Merhaba arkadaşlar! Almanca yolculuğunuzda en kritik virajlardan birine, yani A2 seviyesine hoş geldiniz. A1 ile temeli attınız, kendinizi tanıttınız ve basit ihtiyaçlarınızı karşıladınız; ancak A2 artık o temelin üzerine kat çıkmaya başladığımız, cümlelerimizi detaylandırdığımız yerdir. ![]()
Bu seviye, basit iletişimden çıkıp kendinizi daha rahat ifade etmeye başladığınız, geçmişten bahsedebildiğiniz ve gerekçeler sunabildiğiniz “Orta Seviyeye (B1) Geçiş” köprüsüdür. Hazırsanız, bu heyecan verici seviyede sizi nelerin beklediğine ve bu konuları nasıl ele almamız gerektiğine yakından bakalım. ![]()
A2 Seviyesinin Temel Amacı Nedir?
A2 seviyesi, Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi’ne (CEFR) göre "Temel Dil Kullanımı"nın ikinci basamağıdır. Ancak ben buna “Bağlaçlar ve Geçmiş Zaman Seviyesi” demeyi seviyorum.
A1’de “Ben hastayım.” diyordunuz. A2’de ise “Dün işe gidemedim çünkü çok hastaydım.” diyebileceksiniz. Yani olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmaya ve zaman algısını değiştirmeye başlıyoruz.
A2 Gramer Yol Haritası: Hangi Konularla Karşılaşacağız?
Bu seviyede karşımıza çıkacak ve orta seviyeye geçişimizi sağlayacak ana yapı taşları şunlardır:
1. Geçmiş Zamanlar (Das Perfekt & Das Präteritum)
Almanca konuşma dilinde geçmiş zamanı anlatmak için Perfekt kullanılır. A2’nin en büyük konusu budur. Haben veya Sein yardımcı fiilleriyle fiillerin 3. hallerini (Partizip II) birleştiririz.
- Präteritum ise daha çok yazı dilinde kullanılır ancak sein (olmak), haben (sahip olmak) ve Modal fiillerin (können, müssen vb.) geçmiş zaman hallerini konuşurken de Präteritum olarak kullanırız.
2. Sıfat Çekimleri (Adjektivdeklinationen)
Öğrencilerin genelde en çok çekindiği konudur ama mantığı basittir.
“Güzel araba” derken, o “güzel” kelimesinin aldığı ekler (der, die, das artikellerine ve ismin haline göre) değişir.
- Der gute Mann (İyi adam)
- Den guten Mann (İyi adamı - Akkusativ)
3. Yan Cümlecikler (Nebensätze)
Cümlelerinizi uzatmanın ve B1’e göz kırpmanın yolu buradan geçer.
- Weil (Çünkü): Neden belirtir.
- Dass (-dığını/-diğini): “Geleceğini biliyorum” gibi cümleler kurar.
- Wenn (Eğer/ …dığında): Şart ve zaman belirtir.
Bu bağlaçların ortak özelliği, fiili cümlenin en sonuna atmalarıdır! ![]()
4. Yön ve Yer Edatları (Wechselpräpositionen)
Bir şeyin nerede olduğu (Dativ) ile nereye gittiği (Akkusativ) arasındaki farkı bu konuda öğreniriz. Masanın üzerinde mi duruyor, yoksa masanın üzerine mi koyuyorsunuz? Bu fark Almanca’da çok önemlidir.
5. Dönüşlü Fiiller (Reflexive Verben)
Türkçe’deki “-n” eki gibidir (yıkanmak, tarannmak). Kişinin işi kendine yaptığı durumlardır. Sich waschen (yıkanmak), sich freuen (sevinmek) gibi.
Örnekler ve Uygulamalar 
Konuları daha iyi anlamak için A1 cümlelerini A2’ye nasıl dönüştürdüğümüze bakalım. Bu karşılaştırma, gelişiminizi görmeniz için harika bir yöntemdir.
Örnek 1: Geçmiş Zaman (Perfekt)
- A1 (Şimdiki Zaman): Ich kaufe ein Auto. (Bir araba satın alıyorum.)
- A2 (Geçmiş Zaman): Ich habe gestern ein neues Auto gekauft. (Dün yeni bir araba satın aldım.)
- Not: “Habe” ikinci sırada, “gekauft” en sonda!
Örnek 2: Neden-Sonuç İlişkisi (Weil)
- A1 (Basit Cümleler): Ich komme nicht. Ich bin müde. (Gelmiyorum. Yorgunum.)
- A2 (Bağlaçlı Cümle): Ich komme nicht, weil ich sehr müde bin. (Gelmiyorum, çünkü çok yorgunum.)
- Not: Dikkat edin, “bin” fiili cümlenin en sonuna gitti.
Örnek 3: Modal Fiillerin Geçmişi (Präteritum)
- A1: Ich kann gut schwimmen. (İyi yüzebilirim.)
- A2: Als Kind konnte ich gut schwimmen. (Çocukken iyi yüzebilirdim.)
Örnek 4: Yer-Yön (Wechselpräpositionen)
- Durum (Nerede? - Dativ): Das Buch liegt auf dem Tisch. (Kitap masanın üzerinde duruyor.)
- Hareket (Nereye? - Akkusativ): Ich lege das Buch auf den Tisch. (Kitabı masanın üzerine koyuyorum.)
A2 Seviyesini Verimli Çalışmak İçin İpuçları 
- Günlük Tutun: Geçmiş zamanı (Perfekt) pekiştirmenin en iyi yolu, her akşam o gün ne yaptığınızı 3-5 cümle ile yazmaktır.
- Kendi Kendine Konuşma: “Neden?” sorularına cevap verin. “Neden Almanca öğreniyorum? → Weil ich in Deutschland arbeiten will.” gibi cümleler kurun.
- Hata Yapmaktan Korkmayın: Özellikle sıfat çekimlerinde (schönes? schönen? schöne?) hata yapmanız çok normaldir. İletişimi koparmadığınız sürece hatalar zamanla düzelir.
Özet ve Önemli Noktalar 
A2 seviyesi, Almanca öğreniminin en keyifli kırılma noktasıdır. Artık sadece “Bu bir elmadır” demiyor, “Dün pazardan aldığım elma çok lezzetliydi çünkü o taze” diyebiliyorsunuz.
Unutmamanız gerekenler:
- Fiil sırası kutsaldır: Normal cümlede 2. sırada, weil/dass/wenn cümlelerinde en sonda!
- Kelime hazinesi: A2’de günlük aktiviteler, tatil, iş, alışveriş ve sağlık konularındaki kelimelere ağırlık verin.
- Sabır: A2 konuları (özellikle gramer) ilk başta yoğun gelebilir. Parça parça, sindirerek ilerleyin.
Bu aşamayı geçtiğinizde, B1 seviyesinde sizi çok daha akıcı bir konuşma bekliyor olacak. Hepinize iyi çalışmalar dilerim, bir sonraki derste görüşmek üzere! Tschüss! ![]()