Almanca öğrenen herkesin karşısına çıkan, ilk başta biraz kafa karıştırıcı gibi görünse de mantığını kavrayınca “Bu muymuş?” diyeceğiniz bir konuya hoş geldiniz! Almancada ismin halleri (Kasus) denilince genelde bir gerginlik olur, ancak Akkusativ (İsmin -i hali) bu dört halin en dost canlısı olanıdır. ![]()
Türkçedeki mantığa çok yakın olduğu için bu konuyu öğrenirken kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz. Hazırsanız, kahvenizi alın ve şu Der, Die, Das artikellerinin cümlede nasıl dans ettiğine yakından bakalım. ![]()
Akkusativ Nedir? Mantığı Nasıl Çalışır?
Akkusativ, en basit tanımıyla cümlede eylemden etkilenen öğeyi belirtir. Yani cümredeki "Nesne"yi (Objekt) bulmamızı sağlar.
Türkçede biz buna “İsmin -i hali” diyoruz.
Örneğin: “Kalemi alıyorum”, “Adamı görüyorum”.
Almancada bir cümlenin Akkusativ olup olmadığını anlamak için fiile şu iki soruyu sorarız:
- Wen? (Kimi?)
- Was? (Neyi?)
Eğer fiilimiz bu sorulara cevap veriyorsa, o cümlede Akkusativ (Nesne) var demektir.
Altın Kural: Sadece “Der” Değişir! 
Akkusativ konusunun en güzel yanı, ezberlemeniz gereken tek bir değişikliğin olmasıdır. Nominativ (yalın hal) ile kıyaslandığında; Die ve Das artikelleri asla değişmez. Değişime uğrayan tek artikel Der’dir.
İşte o sihirli tablo:
| Artikel Türü | Nominativ (Yalın Hal - Özne) | Akkusativ (-i Hali - Nesne) | Değişim |
|---|---|---|---|
| Maskulin (Eril) | Der (Mann) | Den (Mann) | Der |
| Feminin (Dişil) | Die (Frau) | Die (Frau) | Değişmez |
| Neutral (Nötr) | Das (Kind) | Das (Kind) | Değişmez |
| Plural (Çoğul) | Die (Kinder) | Die (Kinder) | Değişmez |
Gördüğünüz gibi, sadece erkek cinsiyetli (Maskulin) kelimelerde “r” harfi düşüyor ve yerine “n” harfi geliyor.
Aynı kural belirsiz artikeller (ein/eine) ve olumsuzluk artikelleri (kein/keine) için de geçerlidir:
- Ein Mann
Einen Mann - Kein Mann
Keinen Mann
Akkusativ Gerektiren Önemli Fiiller
Almancada fiiller, kendisinden sonra gelecek ismin hangi halde olması gerektiğini belirler. Günlük hayatta en sık kullanılan ve %90 oranında Akkusativ gerektiren fiiller şunlardır:
- Haben (Sahip olmak):
- Ich habe einen Bruder. (Bir erkek kardeşe sahibim / kardeşim var.)
- Not: Haben fiili her zaman Akkusativ ile kullanılır.
- Sehen (Görmek):
- Ich sehe den Bus. (Otobüsü görüyorum.)
- Essen / Trinken (Yemek / İçmek):
- Er isst den Apfel. (O, elmayı yiyor.)
- Suchen (Aramak):
- Wir suchen den Schlüssel. (Biz anahtarı arıyoruz.)
- Kaufen (Satın almak):
- Kaufst du den Tisch? (Masayı satın alıyor musun?)
- Brauchen (İhtiyacı olmak):
- Ich brauche einen Stift. (Bir kaleme ihtiyacım var.)
Akkusativ Kişi Zamirleri (Personalpronomen)
Sadece isimler değil, “Ben, Sen, O” gibi zamirler de Akkusativ durumunda değişime uğrar. Türkçedeki “Ben → Beni”, “Sen → Seni” dönüşümü gibidir.
- Ich (Ben)
Mich (Beni) - Du (Sen)
Dich (Seni) - Er (O - erkek)
Ihn (Onu) - Sie (O - dişi)
Sie (Onu - Değişmez) - Es (O - nötr)
Es (Onu - Değişmez) - Wir (Biz)
Uns (Bizi) - Ihr (Sizler)
Euch (Sizi) - Sie/sie (Onlar/Nazik Siz)
Sie/sie (Onları/Sizi - Değişmez)
Örnek:
- Liebst du mich? (Beni seviyor musun?)
- Ich rufe dich an. (Seni arıyorum.)
Akkusativ Edatları (Präpositionen) 
Almancada bazı edatlar vardır ki, fiil ne olursa olsun kendilerinden sonra gelen kelimeyi mecburen Akkusativ yaparlar. Bunları bir tekerleme gibi ezberlemek işinizi çok kolaylaştırır. Biz bunlara “FUDOG” kuralı diyelim (sıralamayı değiştirebilirsiniz):
- Für (İçin):
- Das Geschenk ist für den Vater. (Hediye baba için.)
- Um (Etrafında / Saatlerde):
- Wir laufen um den Park. (Parkın etrafında koşuyoruz.)
- Durch (İçinden, arasından, vasıtasıyla):
- Wir fahren durch den Tunnel. (Tünelin içinden gidiyoruz.)
- Ohne (Siz/Sız - Olmadan):
- Ich gehe nicht ohne dich. (Sensiz gitmem.)
- Not: Ohne’den sonra genelde artikel kullanılmaz ama kullanılırsa Akkusativ olur (Ohne den Zucker - Şekersiz).
- Gegen (-e karşı):
- Das Auto fährt gegen den Baum. (Araba ağaca [ağaca karşı] çarpıyor.)
Özet ve Öğretmen Tavsiyesi 
Akkusativ konusu Almancanın temel taşıdır ve konuşurken en çok kullanacağınız yapıdır. Bu konuyu mükemmelleştirmek için şu 3 maddeyi aklınızdan çıkarmayın:
- Fiile Odaklanın: Kullandığınız fiil “Neyi?” veya “Kimi?” sorusunu sorduruyor mu? Evet ise, Akkusativ yolda!
- Sadece "Der"e Dikkat: Die ve Das değişmez, çoğullar değişmez. Bütün enerjinizi Der
Den dönüşümüne verin. - Edatları Unutmayın: Für, durch, gegen, ohne, um gördüğünüz yerde otomatik pilotta Akkusativ kullanın.
Korkacak bir şey yok, sadece bol bol pratik! Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere, Almanca ile kalın! ![]()
![]()