Almanca A2 Kelime Listesi - En Çok Kullanılanlar

A1 seviyesini başarıyla tamamlayıp A2 seviyesine adım attıysanız, artık Almanca serüveninin en heyecanlı kısmına geldiniz demektir! :tada: A2 seviyesi, “Ben robot değilim” dediğiniz, basit kalıpların dışına çıkarak duygularınızı, geçmişinizi ve planlarınızı anlatmaya başladığınız yerdir.

Bu aşamada kelime dağarcığınız sadece nesne isimlerinden (masa, sandalye) ziyade, olayları birbirine bağlayan yapılara ve daha soyut kavramlara doğru genişlemelidir. Hazırladığım bu liste, A2 sınavlarında (Goethe, Telc vb.) sıkça karşınıza çıkacak ve günlük hayatta akıcılığınızı artıracak en temel kelimelerden oluşuyor. Hazırsanız not defterlerinizi açın, başlıyoruz! :memo:

A2 Seviyesinde Kelime Öğrenme Stratejisi

A2 kelimelerini öğrenirken sadece kelimenin Türkçe karşılığını ezberlemek yetmez. Bu seviyede kelimelerin bağlamını (context) bilmek zorundasınız. Örneğin, bir fiili öğrenirken onun hangi edatla (Preposition) kullanıldığını veya ayrılabilen bir fiil olup olmadığını not etmelisiniz.

Aşağıda kategorilere ayrılmış en önemli kelimeleri, anlamları ve örnek cümleleri ile bulacaksınız.

1. Olmazsa Olmaz Fiiller (Verben)

A2 seviyesinde fiiller artık sadece "yapmak, gitmek"ten ibaret değildir. Duygu, düşünce ve süreç bildiren fiiller devreye girer.

Almanca Türkçe Örnek Cümle
anfangen başlamak Der Kurs fängt um 9 Uhr an. (Kurs saat 9’da başlıyor.)
aufhören bitirmek/son vermek Kannst du bitte damit aufhören? (Buna bir son verebilir misin lütfen?)
aussehen görünmek Du siehst heute sehr müde aus. (Bugün çok yorgun görünüyorsun.)
sich beschweren şikayet etmek Der Gast beschwert sich über das Essen. (Misafir yemekten şikayet ediyor.)
besuchen ziyaret etmek Am Wochenende besuche ich meine Oma. (Hafta sonu büyükannemi ziyaret edeceğim.)
einladen davet etmek Darf ich dich zum Abendessen einladen? (Seni akşam yemeğine davet edebilir miyim?)
gefallen hoşuna gitmek Das neue Auto gefällt mir sehr gut. (Yeni araba çok hoşuma gitti.)
gehören ait olmak Wem gehört diese Tasche? (Bu çanta kime ait?)
verdienen para kazanmak / hak etmek Er verdient in seinem neuen Job gut. (Yeni işinde iyi kazanıyor.)
versprechen söz vermek Ich verspreche dir, ich komme pünktlich. (Söz veriyorum, zamanında geleceğim.)

:light_bulb: Öğretmen İpucu: Anfangen, aufhören, einladen, aussehen gibi fiillerin ayrılabilen fiiller (trennbare Verben) olduğuna dikkat edin. Cümle kurarken öneki en sona atmayı unutmayın!

2. Durum ve Duygu Bildiren Sıfatlar (Adjektive)

Kendinizi ifade etmek için “gut” ve “schlecht” kelimelerinden fazlasına ihtiyacınız var.

• anstrengend (yorucu): Meine Arbeit ist sehr anstrengend. (İşim çok yorucu.)
  • bekannt (tanınmış/bilinen): Dieser Autor ist sehr bekannt. (Bu yazar çok tanınmış.)
  • beliebt (popüler/sevilen): Fußball ist in Deutschland sehr beliebt. (Futbol Almanya’da çok popülerdir.)
  • ehrlich (dürüst): Sei bitte ehrlich zu mir. (Lütfen bana karşı dürüst ol.)
  • gefährlich (tehlikeli): Es ist gefährlich, hier zu schwimmen. (Burada yüzmek tehlikelidir.)
  • gemütlich (rahat/konforlu): Dein Wohnzimmer ist sehr gemütlich. (Oturma odan çok rahat.)
  • spannend (heyecan verici): Der Film war total spannend! (Film tamamen heyecan vericiydi!)
  • wichtig (önemli): Das ist ein wichtiges Thema. (Bu önemli bir konu.)
  • zufrieden (memnun): Bist du mit deinem Leben zufrieden? (Hayatından memnun musun?)

3. Günlük Hayat ve İş Dünyası İsimleri (Nomen)

A2 seviyesi aynı zamanda “resmi işlerinizi” halledebilmeye başladığınız seviyedir. Bu yüzden aşağıdaki kelimeler hayati önem taşır.

Almanca Türkçe İpucu / Bağlam
der Termin Randevu Doktorda veya resmi dairelerde kullanılır.
die Ausbildung Mesleki Eğitim Almanya’da üniversite dışı meslek eğitimi için kullanılır.
die Erfahrung Deneyim/Tecrübe İş görüşmelerinde sıkça geçer.
der Verkehr Trafik Yol durumu anlatırken kullanılır.
die Umwelt Çevre Doğa ve çevre koruma konularında geçer.
das Angebot Teklif / İndirim Alışverişte “Sonderangebot” (özel teklif) olarak sık görülür.
der Bewerber Başvuran (kişi) İş başvurularında kullanılır.
die Unterkunft Konaklama Tatil planlarında otel/pansiyon genel adıdır.

4. Cümleleri Birbirine Bağlayan “Sihirli” Kelimeler (Bağlaçlar)

A2’nin en büyük farkı Yan Cümle (Nebensatz) kurabilmektir. Artık kısa ve kesik cümleler yerine, “çünkü”, “eğer”, “buna rağmen” gibi yapılar kullanmalısınız.

• weil (çünkü): Ich komme nicht, weil ich krank bin. (Gelmiyorum, çünkü hastayım.) Fiili sona atar!
  • dass (…dığını): Ich weiß, dass du Deutsch lernst. (Almanca öğrendiğini biliyorum.) Fiili sona atar!
  • wenn (eğer / …dığında): Wenn ich Zeit habe, lese ich ein Buch. (Eğer vaktim olursa kitap okurum.) Fiili sona atar!
  • obwohl (rağmen): Er geht zur Arbeit, obwohl er müde ist. (Yorgun olmasına rağmen işe gidiyor.) Fiili sona atar!
  • deshalb (bu yüzden): Ich habe kein Geld, deshalb bleibe ich zu Hause. (Param yok, bu yüzden evde kalıyorum.) Fiilden hemen önce gelir!

Örnek Uygulama: Kelimeleri Birleştirme

Şimdi öğrendiğimiz bu kelimeleri bir senaryo içinde görelim. Bir arkadaşınıza işinizden bahsettiğinizi düşünün:

“Meine Arbeit ist sehr anstrengend (Sıfat), aber ich bin zufrieden (Sıfat). Ich habe gestern mit meinem Chef gesprochen, weil (Bağlaç) ich mehr verdienen (Fiil) möchte. Er hat mir versprochen (Fiil), dass (Bağlaç) wir nächste Woche einen Termin (İsim) machen.”

Türkçesi:
“İşim çok yorucu ama memnunum. Dün patronumla konuştum çünkü daha fazla kazanmak istiyorum. Bana, gelecek hafta bir randevu oluşturacağımıza dair söz verdi.”

Gördüğünüz gibi, A2 kelimeleri sayesinde derdini anlatan kompleks bir paragraf oluşturabildik! :glowing_star:

Özet ve Önemli Noktalar

Bu liste Almanca A2 seviyesinin tamamını kapsamasa da, en sık kullanılan ve sizi konuşurken rahatlatacak temel taşları içerir. İçeriği toparlayacak olursak:

1. Fiillerde Detay: Ayrılabilen fiillere (trennbare Verben) ve fiillerin aldığı edatlara dikkat edin. Sadece anlamı bilmek yetmez, kullanımı bilmek gerekir.
  2. Sıfatların Gücü: “İyi/Kötü” demek yerine “heyecanlı, yorucu, tehlikeli” gibi spesifik sıfatlar kullanmak Almancanızı daha doğal gösterir.
  3. Bağlaçlar Kilit Noktadır: Weil, dass, wenn gibi bağlaçları kullanmadan A2 seviyesini tamamlamış sayılmazsınız. Bu bağlaçların fiili cümlenin sonuna attığını (Nebensatz kuralı) asla unutmayın.
  4. Süreklilik: Bu kelimeleri post-it kağıtlarına yazıp evinizin çeşitli yerlerine yapıştırın veya kendi cümlelerinizi kurarak pratik yapın.

Almanca öğrenmek bir maratondur, sprint değil. Her gün 5 yeni kelime, ayda 150 kelime eder! Başarılar dilerim, bir sonraki dersimizde görüşmek üzere! :waving_hand::germany: