Merhaba arkadaşlar! Almanca öğrenme serüveninizin en heyecanlı, bazen de “bu kadar kelimeyi nasıl aklımda tutacağım?” diye düşündüren kısmına hoş geldiniz. A1 seviyesi, bir binanın temeli gibidir; bu temeli ne kadar sağlam atarsanız, ileride kuracağınız cümleler o kadar güçlü olur.
Kelime ezberlemek başta zor gelebilir ama sakın gözünüz korkmasın.
Dil öğrenirken her kelimeyi bir anda yutmak zorunda değilsiniz. Bugün sizin için A1 seviyesinde en çok ihtiyacınız olacak, günlük hayatta sizi kurtaracak ve “Ben Almanca konuşabiliyorum!” hissini size yaşatacak temel kelimeleri kategorilere ayırarak hazırladım. Hazırsanız not defterlerinizi çıkarın, başlıyoruz! ![]()
Temel Kavramlar ve Kelime Grupları
Almanca kelime öğrenirken altın kural şudur: İsimleri (Substantive) asla tek başına ezberlemeyin! Mutlaka “der, die, das” olan artikelleriyle (tanımlıklarıyla) birlikte öğrenin. Aşağıdaki listelerde kelimelerin artikellerini de göreceksiniz.
1. Tanışma ve Selamlaşma (Begrüßung und Abschied)
İletişimin başladığı yer burasıdır. Bu kelimelerle kendinizi tanıtabilir ve karşınızdakiyle ilk bağı kurabilirsiniz.
| Almanca | Türkçe |
|---|---|
| Hallo | Merhaba |
| Guten Morgen | Günaydın |
| Guten Tag | İyi günler |
| Guten Abend | İyi akşamlar |
| Gute Nacht | İyi geceler |
| Tschüss | Hoşça kal (Samimi) |
| Auf Wiedersehen | Görüşmek üzere (Resmi) |
| Danke / Danke schön | Teşekkürler |
| Bitte | Lütfen / Rica ederim |
| Entschuldigung | Özür dilerim / Pardon |
2. En Sık Kullanılan Fiiller (Verben)
Cümlenin motoru fiildir. A1 seviyesinde özellikle düzensiz olan “sein” (olmak) ve “haben” (sahip olmak) fiillerini adınız gibi bilmelisiniz.
| Almanca | Türkçe |
|---|---|
| sein | olmak (İngilizce: to be) |
| haben | sahip olmak (İngilizce: to have) |
| kommen | gelmek |
| gehen | gitmek |
| wohnen | ikamet etmek / oturmak |
| heißen | adlandırılmak / ismi olmak |
| lernen | öğrenmek |
| sprechen | konuşmak |
| essen | yemek yemek |
| trinken | içmek |
| machen | yapmak |
| arbeiten | çalışmak |
3. Aile ve İnsanlar (Familie und Leute)
Kendinizden bahsederken ailenizi anlatmanız sıkça istenir.
| Almanca | Türkçe |
|---|---|
| die Familie | Aile |
| der Vater | Baba |
| die Mutter | Anne |
| die Eltern | Ebeveyn (Anne-Baba) |
| der Bruder | Erkek kardeş |
| die Schwester | Kız kardeş |
| das Kind | Çocuk |
| der Freund / die Freundin | Erkek arkadaş / Kız arkadaş |
| der Mann | Adam / Koca |
| die Frau | Kadın / Karı (Eş) |
4. Soru Kelimeleri (W-Fragen)
Almanca’da sorular genellikle “W” harfiyle başlar. İletişimi sürdürmek için bunlar hayati önem taşır. ![]()
| Almanca | Türkçe |
|---|---|
| Wer? | Kim? |
| Was? | Ne? |
| Wo? | Nerede? |
| Woher? | Nereden? |
| Wohin? | Nereye? |
| Wie? | Nasıl? |
| Wann? | Ne zaman? |
| Warum? | Neden? |
5. Günler ve Zaman (Tage und Zeit)
Randevulaşmak veya plan yapmak için bu kelimelere ihtiyacınız olacak. Unutmayın, günlerin hepsi “der” artikeli alır. ![]()
| Almanca | Türkçe |
|---|---|
| der Montag | Pazartesi |
| der Dienstag | Salı |
| der Mittwoch | Çarşamba |
| der Donnerstag | Perşembe |
| der Freitag | Cuma |
| der Samstag | Cumartesi |
| der Sonntag | Pazar |
| heute | bugün |
| morgen | yarın |
| gestern | dün |
| die Uhr | Saat |
Örnekler ve Uygulama
Listeleri gördük, peki bunları cümle içinde nasıl kullanacağız? İşte A1 seviyesinde kurabileceğiniz basit ama etkili cümle yapıları:
-
Tanışma:
- Hallo, ich heiße Ahmet. (Merhaba, benim adım Ahmet.)
- Wie geht es Ihnen? (Nasılsınız? - Resmi)
- Mir geht es gut, danke. (İyiyim, teşekkürler.)
-
Köken ve İkamet:
- Woher kommst du? (Nereden geliyorsun/Nerelisin?)
- Ich komme aus der Türkei. (Türkiye’den geliyorum.)
- Ich wohne in Istanbul. (İstanbul’da oturuyorum.)
-
Fiil Kullanımı (Essen & Trinken):
- Ich esse Pizza. (Ben pizza yiyorum.)
- Trinkst du Kaffee? (Kahve içer misin?)
- Das ist meine Mutter. (Bu benim annem.)
Bu cümleleri kendi hayatınıza uyarlayarak pratik yapın. Mesela “Ahmet” yerine kendi adınızı, “Istanbul” yerine kendi şehrinizi koyun.
Özet ve Önemli Noktalar
Bu liste Almanca okyanusunda sadece küçük bir ada, ama üzerinde durup dinlenebileceğiniz en güvenli yer. İşte çalışırken unutmamanız gereken öğretmen tavsiyeleri:
- Artikel Takıntısı Yapın: Kelimeyi öğrendiğiniz an, rengini (artikelini) de öğrenin. “Tisch” (masa) değil, “der Tisch” olarak hafızanıza kazıyın. Bu ileride “Akusativ/Dativ” konularında hayatınızı kurtaracak.
- Post-it Yöntemi: Evinizdeki eşyaların üzerine (masa, sandalye, lamba) Almanca isimlerini ve artikellerini yazdığınız yapışkanlı kağıtlar yapıştırın. Gözünüz sürekli görsün.

- Sesli Çalışın: Kelimeleri sadece okumayın, yüksek sesle söyleyin. Kendi sesinizi duymak öğrenmeyi hızlandırır.
- Bağlam İçinde Öğrenin: Kelimeleri tek tek ezberlemek yerine, yukarıdaki “Örnekler” bölümündeki gibi kısa cümleler içinde kullanmaya çalışın.
Almanca sabır işidir, ama bu temel kelimelerle artık “Ben Almanca bilmiyorum” demek yok, “Almanca öğreniyorum” demek var! Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere. Viel Erfolg! (Başarılar!) ![]()