler ezberlemeniz gerekir:
- Thema: Das Thema der Grafik ist… (Grafiğin konusu…)
- Quelle: Die Daten stammen von… (Veriler …'dan geliyor.)
- Vergleich: Im Vergleich zu… ( … ile karşılaştırıldığında.)
- Mehrheit: Die Mehrheit der Deutschen… (Almanların çoğunluğu…)
D. Edatlı Fiiller (Verben mit Präpositionen)
Bu fiilleri edatlarıyla birlikte “ayrılmaz bir bütün” gibi öğrenmelisiniz.
- Sich interessieren für (+ Akkusativ):
- Ich interessiere mich für Musik. (Müzikle ilgileniyorum.)
- Warten auf (+ Akkusativ):
- Wir warten auf den Bus. (Otobüsü bekliyoruz.)
- Träumen von (+ Dativ):
- Er träumt von einem großen Haus. (Büyük bir evin hayalini kuruyor.)
Özet ve Önemli Noktalar 
B1 sınavına hazırlanırken ve bu seviyeyi sindirirken unutmamanız gereken altın kurallar şunlardır:
- Kelime Hazinesi (Wortschatz): Gramer iskelettir, kelime ise ettir. Sadece gramer çalışmak sizi konuşturmaz. B1 seviyesi kelime listelerine (Goethe B1 Wortliste gibi) mutlaka çalışın.
- Yazma Stratejisi: Sınavda size “yarı resmi” (komşuya mektup) veya “resmi” (bir kuruma şikayet maili) yazılar yazdırılabilir. “Sehr geehrte Damen und Herren” ile “Liebe Lisa” arasındaki farkı ve uygun kapanışları (Mit freundlichen Grüßen / Liebe Grüße) iyi ayırt edin.
- Hata Yapmaktan Korkmayın: Konuşma sınavında (Sprechen) önemli olan hatasız konuşmak değil, akıcı bir şekilde derdini anlatabilmektir. Bir kelimeyi hatırlamazsanız, onu tarif edin (Umschreibung).
- Dinleme (Hören): B1 dinleme parçaları artık yavaş ve tane tane değildir. Radyo haberleri veya günlük konuşmalar içerir. Bol bol Almanca podcast dinleyerek kulağınızı bu hıza alıştırın.
Unutmayın, B1 seviyesi Almanca ile “özgürleştiğiniz” seviyedir. Artık bir turist değil, dili kullanan bir bireysiniz. Başarılar dilerim! Viel Erfolg! ![]()