Almanca B1 mektup yazarken en çok puan kazandıran şey, zor kelimeler değil; görevi eksiksiz cevaplayan, düzenli ve uygun tonda bir metindir. Bu rehberdeki 10 hazır kalıp, resmî e-posta, özür mesajı, rica ve kısa görüş yazılarında güvenle kullanabileceğiniz başlangıç noktalarıdır.
Goethe-Zertifikat B1 yazma çalışmasında e-posta/mesaj ile görüş bildirme türleri görülebilir. Bu yüzden her kalıbın yanına hem Almanca örnek hem de Türkçe anlam ekledik. ![]()
B1 mektup için önce bu iskeleti kurun
Bir e-postayı şu sırayla yazın:
- Anrede: Kime yazdığınızı uygun biçimde selamlayın.
- Giriş: Neden yazdığınızı ilk iki cümlede söyleyin.
- Gelişme: Sorudaki her maddeye ayrı ve açık cevap verin.
- Kapanış: Rica, öneri veya sonraki adımı belirtin; uygun selamla bitirin.
Not: Sınav sorusunda istenen her noktayı karşılayın. Ezber bir metni konuya uydurmaya çalışmak yerine, kalıpları kendi durumunuza göre değiştirin.
10 hazır Almanca B1 mektup kalıbı
| No | Almanca kalıp | Türkçe anlamı | Kısa örnek |
|---|---|---|---|
| 1 | Sehr geehrte Frau / Sehr geehrter Herr …, | Sayın Bayan / Sayın Bay … | Sehr geehrte Frau Klein, ich schreibe Ihnen wegen des Termins. — Sayın Klein, size randevu hakkında yazıyorum. |
| 2 | Liebe / Lieber …, | Sevgili … | Liebe Ayşe, vielen Dank für deine Nachricht. — Sevgili Ayşe, mesajın için çok teşekkür ederim. |
| 3 | Ich schreibe Ihnen, weil … | Size yazıyorum, çünkü … | Ich schreibe Ihnen, weil ich einen neuen Termin brauche. — Yeni bir randevuya ihtiyacım olduğu için size yazıyorum. |
| 4 | Leider kann ich … nicht … | Ne yazık ki … yapamıyorum. | Leider kann ich morgen nicht zum Kurs kommen. — Ne yazık ki yarın kursa gelemiyorum. |
| 5 | Könnten Sie bitte …? | Lütfen … yapabilir misiniz? | Könnten Sie bitte den Termin verschieben? — Lütfen randevuyu erteleyebilir misiniz? |
| 6 | Ich wäre Ihnen dankbar, wenn … | … olursa size minnettar olurum. | Ich wäre Ihnen dankbar, wenn Sie mir antworten könnten. — Bana cevap verebilirseniz size minnettar olurum. |
| 7 | Meiner Meinung nach … | Benim fikrime göre … | Meiner Meinung nach ist Online-Lernen sehr praktisch. — Bence çevrim içi öğrenme çok pratiktir. |
| 8 | Einerseits …, andererseits … | Bir yandan …, öte yandan … | Einerseits spart man Zeit, andererseits fehlt der persönliche Kontakt. — Bir yandan zaman kazanılır, öte yandan kişisel iletişim eksik kalır. |
| 9 | Wie wäre es, wenn …? | … yapsak nasıl olur? | Wie wäre es, wenn wir uns am Freitag treffen? — Cuma buluşsak nasıl olur? |
| 10 | Mit freundlichen Grüßen / Viele Grüße | Saygılarımla / Sevgiler | Resmî e-postada Mit freundlichen Grüßen, yakın birine Viele Grüße yazın. |
Kalıpları doğru tona göre seçin
| Durum | Hitap | Kullanılabilecek kalıplar | Kapanış |
|---|---|---|---|
| Kurs, iş yeri, kurum | Sehr geehrte Frau/Herr …, | Ich schreibe Ihnen, weil … / Könnten Sie bitte …? | Mit freundlichen Grüßen |
| Öğretmenle samimi ama saygılı iletişim | Liebe Frau …, | Leider kann ich … nicht … / Ich wäre Ihnen dankbar, wenn … | Freundliche Grüße |
| Arkadaş veya tanıdık | Liebe/Lieber …, | Wie wäre es, wenn …? / Vielen Dank für … | Viele Grüße |
Küçük ama önemli kural: du/dein ile başlayan samimi hitapları, Sie/Ihr/Ihnen kullanılan resmî dille aynı metinde karıştırmayın.
Örnek 1: Resmî e-postada randevu erteleme
Görev fikri: Kurs öğretmeninizden randevu almıştınız; gelemeyeceksiniz. Özür dileyin, sebebinizi yazın ve yeni zaman önerin.
Sehr geehrte Frau Berger,
ich schreibe Ihnen, weil ich unseren Termin am Dienstag leider nicht wahrnehmen kann. Ich muss an diesem Tag länger arbeiten. Könnten Sie bitte den Termin auf Donnerstag verschieben? Am Nachmittag hätte ich Zeit.
Ich wäre Ihnen für eine kurze Antwort sehr dankbar.
Mit freundlichen Grüßen
Elif Yılmaz
Türkçesi: Sayın Berger, salı günkü randevumu maalesef gerçekleştiremeyeceğim için yazıyorum. O gün daha uzun çalışmam gerekiyor. Randevuyu perşembeye erteleyebilir misiniz? Öğleden sonra müsait olurum. Kısa bir cevap için çok memnun olurum. Saygılarımla.
Bu örnekte görevdeki üç bilgi açıkça var: gelememe, neden ve yeni öneri.
Örnek 2: B1 görüş yazısında bağlayıcı kullanımı
Bir forum yazısında sadece “katılıyorum” demek yetmez. Görüşünüzü bir gerekçeyle genişletin:
Meiner Meinung nach sollten Städte mehr Fahrradwege bauen. Einerseits ist Fahrradfahren gut für die Umwelt, andererseits bewegen sich die Menschen mehr. Deshalb würde ich das Fahrrad auch für kurze Wege benutzen.
Türkçesi: Bence şehirler daha fazla bisiklet yolu yapmalı. Bir yandan bisiklete binmek çevre için iyidir, öte yandan insanlar daha çok hareket eder. Bu nedenle kısa mesafelerde ben de bisiklet kullanırdım.
Sık yapılan 5 hata
- Hitaptan sonra küçük harfle devam etmek: Almancada genellikle hitaptan sonra yeni cümle büyük harfle başlar.
- Sorudaki bir maddeyi atlamak: Her madde için en az bir net cümle yazın.
- weil ile fiili ikinci yerde bırakmak: Doğrusu weil ich morgen nicht kommen kann şeklindedir.
- Resmî e-postada Hallo ve Tschüss kullanmak: Kurum ya da öğretmene yazarken daha uygun bir ton seçin.
- Sadece kısa cümleler kurmak: weil, deshalb, einerseits … andererseits gibi bağlayıcılarla ilişki kurun.
Yazmadan önce 60 saniyelik kontrol
- Kime yazdığımı belirten uygun bir hitap var mı?
- Görevdeki bütün noktaları cevapladım mı?
- Bir rica, öneri ya da görüşü gerekçeyle açıkladım mı?
- Resmî/samimi dil boyunca tutarlı mı?
- Kapanış ve adım var mı?
Önce bu 10 kalıbı tek tek sesli okuyun; sonra aynı kalıplarla kendi hayatınızdan iki kısa e-posta yazın. Amaç kusursuz ezber değil, doğru durumda doğru tonu kurabilmektir.