Merhaba sevgili öğrencilerim ve Almanca meraklıları!
Almanca öğrenme serüveninizde belki de en çok çekindiğiniz ama aslında en sistematik olan bölüme geldik: Yazma (Schreiben). A1 sınavlarında veya günlük hayatta basit bir e-posta ya da mektup yazmak gözünüzü korkutmasın; çünkü bu işin bir matematiği var.
Doğru kalıpları öğrendiğinizde ve cümleleri basit tuttuğunuzda, harika metinler ortaya çıkarabilirsiniz. Hazırsanız, kahvenizi alın ve Almanca yazma becerimizi bir üst seviyeye taşıyalım! ![]()
A1 Mektup Yazmanın Temel Kuralları ve Stratejileri
Almanca mektup yazarken (özellikle Goethe, Telc veya ÖSD sınavları için) dikkat etmeniz gereken ilk şey “Kime yazıyorum?” sorusudur. Hitap şekliniz, mektubun geri kalan tüm tonunu belirler.
İşte bilmeniz gereken iki ana kategori:
1. Resmi Mektuplar (Formell)
Tanımadığınız kişilere, kurumlara, öğretmenlere veya resmi makamlara yazarken kullanılır. Burada “Siz” (Sie) dili hakimdir.
- Giriş Kalıbı:
- Eğer alıcının adını bilmiyorsanız: Sehr geehrte Damen und Herren, (Sayın bayanlar ve baylar,)
- Eğer alıcı erkekse: Sehr geehrter Herr [Soyisim], (Sayın Bay [Soyisim],)
- Eğer alıcı kadınsa: Sehr geehrte Frau [Soyisim], (Sayın Bayan [Soyisim],)
- Kapanış Kalıbı:
- Mit freundlichen Grüßen (Saygılarımla)
2. Samimi Mektuplar (Informell)
Arkadaşlarınıza, ailenize veya tanıdıklarınıza yazarken kullanılır. Burada “Sen” (Du) dili hakimdir.
- Giriş Kalıbı:
- Erkek arkadaşa: Lieber [İsim], (Sevgili [İsim],)
- Kız arkadaşa: Liebe [İsim], (Sevgili [İsim],)
- Kapanış Kalıbı:
- Viele Grüße (Çok selamlar)
- Liebe Grüße (Sevgiler)
Önemli Bir İpucu: Almancada hitap cümlesinden sonra virgül konur ve bir sonraki satıra küçük harfle başlanır (Eğer o kelime özel isim veya isim soylu değilse).
Örnekler ve Uygulamalar 
Hadi gelin, A1 sınavlarında ve günlük hayatta en çok karşınıza çıkacak 3 farklı senaryoyu inceleyelim.
Senaryo 1: Arkadaşı Doğum Gününe Davet Etme (Samimi)
Durum: Haftaya doğum gününüz var ve arkadaşınız Stefan’ı partiye davet etmek istiyorsunuz.
Almanca Metin:
Lieber Stefan,
wie geht es dir? Ich habe nächste Woche Geburtstag. Ich möchte eine Party machen. Die Party ist am Samstag um 20:00 Uhr. Kommst du? Bitte antworte mir bis Freitag.
Viele Grüße
Ahmet
Türkçe Çevirisi:
Sevgili Stefan,
Nasılsın? Gelecek hafta doğum günüm var. Bir parti yapmak istiyorum. Parti cumartesi günü saat 20:00’de. Geliyor musun? Lütfen cumaya kadar bana cevap ver.
Çok selamlar, Ahmet.
Öğretmen Notu: Gördüğünüz gibi cümleler çok kısa. “Özne + Fiil + Zaman + Nesne” sıralamasını koruduk. A1 seviyesinde karmaşık cümleler kurmaya çalışarak hata yapma riskini almayın.
Senaryo 2: Dil Kursuna Mazeret Bildirme (Resmi)
Durum: Hastasınız ve yarınki Almanca kursuna gidemeyeceksiniz. Öğretmeniniz Bayan Müller’e yazıyorsunuz.
Almanca Metin:
Sehr geehrte Frau Müller,
ich bin krank. Ich kann morgen leider nicht zum Deutschkurs kommen. Es tut mir leid. Ich komme am Montag wieder.
Mit freundlichen Grüßen
Ayşe Yılmaz
Türkçe Çevirisi:
Sayın Bayan Müller,
Ben hastayım. Yarın maalesef Almanca kursuna gelemeyeceğim. Üzgünüm. Pazartesi günü tekrar geleceğim.
Saygılarımla, Ayşe Yılmaz.
Öğretmen Notu: “Leider” (maalesef) kelimesi mazeret bildirirken puan kazandırır. Ayrıca resmi mektuplarda soyadınızı yazmayı unutmayın.
Senaryo 3: Bilgi İsteme / Otel Rezervasyonu (Resmi)
Durum: Dresden’e tatile gideceksiniz ve Turizm ofisine mail atıp oteller hakkında bilgi istiyorsunuz.
Almanca Metin:
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich fahre im August nach Dresden. Ich bleibe drei Tage. Ich suche ein Hotel. Können Sie mir bitte Informationen schicken? Vielen Dank im Voraus.
Mit freundlichen Grüßen
Mehmet Demir
Türkçe Çevirisi:
Sayın Bayanlar ve Baylar,
Ağustos ayında Dresden’e gidiyorum. Üç gün kalacağım. Bir otel arıyorum. Bana lütfen bilgi gönderebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla, Mehmet Demir.
Mektup Yazarken Kullanabileceğiniz “Joker” Kelimeler
Mektuplarınızda şu bağlaçları ve zaman zarflarını kullanmak metninizi zenginleştirir:
- und (ve)
- aber (ama)
- oder (veya)
- heute (bugün), morgen (yarın), nächste Woche (gelecek hafta)
- leider (maalesef)
- gern (memnuniyetle)
Özet ve Önemli Noktalar 
A1 Almanca yazma bölümünde başarılı olmak için şu kontrol listesini aklınızda tutun:
- Hitap Doğru mu? (Resmi mi, samimi mi?)
- Virgül Kuralı: Hitaptan sonra virgül koydunuz mu ve alt satıra küçük harfle başladınız mı?
- Fiil Konumu: Normal cümlede fiil 2. sırada mı? (Ich bin krank.)
- Soru Cümlesi: Soru sorarken fiil başa geldi mi? (Kommst du?)
- İçerik: Sınavda size verilen 3 maddeye (Nerede, Ne zaman, Kiminle vb.) değindiniz mi?
Yazmak, pratikle gelişen bir kastır. Hata yapmaktan korkmayın. Her yazdığınız mektup, Almancanızı bir adım ileriye taşıyacak. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere!
Viel Erfolg! (Başarılar!) ![]()