Merhaba sevgili öğrencilerim! A1 seviyesinin o ilk heyecanını geride bıraktık ve artık Almanca serüvenimizde çok daha sağlam adımlar atacağımız A2 seviyesine hoş geldiniz. A1’de “Benim adım Ahmet” diyebiliyorduk ama şimdi “Ahmet, dün hasta olduğu için okula gelemedi” gibi sebep-sonuç ilişkisi kuran cümleler kurma zamanı.
Bu aşama, kendinizi basit ama bağlantılı cümlelerle ifade edebileceğiniz, günlük hayattaki rutin ihtiyaçlarınızı rahatça karşılayabileceğiniz bir dönüm noktasıdır. Hazırsanız, kelime dağarcığımızı genişletmeye ve Almancanın mantığını biraz daha derinlemesine kavramaya başlayalım! ![]()
A2 Seviyesi Neleri Kapsar?
A2 seviyesi (Temel Düzey), Avrupa Ortak Dil Kriterleri’ne göre “Waystage” olarak adlandırılır. Bu seviyede artık sadece kelimeleri tek tek söylemekten çıkıp, onları bağlaçlarla birbirine bağlamaya başlarsınız.
Bu seviyede odaklanacağımız ana konular şunlardır:
- Geçmiş Zaman: Olayları sadece şimdiki zamanda değil, geçmişte nasıl anlatacağımızı (Perfekt ve Präteritum) öğreniriz.
- Bağlaçlar: Cümleleri uzatmak ve anlamı derinleştirmek için weil, dass, wenn gibi bağlaçları sıkça kullanırız.
- Günlük İşler: Alışveriş yapmak, yol sormak, doktora gitmek veya bir iş görüşmesi yapmak gibi konularda kelime hazinemiz artar.
Aşağıda, A2 seviyesinde mutlaka bilmeniz gereken kelimeleri kategorilere ayırarak, cümle içinde nasıl kullanıldıklarını inceleyeceğiz. ![]()
1. Meslekler ve İş Hayatı (Berufe und Arbeit)
A2 seviyesinde iş hayatı hakkında konuşmak oldukça önemlidir. Artık sadece “Ben doktorum” demekle kalmayıp, çalışma koşullarından veya iş arama sürecinden de bahsedebiliriz.
- der Angestellte / die Angestellte (Çalışan / Memur)
- Der Angestellte arbeitet acht Stunden pro Tag. (Çalışan günde sekiz saat çalışıyor.)
- arbeitslos (İşsiz)
- Mein Onkel ist seit zwei Monaten arbeitslos. (Amcam iki aydır işsiz.)
- die Bewerbung (İş başvurusu)
- Ich muss heute eine Bewerbung schreiben. (Bugün bir iş başvurusu yazmalıyım.)
- verdienen (Para kazanmak / Hak etmek)
- Wie viel Geld verdienst du in deinem neuen Job? (Yeni işinde ne kadar para kazanıyorsun?)
- der Urlaub (Tatil / İzin)
- Im Sommer nehme ich zwei Wochen Urlaub. (Yazın iki hafta izin alıyorum.)
2. Sağlık ve Vücut (Gesundheit und Körper)
Kendimizi iyi hissetmediğimizde derdimizi anlatabilmek hayati önem taşır. A2’de hastalıkları ve randevu almayı öğreniriz. ![]()
- der Termin (Randevu)
- Ich brauche einen Termin beim Zahnarzt. (Diş hekiminden bir randevuya ihtiyacım var.)
- das Fieber (Ateş)
- Das Kind hat hohes Fieber, wir müssen zum Arzt. (Çocuğun ateşi yüksek, doktora gitmeliyiz.)
- wehtun (Acımak / Ağrımak)
- Mein Kopf tut weh. (Başım ağrıyor.)
- Tutt dein Bauch weh? (Karnın ağrıyor mu?)
- die Apotheke (Eczane)
- Gibt es hier in der Nähe eine Apotheke? (Buralarda yakında bir eczane var mı?)
- sich fühlen (Hissetmek)
- Heute fühle ich mich nicht gut. (Bugün kendimi iyi hissetmiyorum.)
3. Ev ve Günlük Yaşam (Wohnen und Alltag)
Evimizi tarif etmek, eşyaların yerini söylemek veya ev işlerinden bahsetmek bu seviyenin konusudur.
- der Nachbar / die Nachbarin (Komşu)
- Meine Nachbarn sind sehr freundlich und ruhig. (Komşularım çok arkadaş canlısı ve sessiz.)
- die Miete (Kira)
- Die Miete für diese Wohnung ist sehr hoch. (Bu dairenin kirası çok yüksek.)
- aufräumen (Toplamak / Düzenlemek)
- Am Samstag muss ich mein Zimmer aufräumen. (Cumartesi günü odamı toplamalıyım.)
- gemütlich (Rahat / Konforlu / Sıcak ortam)
- Dein Wohnzimmer ist sehr gemütlich. (Oturma odan çok konforlu/sıcak.)
- umziehen (Taşınmak)
- Nächste Woche ziehen wir in eine neue Stadt um. (Gelecek hafta yeni bir şehre taşınıyoruz.)
4. Kritik A2 Bağlaçları ve Cümle Yapıları
Burası en çok dikkat etmeniz gereken yer! Kelimeleri bilmek yetmez, onları bağlamalıyız. İşte A2’nin olmazsa olmaz bağlaçları:
Weil (Çünkü)
Bu bağlaç sebep bildirir ve fiili cümlenin en sonuna atar.
- Ich lerne Deutsch, weil ich in Deutschland arbeiten möchte.
(Almanca öğreniyorum, çünkü Almanya’da çalışmak istiyorum.)
Dass (-dığını / -ki)
Yan cümle kurar ve fiili sona atar. Genellikle “düşünüyorum ki…”, “biliyorum ki…” gibi kalıplarla kullanılır.
- Ich hoffe, dass du bald gesund wirst.
(Umarım yakında iyileşirsin. / Yakında iyileşeceğini umuyorum.)
Wenn (Eğer / …dığı zaman)
Şart veya zaman belirtir. Fiil yine sondayadır.
- Ruf mich an, wenn du Zeit hast.
(Zamanın olduğunda/olursa beni ara.)
5. Sık Kullanılan A2 Fiilleri
Bu fiiller, A1’deki “yemek, içmek” fiillerinden bir tık daha soyut veya işlem gerektiren fiillerdir.
- erklären (Açıklamak): Kannst du das bitte noch einmal erklären? (Bunu lütfen tekrar açıklayabilir misin?)
- einladen (Davet etmek - Ayrılabilen fiil): Ich lade dich zu meinem Geburtstag ein. (Seni doğum günüme davet ediyorum.)
- verlieren (Kaybetmek): Ich habe meinen Schlüssel verloren. (Anahtarımı kaybettim.)
- versuchen (Denemek / Çabalamak): Ich versuche, jeden Tag Sport zu machen. (Her gün spor yapmayı deniyorum.)
- besuchen (Ziyaret etmek): Am Wochenende besuchen wir unsere Großeltern. (Hafta sonu büyükannem ve büyükbabamızı ziyaret edeceğiz.)
Özet ve Önemli İpuçları 
Sevgili arkadaşlar, A2 seviyesi Almanca öğreniminde “kırılma noktasıdır”. A1’de ezberle gittiyseniz, A2’de mantığı kavramanız gerekir.
Bu seviyeyi pekiştirmek için şunlara dikkat edin:
- Fiil Çekimlerine Dikkat: Özellikle düzensiz fiillerin geçmiş zaman hallerini (Perfekt) mutlaka not alarak çalışın.
- Bağlaçların Dansı: Weil, dass ve wenn kullanırken fiilin cümlenin en sonuna gittiğini asla unutmayın. Bu, Almancanın en karakteristik özelliğidir.
- Kelime Kartları: Yukarıda verdiğim kelimeleri küçük kağıtlara yazıp, arkalarına örnek cümlelerini ekleyerek çalışın. Sadece kelimenin anlamını bilmek yetmez, cümlede nasıl durduğunu görmelisiniz.
Unutmayın, dil öğrenmek bir maratondur, sprint koşusu değil. Her gün 15 dakika ayırarak bu cümleleri tekrar ederseniz, A2 sertifikasını almanız işten bile değil! Hepinize iyi çalışmalar dilerim. Viel Erfolg! (Başarılar!) ![]()