Alışveriş yapmak, yeni bir dil öğrenirken en sık karşılaşacağımız ve pratik yapma şansı bulacağımız günlük aktivitelerin başında gelir. Almanya’da bir süpermarkete girdiğinizde ya da kıyafet denerken kendinizi doğru ifade edebilmek, sadece ihtiyacınızı karşılamakla kalmaz, aynı zamanda dil öğrenme motivasyonunuzu da artırır.
Bu rehberde, kasada heyecanlanmadan ödeme yapmanızı, aradığınız ürünü rahatça bulmanızı ve satıcılarla nazikçe iletişim kurmanızı sağlayacak en temel kalıpları bir araya getirdim. Hazırsanız alışveriş sepetimizi yeni kelimelerle doldurmaya başlayalım! ![]()
Temel Kavramlar ve Kelimeler
Cümle kurmaya geçmeden önce, bir mağazaya girdiğinizde tabelalarda veya reyonlarda göreceğiniz en temel kelimelere hakim olmamız gerekiyor. Bu kelimeler alışverişin “iskeletini” oluşturur.
- einkaufen / shoppen: Alışveriş yapmak. (Einkaufen genellikle market/gıda alışverişi için, shoppen ise kıyafet veya keyfi alışverişler için kullanılır.)
- der Kunde / die Kundin: Müşteri.
- der Verkäufer / die Verkäuferin: Satıcı / Tezgahtar.
- die Kasse: Kasa.
- der Kassenzettel / der Beleg: Fiş / Makbuz.
- das Angebot: İndirim / Teklif.
- die Umkleidekabine: Deneme kabini.
- bar bezahlen: Nakit ödemek.

- mit Karte bezahlen: Kartla ödemek.

Adım Adım Mağaza Diyalogları
Alışveriş sürecini girişten ödemeye kadar adım adım ele alalım. İşte karşılaşabileceğiniz durumlar ve kullanmanız gereken “hayat kurtarıcı” cümleler:
1. Mağazaya Giriş ve Yardım İsteme
Bir mağazaya girdiğinizde satıcı size yaklaşıp yardım etmek isteyebilir. Veya siz belirli bir ürünü arıyor olabilirsiniz.
- Satıcı: Kann ich Ihnen helfen? (Size yardım edebilir miyim?)
- Siz (Sadece bakıyorsanız): Nein danke, ich schaue nur. (Hayır teşekkürler, sadece bakıyorum.)

- Siz (Bir şey arıyorsanız): Ja, bitte. Ich suche eine Hose. (Evet, lütfen. Bir pantolon arıyorum.)
- Siz: Wo finde ich die Milch? (Sütü nerede bulabilirim?)
2. Kıyafet Denerken ve Fikir Sorarken
Kıyafet alışverişinde beden ve deneme kabini sormak en kritik noktadır.
- Kann ich das anprobieren? (Bunu deneyebilir miyim?)
- Wo sind die Umkleidekabinen? (Deneme kabinleri nerede?)
- Haben Sie das in Größe M? (Bunun M bedeni var mı?)

- Das passt mir nicht. (Bu bana uymadı/olmadı.)
- Das ist zu eng / zu weit. (Bu çok dar / çok bol.)
3. Fiyat Sorma
Etiketi bulamadıysanız veya pazardaysanız fiyatı şu şekilde sorabilirsiniz:
- Was kostet das? (Bu ne kadar?)
- Wie viel kostet diese Jacke? (Bu ceket ne kadar?)
- Ist das im Angebot? (Bu indirimde mi?)
4. Kasada Ödeme Anı (En Önemli Kısım!)
Almanya’da kasa işlemleri hızlıdır. Hazırlıklı olmakta fayda var.
- Satıcı: Zahlen Sie bar oder mit Karte? (Nakit mi yoksa kartla mı ödeyeceksiniz?)
- Siz: Mit Karte, bitte. (Kartla lütfen.)
- Siz: Bar, bitte. (Nakit lütfen.)
- Satıcı: Brauchen Sie eine Tüte? (Poşete ihtiyacınız var mı?)
- Not: Almanya’da poşetler genellikle ücretlidir.
- Satıcı: Möchten Sie den Kassenbon? (Fiş ister misiniz?)
Örnek Mini Diyalog: Kıyafet Mağazasında
Almanca pratik yaparken bu diyaloğu sesli okumayı deneyin:
Verkäuferin: Hallo! Kann ich Ihnen helfen? (Merhaba! Size yardım edebilir miyim?)
Kunde: Hallo! Ja, ich suche ein T-Shirt. (Merhaba! Evet, bir tişört arıyorum.)
Verkäuferin: Welche Größe haben Sie? (Bedeniniz nedir?)
Kunde: Ich trage Größe L. Haben Sie dieses T-Shirt in Blau? (L beden giyiyorum. Bu tişörtün mavisi var mı?)
Verkäuferin: Einen Moment bitte… Ja, hier ist es. (Bir saniye lütfen… Evet, işte burada.)
Kunde: Danke. Kann ich es anprobieren? (Teşekkürler. Deneyebilir miyim?)
Verkäuferin: Natürlich, die Kabinen sind dort hinten links. (Tabii ki, kabinler orada sol arkada.)
Özet ve Önemli Noktalar
Almanca alışveriş yaparken sadece dili değil, kültürü de bilmek işinizi kolaylaştırır. İşte unutmamanız gerekenler:
- Nezaket Önemlidir: Cümlelerinizin sonuna “bitte” (lütfen) eklemeyi asla unutmayın. Satıcılarla konuşurken “Du” (sen) yerine “Sie” (siz) formunu kullanmak her zaman daha doğrudur.
- Poşet Kültürü: Almanya’da marketlerde poşetler ücretlidir ve kasiyerler poşeti sizin yerinize doldurmaz. Kendi bez çantanızı yanınızda taşımanız hem ekonomik hem de çevreci bir davranıştır.

- Nakit Taşıyın: Büyük şehirlerde kart kullanımı yaygınlaşsa da, küçük fırınlarda (Bäckerei) veya büfelerde (Kiosk) hala sadece nakit (nur Barzahlung) geçerli olabilir. Yanınızda her zaman biraz Bargeld (nakit) bulundurun.
- “Sonst noch etwas?”: Kasada satıcı size “Sonst noch etwas?” (Başka bir şey var mı?) diye sorarsa ve işiniz bittiyse, “Nein, danke. Das ist alles.” (Hayır teşekkürler, hepsi bu.) diyebilirsiniz.
Bu kalıpları not alıp bir sonraki alışverişinizde veya dil pratiğinizde kullanmaya çalışın. Hata yapmaktan korkmayın, her alışveriş yeni bir derstir! Bol şans! ![]()